Αντόνιο Μιλόσοσκι: Υπάρχει τρόπος να επανέλθει το παλιό συνταγματικό όνομα ‘Μακεδονία’





Οκτώβριος 21, 2019. 23:24

Σκόπια.

Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Die Frankfurter Allgemeine Zeitung» ο πρώην υπουργός επί κυβέρνησης Νίκολα Γκρούεφσκι,  Αντόνιο Μιλόσοσκι,  τόνισε ότι η διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «κλινικά νεκρή» και οι ελπίδες της χώρας για ένταξη στην ΕΕ έχουν αποδυναμωθεί. Τόνισε, επίσης ότι υπάρχει τρόπος να επανέλθει το παλιό όνομα «Μακεδονία» στη χώρα.



«Η υπογραφή μιας σημαντικής συμφωνίας χωρίς να δίνεται προσοχή σε ισχυρές εγγυήσεις είναι σαν να δεχόμαστε ακρωτηριασμό του ποδιού χωρίς πρώτα να έχουμε μια δεύτερη και τρίτη γνώμη από άλλους γιατρούς. Εάν κάνετε αυτό το λάθος, το πόδι σας χάνεται, ανεξάρτητα το πόσο καιρό θα ουρλιάζετε μετά.


Δυστυχώς η κυβέρνηση έκανε αυτό το λάθος. 

Υπέγραψε μια συμφωνία με την Ελλάδα με την οποία η ‘Μακεδονία’ έκανε πρωτοφανείς παραχωρήσεις.

 Οι πολίτες της χώρας μας χειραγωγήθηκαν: πείστηκαν ότι μια τέτοια συμφωνία θα εγγυόνταν την ένταξή μας στην ΕΕ.

 Αυτή ήταν η προπαγάνδα πριν από το δημοψήφισμα της αλλαγής του ονόματος. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η Γαλλία και ορισμένες άλλες χώρες δεν θεωρούν τη διεύρυνση ως προτεραιότητα, αλλά ως επιβάρυνση. 

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η πλήρης ένταξη στην ΕΕ αποκλείεται κατά την επόμενη δεκαετία- ίσως και περισσότερο.


Στην ερώτηση της γερμανικής εφημερίδας, εάν η αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE, η οποία χρησιμοποιεί μόνο την ονομασία «Μακεδονία» για τη χώρα, κερδίσει τις εκλογές θα προσπαθήσει να αλλάξει το όνομα με το παλιό συνταγματικό, ο Μιλόσοσκι είπε:


Υπάρχουν τρόποι για να επιστρέψει το παλιό συνταγματικό όνομα της χώρας μας. Ωστόσο, όλα αυτά είναι περίπλοκα. Μια πιθανότητα είναι το Συνταγματικό μας Δικαστήριο να κηρύξει τη συμφωνία με την Ελλάδα άκυρη. Αυτό μπορεί να γίνει με βάση το δημοψήφισμα που περασμένου έτους, το οποίο δεν είχε την απαιτούμενη συμμετοχή  για να αφαιρεθεί το παλιό όνομα.


Στη συνέχεια τα μέλη του Κοινοβουλίου μας ψήφισαν για να αλλάξει το όνομα υπό πίεση, απειλές, εκβιασμούς, ενάντια στην ελεύθερη βούληση τους. 

Απειλήθηκαν με φυλάκιση από την Ειδική Εισαγγελία και τους δικαστές της κυβέρνησης εάν δεν υποστήριζαν την αλλαγή του ονόματος.


Εάν βρουν το θάρρος και το μαρτυρήσουν δημόσια και να απευθυνθούν στην Εισαγγελία μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, θα δώσουν το δικαίωμα στο Κοινοβούλιο  με  πλειοψηφία των δύο τρίτων να επαναφέρει την παλιά ονομασία στο Σύνταγμα.


«Καλά, όλα αυτά που λέτε, αλλά είναι απίθανο σενάριο»


Ναι, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι οι πολίτες μας αποκαλούν τη χώρα ‘Μακεδονία’ και θα συνεχίσουν να την αποκαλούν έτσι, το έχουν συνηθίσει ιστορικά και σύμφωνα με το δικαίωμά τους στην έκφραση, δεν μπορούν να τους εμποδίσουν. Οι όποιες επιβαλλόμενες αποφάσεις δεν θα περάσουν στη βούληση των πολιτών.


focus-news.net


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr