Το αμερικανικό σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια



Οκτώβριος 10, 2019. 08:13

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζουν ένα πακέτο μέσω του οποίου σκοπεύουν να επιλύσουν το ζήτημα των Βαλκανίων, χρησιμοποιώντας «το καρότο και το μαστίγιο», σύμφωνα με την παλαιά αμερικανική παράδοση, γράφει η σερβική ‘Τέλεγκραφ’.



Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Σερβία, Κάμερον Μάντερ (Cameron Munter) αποκάλυψε τη στρατηγική της Ουάσιγκτον, λόγω του ότι αυτά που ο ίδιος συζήτησε με τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς συμπίπτουν με αυτά που ακούγονται στους διπλωματικούς κύκλους.


Το σερβικό δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Μάντερ έκανε ένα περίγραμμα του αμερικανικού σχεδιασμού για τα Δυτικά Βαλκάνια, η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε ουσιαστικά με το διορισμό του Μάθιου Πάλμερ ως ειδικού απεσταλμένου για τα Δυτικά Βαλκάνια.


«Το πακέτο έχει περισσότερα κοινά με τη θέση της Ουάσιγκτον για την επίλυση της κρίσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. Μπορεί να ειπωθεί ότι είναι απολύτως σαφές ότι η ίδια υπογραφή βρίσκεται πίσω από όλα αυτά», δήλωσε μια πηγή που θεωρείται ότι είναι ένας από τους καλύτερες γνώστες των σημερινών αναλυτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Το έγγραφο αναφέρει ότι το ‘σχέδιο Δυτικά Βαλκάνια’ , περιλαμβάνει την ανταλλαγή εδαφών στο Κοσσυφοπέδιο, και την ουσιαστική διαγραφή των συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια, μια οικονομική ένωση, μεγαλύτερη αυτονομία για τους Αλβανούς στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και την επιβίωση ολόκληρης της Βοσνίας με σημαντικές παραχωρήσεις για τους Σέρβους της Ρεπούμπλικα Σέρσπκα.


Σύμφωνα με την εφημερίδα υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος,  ότι δεν θα γίνουν παραχωρήσεις σε κανέναν που δεν θα δεχθεί το σχέδιο αυτό.


«Στην Ουάσιγκτον, περιμένουν, επίσης, από τη Ρωσία και τον πρόεδρο της Βλαντίμιρ Πούτιν να αποδεχθεί το σχέδιο  τους για τα Δυτικά Βαλκάνια», προσθέτει η εφημερίδα.



 Τι περιλαμβάνει


Το πρώτο είναι η διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου, οριοθετώντας τα σύνορα έτσι ώστε το βόρειο τμήμα να παραμείνει εντός της Σερβίας και με ένα ειδικό καθεστώς στη Μιτρόβιτσα. Ιδιαίτερο καθεστώς, επίσης,  θα δοθούν στα Μετόχια, ο ιερός τόπος των Σέρβων που θα παραμείνει εκτός της σερβικής επικράτειας.


Το δεύτερο σημείο αφορά την ακεραιότητα της Βοσνίας με τη δημιουργία της Οικονομικής Ένωσης και των Τελωνείων και την πραγματική διαγραφή των συνόρων για τη διακίνηση των ανθρώπων μεταξύ της Σερβίας και της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, αλλά χωρίς τη δυνατότητα απόσχισης από τη Βοσνία.


Το τρίτο σημείο αφορά τα δικαιώματα των Αλβανών στη Βόρεια Μακεδονία. Για να αντισταθμιστεί η απώλεια εκείνου του τμήματος του εδάφους στο Κοσσυφοπέδιο που θεωρούνται δικό τους, οι Αλβανοί στη Βόρεια Μακεδονία θα αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη αυτονομία και τα σύνορα μεταξύ αυτού του κράτους και του Κοσσυφοπεδίου θα καταργηθούν ουσιαστικά, όπως και μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας.


Το τέταρτο σημείο αφορά την οικονομική δέσμη και παρόμοιο με το σχέδιο επίλυσης της διαμάχης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, σημειώνει το δημοσίευμα.

Προκειμένου, εξάλλου, να επιταχυνθεί η ένταξη στην ΕΕ των χωρών που περιλαμβάνονται στη δέσμη μέτρων της Ουάσιγκτον, θα γίνει ειδική διεθνής διάσκεψη για τη συγκέντρωση επενδυτών για επενδύσεις στα Δυτικά Βαλκάνια.


Το έγγραφο αναφέρει ότι ανεπίσημα οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες θα δαπανήσουν περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ για αυτούς τους στόχους.


Το πέμπτο σημείο αφορά την τελωνειακή ένωση, όπου η Ουάσιγκτον θα επιμείνει στη δημιουργία μιας τύπου Βαλκανικής Ένωσης, στην οποία τα σύνορα θα είναι πλήρως ανοικτά για τη διακίνηση εμπορευμάτων και ανθρώπων, ενώ οι εμπορικές και διοικητικές διατυπώσεις θα ελαχιστοποιηθούν σοβαρά.



telegraf.rs, faxweb.al
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr