Η Τουρκία ξεκίνησε την ένταξη 4 εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία



Μάρτιος 15, 2019. 17:02


 Ο σχεδιασμός της Τουρκίας για την ένταξη περίπου 4 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων είναι ένα μεγάλο έργο που απαιτεί αποτελεσματική ενσωμάτωση, με μια αντίστοιχη στρατηγική, χρηματοδότηση και εφαρμογή  όσο το δυνατόν συντομότερα.


Αυτό αναφέρεται από τον Άλαν Μακόβσκι, ανώτερο ερευνητή για την εθνική ασφάλεια και τη διεθνή πολιτική στο Κέντρο Αμερικανικής Προόδου στην Ουάσιγκτον.


Εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες που κατέφυγαν στην Τουρκία ενσωματώνονται στην τουρκική κοινωνία και αυτό θα συνεχισθεί για τουλάχιστον μια ολόκληρη γενιά, ανέφερε ο Μακόβσκι, τονίζοντας ότι η χώρα έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης τις τελευταίες δεκαετίες.


Μεταναστεύσεις από Ελλάδα και Βουλγαρία


Η συντριπτική πλειοψηφία των Τούρκων έζησε στην ύπαιθρο μέχρι τη δεκαετία του 1980 και τώρα τα τρία τέταρτα έχουν μετακομίσει σε αστικές περιοχές. Σύμφωνα με τον αναλυτή, πάνω από το 95% των Σύρων προσφύγων που έφθασαν στη χώρα τα τελευταία οκτώ χρόνια, ενισχύουν αυτήν την τάση, εγκαθιστάμενοι σε αστικές ή ημιαστικές περιοχές.


Στην Τουρκία τον τελευταίο αιώνα παρατηρήθηκε μια σημαντική αναλογία διαφόρων μαζικών μεταναστεύσεων.


Υπενθυμίζεται ότι το 1923, με συμφωνία με την Ελλάδα για ανταλλαγή πληθυσμού, περίπου 350 χιλιάδες Έλληνες μουσουλμάνοι έφθασαν στη χώρα και το 1989 περίπου 340 χιλιάδες Τούρκοι μετακόμισαν από τη Βουλγαρία.


Γενικά, κατά την περίοδο από το 1923, όταν ιδρύθηκε η Τουρκική Δημοκρατία μέχρι το 1990, τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι μετανάστευσαν στην Τουρκία.


Ωστόσο, η μετανάστευση της Συρίας έχει διαφορετικό μέγεθος και χαρακτήρα από τις προηγούμενες μεταναστεύσεις, προσθέτει ο Μακόβσκι.



Οι Σύριοι έχουν διαφορετική κουλτούρα



Τις παλαιότερες μεταναστευτικές ροές αποτελούσαν είτε εθνικά Τούρκοι είτε Σουνίτες μουσουλμάνοι που ήταν ανοιχτοί στην αφομοίωση με την τουρκική κοινωνία, οι οποίοι γρήγορα αναμειγνύονταν με τον αυτόχθονα πληθυσμό και ενσωματώνονταν σε μεγάλο βαθμό στην κοινωνία.


Οι Άραβες της Συρίας είναι Σουνίτες μουσουλμάνοι, αλλά «εθνικά, γλωσσικά και πολιτιστικά διαφορετικοί από τους Τούρκους», λέει το άρθρο, και εάν παραμείνουν στην Τουρκία σε σημαντικό αριθμό, όπως οι Κούρδοι, πιθανότατα δεν θα αισθανθούν την ανάγκη ενσωμάτωσης, σε αντίθεση με άλλες μικρότερες ομάδες σουνιτών μουσουλμάνων.


Οι περισσότεροι Τούρκοι ελπίζουν ότι όλοι οι Σύριοι θα επιστρέψουν τελικά στην πατρίδα τους, για τους οποίους το θέμα παραμονής τους στην Τουρκία είναι πολιτικά εκρηκτικό.


Η Άγκυρα δεν τολμά να πει ότι θα τους ενσωματώσει


Η Άγκυρα δεν τολμά να παραδεχθεί δημόσια ότι εξετάζει το ζήτημα της μακροπρόθεσμης ένταξης των προσφύγων στην τουρκική κοινωνία, σημειώνει ο Μακόβσκι.


Σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα τις παραμονές των εθνικών τοπικών εκλογών που έχουν προγραμματισθεί για τις 31 Μαρτίου στην Τουρκία, οι Τούρκοι ηγέτες εξακολουθούν να δηλώνουν ότι όλοι οι Σύριοι θα επιστρέψουν τελικά στη Συρία. Αυτό, φυσικά, δεν το πιστεύουν.


«Η Τουρκία επιδιώκει έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο, επιδιώκοντας την κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων από τη Συρία», γράφει  και επισημαίνει ότι αυτό θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της κοινωνικής ειρήνης, με ωφέλεια τόσο στους Τούρκους πολίτες όσο και στους πρόσφυγες από τη Συρία».


Moskovsky Komsomolets


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr