Σκόπια: Η Συνθήκη με τη Βουλγαρία σκόνταψε στον Γκότσε Ντέλτσεφ



Ιούνιος 12, 2019. 22:41

Σκόπια.

Για τον τσάρο Σαμουήλ, τον Άγιο Κλήμη  και τον Άγιο Ναούμ  βρέθηκε μια συμβιβαστική λύση, αλλά σκοντάψαμε στον Γκότσε Ντέλτσεφ. 

Η απάντηση στο ερώτημα: 

«Είναι Σλαβομακεδόνας ή Βούλγαρος;», έχει γίνει μια απειλή  για τη Συνθήκη Καλής Γειτονίας στη συζήτηση της Κοινής Επιτροπής μεταξύ Βουλγαρίας και Βορείου Μακεδονίας προκειμένου η χώρα να προχωρήσει στην ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.


Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα δήλωσε ότι εάν δεν αναγνωρισθεί ο Γκότσε Ντέλτσεφ ως Βούλγαρος, θα αποχωρήσει η Βουλγαρία από την Επιτροπή και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ προχώρησε ακόμη περισσότερο απειλώντας με βέτο στην ένταξη των Σκοπίων  στην ΕΕ.


Το βουλγαρικό τμήμα της Μικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων απέρριψε την από κοινού εκδήλωση στις 7 Οκτωβρίου για τον Γκότσε Ντέλτσεφ, ωστόσο ο πρόεδρος της επιτροπής των Σκοπίων αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις των Βουλγάρων πολιτικών.


Είπε μόνο ότι η επόμενη συνάντηση της Μικτής Επιτροπής έχει προγραμματισθεί για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου στη Σόφια. Η κυβέρνηση περιμένει να βρεθεί κάποια λύση στο ιστορικό αυτό πρόβλημα.



Η ιστορικός Αικατερίνη Τοντορόφσκα αναφέρει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στη βουλγαρική πλευρά που οποία υποστηρίζει ότι οι πολίτες των Σκοπίων έγιναν Μακεδόνες από το 1945 και μετά, και μέχρι τότε δεν ήταν τίποτε άλλο από Βούλγαροι, ως μέρος της Βουλγαρίας του Αγίου Στεφάνου, που δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα.


Ισχυρίζεται ότι εάν η Επιτροπή αναγκασθεί να παραδεχθεί ότι ο Γκότσε Ντέλτσεφ ήταν Βούλγαρος, τότε οι πρόγονοι όλων αυτών που ζουν σήμερα στη Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με αυτούς, θα είναι Βούλγαροι. Οποιαδήποτε τέτοιου είδους συμφωνία, δεν θα ήταν τίποτε άλλο από μια πλαστογράφηση της ιστορίας.


Η Τοντορόφσκα τονίζει ότι όταν μιλάμε για κάτι, να μιλάμε με βάση τα γεγονότα και τα έγγραφα. Τα  έγγραφα όμως θα πρέπει να αναφέρονται στο χρονικό διάστημα που παράγονται. Εάν τα έγγραφα τα επικαιροποιήσουμε δεν θα είναι τίποτε άλλο από μια πλαστογράφηση ανάξια σε μια ευρωπαϊκή χώρα.


Εν τω μεταξύ αντίδραση σε αυτά υπήρξε και από τον αντιπρόεδρο της βουλγαρικής κυβέρνησης ο οποίος δήλωσε ότι τα Σκόπια δεν έχουν καμία θέση στην ευρωπαϊκή οικογένεια εάν δεν συμφωνήσουν στα ιστορικά θέματα.


«Αν θέλουν να είναι μέρος της ΕΕ, κανείς δεν αμφισβητεί στο να λέγονται Μακεδόνες. Αλλά, εάν θέλουν να πιστεύουν στην ουτοπία, ότι ο Αλέξανδρος είναι πρόγονός τους, είναι ένα θέμα που μας θίγει, γιατί δεν μπορεί να παραποιούν την ιστορία», τόνισε ο Καρακατσάνοφ.


telma.com.mk, alfa.mk,


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr