Αλβανία: 200 Μουτζαχεντίν εγκατέλειψαν το στρατόπεδο στο Δυρράχιο




Φεβρουάριος 13, 2018. 08:49

Τίρανα.

Διακόσιοι Ιρανοί αντικαθεστωτικοί, έχουν εγκαταλείψει την Οργάνωση Μουτζαχεντίν του Ιράν, τρεις χιλιάδες μέλη της οποίας όταν εγκατέλειψαν το στρατόπεδο «Ελευθερία» της Βαγδάτης ήρθαν για φιλοξενία στην Αλβανία.



Οι απογοητευμένοι Μουτζαχεντίν που εγκατέλειψαν το στρατόπεδο του Δυρραχίου, ζουν τώρα χωρίς οικονομική βοήθεια και κοινωνικοοικονομική υποστήριξη αφού δεν έχουν την ιδιότητα του μετανάστη, χωρίς ταυτότητα, χωρίς εισόδημα και δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους, ούτε θέλουν να παραμείνουν στο στρατόπεδό.


Αυτό επισημάνθηκε στην εκπομπή «Filks Fare» της αλβανικής τηλεόρασης Top Channel.

Η αλβανική κυβέρνηση είχε δημιουργήσει προσφυγικό στρατόπεδο στην περιοχή Μάνζα του Δυρραχίου προκειμένου να φιλοξενήσει του Ιρανούς αντικαθεστωτικούς. 

Στο στρατόπεδο φιλοξενεί περίπου  3.000 Μουτζαχεντίν από τον Μάρτιο του 2013 και το 2016 ήρθαν οι τελευταίοι 280 από το στρατόπεδο ‘Ελευθερία’ που είχε δημιουργηθεί για αυτούς στην ιρακινή πρωτεύουσα, Βαγδάτη.


Τον Σεπτέμβριο του 2014 ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα είχε συναντηθεί με τον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και συζήτησε για τη στέγαση των Μουτζαχεντίν. Το θέμα αυτό συζητήθηκε πάλι τον Απρίλιο του 2015 από τον υπουργό Ντιτμίρ Μπουσάτι με τον Γραμματέα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κέρι.

Στις αρχές του 2016, ο Ράμα συμφώνησε να φιλοξενήσει όλους τους Μουτζαχεντίν που βρίσκονταν ακόμη στη Βαγδάτη. Η συμφωνία υπογράφηκε στα Τίρανα όταν τα επισκέφθηκε ο Τζον Κέρι τον Φεβρουάριο του 2016.
Ο ΟΗΕ δήλωσε τότε ότι έχει ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των Μουτζαχεντίν από το Ιράκ στην Αλβανία. Εκείνη την εποχή ο Γερουσιαστής Τζον Μακέιν χαιρέτισε την ολοκλήρωση της αποστολής των Μουτζαχεντίν στην Αλβανία.


Συμφωνήθηκε ότι οι Ιρανοί αντικαθεστωτικοί θα φιλοξενηθούν σε ειδικό καταυλισμό που κατασκευάστηκε από την αλβανική κυβέρνηση με την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ( UNHCR).


Αρχικά οι Μουτζαχεντίν διέμεναν σε δύο μέρη στην περιοχή Κασάρ των Τιράνων.
Οι Ιρανοί αυτοί συναντήθηκαν όλοι μαζί για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2017 σε μια απόρρητη συγκέντρωση όταν η οργάνωσή τους γιόρτασε στο Παλάτι των Συνεδρίων στα Τίρανα το νέο περσικό έτος, γνωστό ως Νεβρούζ.


Η ηγέτιδα της ιρανικής αντίστασης, Μαριάμ Ρατζαβί που ζει στη Γαλλία, ασχολήθηκε με αυτήν την οργάνωση όταν έφθασε στα Τίρανα και έμεινε αρκετές ημέρες. Εκεί συναντήθηκε με τους υποστηρικτές  της αλλαγής του καθεστώτος του Ιράν, αλλά και με Αλβανούς πολιτικούς.


Τον Οκτώβριο του 2017, η αλβανική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή ενός ειδικού  στρατοπέδου στην περιοχή Μάνζα του Δυρραχίου και τότε άρχισε η μετεγκατάσταση των Μουτζαχεντίν στις νέες εγκαταστάσεις. Το στρατόπεδο χτίσθηκε από την Ένωση F.A.R.A.

Τι είναι οι Μουτζαχεντίν


Το ιρανικό Μουτζαχέντ είναι ένα  εξόριστο Κίνημα που στοχεύει στην ανατροπή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Είναι γνωστό και με τα αρχικά MEK. Το κίνημα ιδρύθηκε το 1965 από μια ομάδα αριστερών φοιτητών και ο στόχος ήταν η ανατροπή του Σάχη. Όταν ο Σάχης συνετρίβη ξεκίνησε μια έντονη διαμάχη μεταξύ των μουτζαχεντίν και του φονταμενταλιστές του Αγιατολάχ Χομεΐνί , οι οποίοι και ανέλαβαν την εξουσία.


Μέχρι το τέλος του 1981, πολλά μέλη και υποστηρικτές του κινήματος έφυγαν στο εξωτερικό και κύριο προπύργιό τους αποτέλεσε η Γαλλία.


Το 1986 το κίνημα μετακινήθηκε και δημιούργησε βάση στα ανατολικά του Ιράκ, αλλά όταν η κατάσταση άλλαξε με την εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ,  μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο Άσραφ, μια πρώην ιρακινή στρατιωτική βάση.


Μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από το στρατόπεδο Άσραφ, άρχισαν πράξεις βίας μεταξύ των ιρακινών στρατιωτών. Μεταφέρθηκαν τότε έξω από τη Βαγδάτη για την ασφάλειά τους και έγινε μια αμερικανική προσπάθεια για τη μεταφορά τους σε άλλες χώρες, όπως και στην Αλβανία.


(Στοιχεία από gazetatema.net)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr