Σκόπια: Θα ανεγερθεί μνημείο Βούλγαρου Συνταγματάρχη που σκοτώθηκε από τον Ελληνικό Στρατό



Φεβρουάριος 6, 2019. 15:49

Σκόπια.

Κατά την επίσκεψή του στη Σόφια, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, υποσχέθηκε στον Βούλγαρο πρωθυπουργό να εκπληρώσει το αίτημά για την ανέγερση μνημείου στον τόπο θανάτου, του  Βούλγαρου  Συνταγματάρχη Κωνσταντίν Καβαρνάλιεφ, ο οποίος έχασε τη ζωή του πολεμώντας κατά του ελληνικού στρατού στη Μάχη της Δοϊράνης στον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο.


«Αν και είναι ξένος αξιωματικός που πέθανε μαχόμενος εναντίον ενός άλλου ξένου στρατού που εισέβαλε στα μακεδονικά εδάφη, η κυβέρνηση της ‘Μακεδονίας’ σκοπεύει να εφαρμόσει τη Συνθήκη Φιλίας με τη Βουλγαρία και να ανεγείρει μνημείο», αναφέρει στην ιστοσελίδα της  η τηλεόραση Άλφα των Σκοπίων.


 Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζαέφ δήλωσε στα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης: 


«Θέλω να ενημερώσω τους πολίτες της Βουλγαρίας, ότι το μνημείο του συνταγματάρχη Καβαρνάλιεφ είναι έτοιμο, θα μεταφερθεί από τη Σόφια όπως είπαμε με τον πρωθυπουργό Μπορίσοφ για να τοποθετηθεί. Το μνημείο είναι όμορφο και αποτελεί μέρος της κοινής βαλκανικής μας ιστορίας, για την οποία πρέπει να φροντίζουμε», είπε ο πρωθυπουργός  στη Σόφια.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα:


«Το μνημείο θα τοποθετηθεί κοντά στο μέρος όπου σκοτώθηκε πολεμώντας κατά του ελληνικού στρατού, στην ίδια τοποθεσία όπου το 1916 η «τσαρική Βουλγαρία»  [το Βουλγαρικό Βασίλειο, εννοεί] είχε στήσει ένα μνημείο όταν κατέλαβε την περιοχή της Δοϊράνης. 


Το μνημείο καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου της Γιουγκοσλαβίας, ενώ από τότε επανειλημμένα οι Βούλγαροι αξιωματούχοι προσπάθησαν ανεπιτυχώς να στήσουν εκ νέου ένα μνημείο», γράφει το δημοσίευμα


Ωστόσο, η σκοπιανή τηλεόραση Άλφα σχολιάζει το γεγονός ως εξής: 


«Η Άλφα ήρθε σε επαφή με ιστορικούς, οι οποίοι δεν θέλησαν να αναφερθεί το όνομά τους, δήλωσαν όμως ότι είναι άλλο η δημιουργία ενός στρατιωτικού νεκροταφείου με τα οστά των νεκρών στρατιωτών και άλλο βάρος έχει να χτισθεί ένα μνημείο ανώτερου αξιωματικού που εκπροσωπεί άμεσα την πολιτική για την κατάκτηση της μακεδονικής γης. 

Το ερώτημα που τίθεται είναι ότι μετά από αυτό το βήμα, ίσως προκύψουν απαιτήσεις και από άλλους, όπως η Σερβία και η Ελλάδα για ένα παρόμοιο μνημείο»…



               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr