Το πλοίο που αγκυροβόλησε στην Αττάλεια δημιουργεί εντάσεις με την Ελλάδα…



Ιούνιος 25, 2019. 23:24

Μετά από το ‘Φατίχ’, το δεύτερο πλοίο εξερεύνησης πετρελαίου της Τουρκίας, το ‘Γιαβούζ’ αγκυροβόλησε ανοικτά της Αττάλειας. Το ‘Γιαβούζ’ θα ξεκινήσει στις αρχές Ιουλίου έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.


Το πλοίο γεώτρησης ‘Γιαβούζ’ είναι  η δεύτερη υπεράκτια πλατφόρμα πετρελαίου της Τουρκίας, μήκους 229,6 μέτρων και 36 μέτρων πλάτος που μετά από μια διαδρομή από τα Δαρδανέλια έφθασε στην Αττάλεια στις 22 Ιουνίου.

Το πλοίο αγκυροβόλησε την ακτή Κιόναλτι  και τράβηξε την προσοχή των κατοίκων της περιοχής.
Μάλιστα, ορισμένα σκάφη έκαναν βόλτα κοντά στο πλοίο.  Το ύψος του πύργου του πλοίου είναι 103 μέτρα και όπως λένε έχει δυνατότητα να  τρυπήσει το βυθό  μέχρι 12.200 μέτρων βάθους.

Θεωρείται ως πλοίο γεώτρησης 6ης γενιάς και είναι από τα λίγα στον κόσμο και κατόπιν άδειας από την «ΤΔΒΚ» [Κατεχόμενα της Κύπρου] θα ξεκινήσει τη γεώτρηση τον Ιούλιο.

«Μετά την ανακάλυψη των πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο η μακροχρόνια διαμάχη για τα όρια της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία έχει λάβει τώρα μια νέα διάσταση..

Η αποστολή του πλοίου ‘Φατίχ’ στην περιοχή ανοικτά των ακτών της  Κύπρου την περασμένη εβδομάδα έχει κάνει τους Έλληνες και τους Ελληνοκύπριους να αντιδράσουν.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του  δήλωσε ότι εάν η Τουρκία αρχίσει δραστηριότητα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα θα την αποτρέψει.

Ο Τσίπρας είπε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να διανοηθεί ότι θα κάνει γεώτρηση (στην ελληνική υφαλοκρηπίδα). 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτήν την εβδομάδα στο Λουξεμβούργο θα συζητήσει για το θέμα αυτό και θα δώσει ένα σκληρό μήνυμα, πρόσθεσε.

gunhaber.com.tr (Αττάλεια)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr