Πρόκληση για τα Σκόπια οι εντάσεις Κοσσυφοπεδίου- Σερβίας



Δεκέμβριος 12, 2018. 21:11

Μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και τα Σκόπια θα εκτεθούν σε μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλειά τους, λένε οι αναλυτές.


Ωστόσο, δεν πιστεύουν ότι ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να εξελιχθεί, γιατί οι εντάσεις που δημιουργούνται έχουν υπόβαθρο την εσωτερική πολιτική χρήση. 


Εδώ και αρκετό καιρό οι σχέσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών θα μπορούσε να προκαλέσει συνέπειες για την ασφάλεια της πΓΔΜ.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε με την ανακοίνωση της ίδρυσης του «Στρατού του Κοσσυφοπεδίου» και την πιθανή παρέμβαση της Σερβίας.


Ωστόσο, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Παύλε Τραϊάνοφ, αμφιβάλλει ότι θα υπάρξει μια τέτοια σύγκρουση. Είναι πεπεισμένος ότι οι εντάσεις  τροφοδοτούνται από τους πολιτικούς για εσωτερικά πολιτικά κέρδη.


«Αν γίνει, τελικά, σύγκρουση, τότε είναι σίγουρο ότι τα Σκόπια θα συνταχθούν με την πλευρά του Κοσσυφοπεδίου και θα επαναληφθεί το σενάριο με τους Αλβανούς της πΓΔΜ που θα προσπαθήσουν να τους βοηθήσουν με κάθε τρόπο, αυτό θα φέρει σε πολύ δύσκολη κατάσταση τη χώρα μας. 

Πρέπει να κλείσουμε τα σύνορά μας με την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, ώστε να μην συμμετάσχουμε με κανένα τρόπο σε μια πιθανή σύγκρουση, δηλαδή, να αποσταθεροποιηθούν τα Βαλκάνια ευρύτερα», είπε ο Τραϊάνοφ που έχει ενδοιασμούς με τις αντιδράσεις του αλβανικού στοιχείου στην πΓΔΜ.


Ο Τραϊάνοφ θεωρεί ότι η καλύτερη λύση σε μια τέτοια υπόθεση είναι τα Σκόπια να παραμείνουν ουδέτερα και να μην επιτρέψουν την άμεση συμμετοχή τους σε τέτοια σενάρια, γιατί ο φόβος για τη χώρα είναι μεγάλος.


Ο πολιτικός αναλυτής και πρόεδρος της Ατλαντικής Ένωσης των Σκοπίων, Ισμέτ Ραμαντάνι, πιστεύει ότι η διασφάλιση της σταθερότητας στη χώρα βρίσκεται σε άμεση σχέση με θέματα εσωτερικής ασφάλειας. 

Ωστόσο, διαβεβαιώνει ότι η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ σε μια τέτοια περίπτωση περιφερειακής σύγκρουσης θα προσφέρει προστασία έναντι ενδεχόμενων κινδύνων ασφαλείας.


«Είμαστε τώρα σε ένα στάδιο και προς το παρόν έχουμε ορισμένες εγγυήσεις, αλλά όταν επικυρωθεί το πρωτόκολλο, θα σημαίνει ότι θα έχουμε τη θέση μας στο ΝΑΤΟ με έναν βαθμό περισσότερο για την ασφάλειά μας», δήλωσε ο Ραμαντάνι.


slobodnaevropa.mk

-
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr