«Η Ελλάδα επιθυμεί να έχει λόγο στη Διάσκεψη για τη Λιβύη»- γαλλικά δημοσιεύματα




Δεκέμβριος 29, 2019. 15:40

Η Ελλάδα επιθυμεί να συμμετάσχει στη διάσκεψη για τη Λιβύη που έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή καθώς αυξάνεται η ένταση στο θέμα με τη γειτονική Τουρκία.


«Δεν θέλουμε πηγή αστάθειας στη γειτονιά μας, οπότε έχουμε λόγο στις εξελίξεις στη Λιβύη», δήλωσε ο Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην ελληνική εβδομαδιαία Το Βήμα. «Θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης στη Λιβύη γιατί μας αφορά επίσης».


Ο ΟΗΕ προγραμματίζει μια διεθνή διάσκεψη στο Βερολίνο τον Ιανουάριο για να τερματίσει τις διεθνείς διενέξεις για τη Λιβύη και να ανοίξει το δρόμο για μια πολιτική λύση στη σύγκρουση στη χώρα.


«Ζήτησα, και θα το κάνω ξανά με μεγαλύτερη έμφαση, να συμμετέχουμε στη διαδικασία του Βερολίνου", δήλωσε ο Μητσοτάκης.


Η Λιβύη έχει γίνει ένα νέο θέμα διπλωματικών διαφορών μεταξύ των δύο παραδοσιακών αντιπάλων της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι οποίες αντιτίθενται στα θαλάσσια δικαιώματα στη Μεσόγειο καθώς και στις πλευρές της σύγκρουσης αυτής της χώρας της Βόρειας Αφρικής.


Η Άγκυρα υπέγραψε δύο αμφιλεγόμενες συμφωνίες το Νοέμβριο με την Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας που εδρεύει στην Τρίπολη και υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.


Μία από αυτές αφορά τη στρατιωτική συνεργασία της Τουρκίας με την Τρίπολη, η οποία ζήτησε την «εφαρμογή» της, ανοίγοντας το δρόμο για άμεση στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας, για να πολεμήσει ενάντια στις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ  και η άλλη στην οριοθέτηση των θάλασσας  μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.


Η Ελλάδα έχει βρει αυτές τις δύο συμφωνίες "άνευ αξίας" και αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο.

Η Αθήνα καταδίκασε τη θαλάσσια συμφωνία με το επιχείρημα ότι η Τουρκία και η Λιβύη δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα. 

Η Λιβύη «είναι ο φυσικός μας θαλάσσιος γείτονας, όχι η Τουρκία», επιμένει ο κ. Μητσοτάκης.


Η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Τρίπολης και Άγκυρας επιτρέπει στην Τουρκία να επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορά της σε μια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου όπου έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων κατά τα τελευταία χρόνια, κυρίως,  γύρω από την Κύπρο.


 Η Αθήνα ανακοίνωσε ότι η συμφωνία για τον αγωγό EastMed θα υπογραφεί με την Κύπρο και το Ισραήλ στις 2 Ιανουαρίου.


Atlas Info France, lorientlejour.com,


N.N.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr