Τηλεοπτική Συζήτηση στην αλβανική τηλεόραση για τις σχέσεις Αλβανίας- Ελλάδας



 
 Νοέμβριος 11, 2017. 17:32

Οι καλύτεροι διπλωμάτες στην Αλβανία και ο δημοσιογράφος γεωπολιτικών ζητημάτων, Σταυρί Μάρκο ( Σταύρος Μάρκος) συζήτησαν  στην πολιτική εκπομπή «Κάπιταλ» της τηλεόρασης Vizion Plus TV, με διευθύνοντα τον Αλεξάντερ Φούτζι,  τα θέματα που αφορούν την Αλβανία και την Ελλάδα, καθώς και τις τελευταίες προοπτικές επαναπροσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών.


Η Χιμάρα, όπως πάντα, παρέμεινε  ένα κρίσιμο θέμα στις συζητήσεις, για την οποία η κυβέρνηση των Τιράνων εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την ελληνική κοινότητα.



Όσον αφορά τα προβλήματα που ειπώθηκαν, φυσικά ήταν η «εμπόλεμη κατάσταση με την Αλβανία», όπου οι Αλβανοί αξιωματούχοι,  εστίασαν τις απόψεις τους στα εμπόδια που έχει δημιουργήσει αυτός ο  ελληνικός νόμος και η πιθανή κατάργησή του για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας.


 Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη συζήτηση η εμπόλεμη κατάσταση επιβλήθηκε για να αποδιώξει  την κοινότητα των τσάμηδων από τις περιοχές όπου ζούσαν,  ενώ δεν εκδηλώθηκε κανένα ενδιαφέρον για το θέμα αυτό να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη της Κρήτης (στη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Αλβανίας).


Μάλιστα ο  πρώην υπουργός Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο, δήλωσε ότι σχετική αναφορά για τους τσάμηδες ενδέχεται να μην γίνει ή ότι μπορεί να συζητηθεί παρασκηνιακά ή να μην τεθεί καθόλου ως θέμα συζήτησης.


Ο δημοσιογράφος Σταυρί Μάρκο ανέφερε ότι οι συνομιλίες της Κρήτης θα φρέουν μια νέα κατάσταση για τους Έλληνες στο νότιο τμήμα της Αλβανίας, καθώς και σε μια καλύτερη θέση αυτονομίας για την Χιμάρα, καθώς τώρα βιώνει εθνική εθνοκάθαρση από τις οικιστικές κατασκευές ολιγαρχών γύρω από τη Χιμάρα που άρχισαν να οικοδομούν λεηλατώντας τις ιδιοκτησίες των  Ελλήνων κατοίκων.


Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών  Πασκάλ Μίλο τόνισε ότι «οι συνομιλίες θα συνεχισθούν και δεν θα τελειώσουν εκεί. Είπε ότι ανησυχεί για τις ιδιοκτησίες που λεηλατούνται στη Χιμάρα και επεσήμανε ότι και ο ίδιος κατάγεται από  το ελληνικό χωριό Παλάσα της Χιμάρας.


Αναφερόμενος στα νεκροταφεία των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, είπε ότι είναι ένα ανθρωπιστικό ζήτημα και η κυβέρνηση της Αλβανίας θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, στις οποίες έχει εμπλακεί. Όσο για τα προβλήματα με την ελληνική μειονότητα θα πρέπει αυτά να επιλυθούν μέσω διαλόγου και όχι προκαθορισμένες θέσεις όπως έχει δείξει ότι πράττει το αλβανικό κράτος.


Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκο Μπέλο δήλωσε ότι «υπάρχει μια συμφωνία διεθνούς χαρακτήρα, του 1921, μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας, της κυβέρνησης του Φαν Νόλι, που επισημαίνει ότι πρέπει να είναι σεβαστή η  ελληνική κοινότητα στην Αλβανία, με όλα τα δικαιώματα της αυτοδιάθεσης.


«Συμμερίζομαι τις απόψεις του Σταυρί Μάρκο για την Χιμάρα, η οποία εντάχθηκε στο αλβανικό κράτος το 1921, και αυτό δείχνει η αναφερόμενη συμφωνία, δεδομένου ότι η Αλβανία, που δημιουργήθηκε το 1913, συμμετείχε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και λειτούργησε ως κράτος μόνο μετά το 1921»


Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι τσάμηδες δεν έχουν να κάνουν με την ‘εμπόλεμη κατάσταση με την Αλβανία’ αφού ο νόμος για αυτήν την κατάσταση εγκρίθηκε και εφαρμόσθηκε το Νοέμβριο του 1940, ενώ οι τσάμηδες αποβλήθηκαν το 1944 (για άλλους λόγους), οπότε υπάρχουν δύο πράγματα που είναι αντίθετα», τόνισε.


Ο πρώην πρέσβης  της Αλβανίας στις ΗΠΑ, Φάτος Ταρίφα, δήλωσε: ‘ Η Αλβανία έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις ως προς τις μειονότητες και είμαι αντίθετος με το πνεύμα της δημιουργίας νέων μειονοτικών περιοχών στη χώρα’.


Πρόσθεσε ότι η αντιπροσωπεία της Αλβανίας στην Κρήτη πρέπει να είναι αποφασισμένη και αξιοπρεπής για να προστατεύσει όλα τα θέματα  με την Ελλάδα.



Σε πλήρη αντίθεση βρίσκονταν οι θέσεις του δημοσιογράφου Σταυρί Μάρκο (Σταύρου Μάρκου)   ο οποίος δήλωσε ότι οι υποχρεώσεις της Αλβανίας προς την Χιμάρα πρέπει  τηρούνται, ώστε να διατηρήσει την αυτονομία που έχει εδώ και αιώνες.


«Είμαι της γνώμης ότι η Χιμάρα, είναι όπως κάθε άλλο μέρος της Αλβανίας και έτσι δεν υπάρχει λόγος να γίνονται παρατυπίες, ώστε να παρεμβαίνει η Αθήνα για να προστατεύσει τους Έλληνες εκεί».


Ο Μάρκου θα τονίσει ότι τα προβήματα πρέπει να επιλυθούν στην Κρήτη,  "αναμφίβολα θα δώσουν μια αποδεκτή λύση για το καθεστώς της ελληνικής μειονότητας στη νότια Αλβανία που είναι συνάρτηση των διεθνών σχέσεων της Αλβανίας με την Ελλάδα.


«Η Αλβανία έχει σημειώσει πρόοδο με το νόμο για τις μειονότητες, αλλά αντιστέκεται  στην συμπαγή ελληνική οντότητα της Χιμάρας, για την οποία το αλβανικό κράτος χρησιμοποιεί μεθόδους εθνοκάθαρσης, λεηλασίες στις ιδιοκτησίες και μαζικές καταστροφές με στόχο να αλλάξει την εθνοτική ισορροπία στην περιοχή»


Ο Μάρκου θα επισημάνει ακόμη στην αλβανική τηλεόραση:


«Τα οστά των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με τον ίδιο τρόπο, με τον οποίο η Αλβανία έχει υπογράψει σχετικά με τους Γερμανούς στρατιώτες, τους Ιταλούς, τους Βρετανούς και τους Γάλλους στρατιώτες,  υπάρχει άλλωστε  μια συμφωνία Αλβανίας- Ελλάδας από το 2009.


Γεωπολιτικά, υπάρχουν μεγάλες πιέσεις εκ μέρους της Ελλάδας, των ΗΠΑ και της ΕΕ,  όπως γίνεται και στην FYROM, της οποίας η κυβέρνηση υπόκειται σε πιέσεις για αλλαγή του Συντάγματος που σχετίζεται με το όνομα, τα σύμβολα και την ψευδή ιστορία που έχει δημιουργήσει εδώ και χρόνια, προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και το ίδιο σκηνικό χρησιμοποιείται και στην Αλβανία, η οποία αφενός έχει το πρόβλημα των ναρκωτικών ενώ συγχρόνως παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της πΓΔΜ ή του Κοσσυφοπεδίου ασκώντας εθνικιστική προπαγάνδα.


Οι Αλβανοί πολιτικοί πρέπει να αλλάξουν και αυτή η αλλαγή θα προέλθει είτε από τις πιέσεις του Vetting ή του FBI καθώς και από την ίδια την Ελλάδα».



(Από κείμενο στην αλβανική του Σταύρου Μάρκου)



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr