«Τα Σκόπια ίσως γίνουν μια νέα ‘Δημοκρατία Σέρπσκα’ στα Βαλκάνια»




Οκτώβριος 8, 2018. 21:24


Η πΓΔΜ θα μπορούσε να γίνει μια νέα ‘Ρεπούμπλικα Σέρπσκα’ (Σερβική δημοκρατία της Βοσνίας), δήλωσε ο αναλυτής Γιανούς Μπουγκάϊσκι, όπως ανέφερε το βόσνιο τηλεοπτικό κανάλι N1, γράφει βουλγαρικό δημοσίευμα.



Τα Σκόπια είναι το νέο ρωσικό προπύργιο στα Βαλκάνια, και το Κρεμλίνο βασίζεται στην πΓΔΜ να γίνει η νέα ‘Δημοκρατία Σέρπσκα’, δήλωσε ο Αμερικανός αναλυτής σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Μαυροβουνίου ‘Pobeda’, όπως αναφέρεται από το τηλεοπτικό κανάλι.


«Εάν η πορεία της πΓΔΜ προς τα δυτικά θεσμικά όργανα εμποδιστεί, οι εθνικές εντάσεις θα αυξηθούν σε ολόκληρη την περιοχή και το Κρεμλίνο θα επενδύσει περισσότερη δραστηριότητα για να θέσει σε κίνδυνο τα ασταθή δημοκρατικά επιτεύγματα στα Δυτικά Βαλκάνια, καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο αναλυτής. 


Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Μαυροβουνίου ο Μπουγκάϊσκι είπε ότι χαμηλή προσέλευση στο δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, οδήγησε σε αμφιβολίες την συμφωνία με την Ελλάδα για την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της πΓΔΜ, καθώς και τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.


«Εάν η συμφωνία δεν λάβει την απαραίτητη υποστήριξη, η χώρα θα εκτεθεί σε εθνοτική ριζοσπαστικοποίηση, περιφερειακή αστάθεια και παρέμβαση της Μόσχας», ανέφερε ο αναλυτής.
«Η μόνη λύση για τον πρωθυπουργό (Ζόραν Ζάεφ) είναι οι πρόωρες εκλογές τον Νοέμβριο, αν και θα ήταν μια επικίνδυνη κίνηση, γνωρίζοντας ότι οι εθνικιστές ενθαρρύνθηκαν από το μποϊκοτάζ στο δημοψήφισμα.


Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, συμφώνησαν να αλλάξουν τα σύνορα, αλλά ορισμένοι Αλβανοί ηγέτες τόσο στο Κοσσυφοπέδιο όσο και στην πΓΔΜ βλέπουν μια ευκαιρία για περαιτέρω εδαφικές ενώσεις.


«Ο εθνικισμός και οι αποσχίσεις θα κάνουν τη χώρα ευάλωτη στη ρωσική επιρροή και η Μόσχα βλέπει ως προπύργιο τα Σκόπια στον αγώνα της εναντίον της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».


Η Δημοκρατία Σέρπσκα είναι ένα από τα δύο ημιαυτόνομα θέματα στη Βοσνία. Μετά τον βοσνιακό πόλεμο του 1992-1995, οι Ειρηνευτικές Συμφωνίες του Ντέιτον, οι οποίες τερμάτισαν τον πόλεμο, διέλυσαν τη Βοσνία σε δύο ημιαυτόνομες μονάδες και η μία περιοχή αναφέρεται Ομοσπονδία Βοσνίας –Ερζεγοβίνης και η άλλη ‘Δημοκρατία Σέρπσκα’ που κυριαρχείται από Σέρβους. 


Η Δημοκρατία Σέρπσκα έχει μπει στον φακό της Δύσης όταν άρχισε να αναπτύσσει στενότερους πολιτικούς δεσμούς με τη Ρωσία.


pik.bg

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr