Αλβανία: Καταπέλτης η Επιτροπή της Βενετίας -για καθαίρεση του Ιλίρ Μέτα - παραθαλάσσια οικόπεδα της ελληνικής μειονότητας



Οκτώβριος 12, 2019. 17:17

Τίρανα.

 Η Επιτροπή της Βενετίας φαίνεται να έχει ανατρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης του Έντι Ράμα να καθαιρέσει τον πρόεδρο της Αλβανίας καθώς και τη νομιμοποίηση αμφιλεγόμενων κατασκευών σε
παράκτιες περιοχές, μέσα από δύο γνωμοδοτήσεις που αναμένεται να δημοσιευθούν τη Δευτέρα μετά την ολομέλεια της Επιτροπής, αφού προηγήθηκε μια ασυνήθιστη δήλωση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (ίδε στον σύνδεσμο Council of Europe).



Το αλβανικό κοινοβούλιο που ελέγχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ξεκίνησε μια διαδικασία κοινοβουλευτικής έρευνας το καλοκαίρι για την καθαίρεση του προέδρου της χώρας, Ιλίρ Μέτα, ο οποίος κατηγορείται ότι παραβίασε το Σύνταγμα με διάταγμα που εξέδωσε για την ακύρωση των εκλογών της 30ης Ιουνίου 2019.


Η καθαίρεση απαιτεί τη συναίνεση τουλάχιστον των δύο τρίτων των ψήφων του κοινοβουλίου καθώς και μια επιβεβαιωτική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο όμως δεν λειτουργεί προς το παρόν.


Πάραυτα οι Σοσιαλιστές υποσχέθηκαν να προχωρήσουν στη διαδικασία καθαίρεσης.  Στη συνέχεια πήγαν να ζητήσουν τη γνώμη της Επιτροπής της Βενετίας, μέσω του προέδρου Γκραμόζ Ρούτσι. Η Επιτροπή της Βενετίας είναι ένα γραφείο του Συμβουλίου της Ευρώπης που δίνει φιλικές απόψεις σε διάφορα κράτη για τα συνταγματικά ζητήματα.


Η έκθεση της Επιτροπής, γνωστής ως ‘Βενετία’ διότι διεξάγει συνεδριάσει ολομέλειας στην πόλη Βενετία της Ιταλίας, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί επίσημα τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, αλλά έχει διαρρεύσει στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης από άγνωστες πηγές.


« Η επιτροπή της Βενετίας, των συνταγματικών εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ενώ ο πρόεδρος μπορεί να έχει ενεργήσει πέρα από τις συνταγματικές του αρμοδιότητες, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πράξεις του μπορεί να μην είναι τέτοιες ώστε να δικαιολογούν την καθαίρεσή του» αναφέρει η Επιτροπή.


«Ακόμη κι αν η Συνέλευση διαπιστώσει ότι ο πρόεδρος έχει υπερβεί τα όρια του, η Επιτροπή της Βενετίας αμφιβάλει αν πρόκειται για «σοβαρό βιασμό».



Οι απαλλοτριώσεις  των παραθαλάσσιων κτημάτων είναι παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων



Ο νόμος «Περί της περάτωσης των μεταβατικών διαδικασιών ιδιοκτησίας στη Δημοκρατία της Αλβανίας» που έχει χαρακτηριστεί ως πλατφόρμα απαλλοτριώσεων λόγω των λεγόμενων «στρατηγικών επενδύσεων»  έχει επικριθεί ακόμη σκληρότερα.


«Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτός ο νόμος δεν έχει σαφήνεια και ακρίβεια», δεν έχει «βασικά διαδικαστικά βήματα και σαφείς προθεσμίες».


Σύμφωνα με την Επιτροπή της Βενετίας «υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις υπερβολικές ρυθμιστικές εξουσίες που έχουν ανατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο» και προειδοποιούν ότι αυτά τα προβλήματα, σε συνδυασμό,  παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Σύνταγμα της Αλβανίας.


Το νομοσχέδιο που πρότεινε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, αποσκοπεί στην κατάργηση των νόμων για τις παράκτιες χρήσεις γης στις παράκτιες περιοχές, αρνούμενη να καταγράψει την κυριότητά τους σε όλες τις περιπτώσεις όπου τα αγροτεμάχια «καταλαμβάνονται με παράνομες κατασκευές» από τους λεγόμενους «στρατηγικούς επενδυτές».


Το νομοσχέδιο «Περί της περάτωσης των μεταβατικών διαδικασιών ιδιοκτησίας στη Δημοκρατία της Αλβανίας, στο άρθρο 10 παράγραφος 2  ορίζει ότι η διανεμηθείσα γεωργική γη παλαιότερα για την οποία οι κάτοικοι  έχουν υποβάλει αίτηση εγγραφής τους στην κυριότητά τους πρέπει να πληρούν  ορισμένες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων η γη αυτή «δεν πρέπει να περιέχει παράνομες κατασκευές» και «δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο στρατηγικών επενδύσεων», δηλαδή, λύνει τα χέρια του Έντι Ράμα στην αρπαγή  των περιουσιών που ανήκουν κατά κύριο λόγο στην ελληνική εθνική μειονότητα.


Επίσης, το νομοσχέδιο λέει ότι εφόσον ένας (ξένος) επενδυτής κτίσει σε παράκτια γη που δεν του ανήκει μπορεί να την αγοράσει με τις τιμές του κυβερνητικού χάρτη του Ράμα που είναι δεκάδες φορές χαμηλότερες από τις τιμές της αγοράς.


Το νομοσχέδιο περνούσε από την κοινοβουλευτική διαδικασία και ήταν κοντά στο να εγκριθεί νωρίτερα αυτό το έτος, αλλά πρόσφατα παρεμποδίστηκε από Ελληνική παρέμβαση, η οποία έθεσε ερωτήματα σχετικά με το εάν ο νόμος αποσκοπεί στην απαλλοτρίωση περιουσιών των κατοίκων που διαβιώνουν στα νότια παράλια της Αλβανίας, δηλαδή της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.



reporter.al



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr