Απάντηση Αλμπίν Κούρτι σε Ζοσέπ Μπορέλ για ανταλλαγή εδαφών με Σερβία





Μάιος 6, 2020. 20:56

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου θεωρεί απαράδεκτη οποιαδήποτε συζήτηση στην οποία θεωρείται ότι περιλαμβάνεται η αλλαγή των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου.


Η κυβέρνηση με επικεφαλής τον Άλμπιν Κούρτι εξέφρασε τη θέση αυτή μετά τη δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Ζοσέπ Μπορέλ, ότι η ΕΕ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο διάλογος Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας να συζητήσει την ιδέα της αλλαγής των συνόρων.



Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου Περπαρίμ Κρουεζίου, επανέλαβε αυτό που έχει πει επανειλημμένα ο νυν Πρωθυπουργός, Άλμπιν Κούρτι, ότι δεν μπορεί να υπάρξει «διάλογος με χάρτες».


«Όσον αφορά τη δήλωση του κ. Μπορέλ, η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι ο διάλογος πρέπει να βασίζεται σε αρχές. Έχουμε ήδη επαναλάβει τη θέση μας ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς διάλογο και διάλογο με χάρτες. Για την κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, οι συζητήσεις που έχουν ως αντικείμενο τα σύνορα της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου ως προϋπόθεση για μια συμφωνία είναι απαράδεκτες, καθώς και μια συμφωνία που περιλαμβάνει την αλλαγή τους ως αποτέλεσμα ", δήλωσε ο Κρουεζίου για την «Gazeta Express».



Ανέφερε ότι η κυβέρνηση με επικεφαλής τον Κούρτι βλέπει τον όρο «αλλαγή συνόρων» ως ευφημισμό για το σχέδιο διχοτόμησης του Κοσσυφοπεδίου.


"Η αλλαγή των συνόρων, ως ευφημισμός για την εδαφική αλλαγή και η διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου, είναι απαράδεκτη για εμάς", δήλωσε ο Κρουεζίου.


Είπε, επίσης, ότι η κυβέρνηση χαιρετίζει τη δήλωση του κ. Μπορέλ, ότι ο διάλογος μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας πρέπει να είναι ελεύθερος και δίκαιος και ότι η τελική συμφωνία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στην περιοχή.


Σε συνέντευξη με δημοσιογράφους τεσσάρων μέσων ενημέρωσης από τα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριέλαβαν επίσης το TIME της Πρίστινα, ο Μπορέλ, είπε ότι η ΕΕ δεν αποκλείει τη δυνατότητα συζήτησης της ιδέας για αλλαγή των συνόρων στον διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας.


«Όπως είπα, αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί στο διάλογο μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου. Δεν βλέπω καμία ανάγκη να είμαστε πιο καθολικοί από τον Πάπα. Δεν εναπόκειται σε εμάς να πούμε στους Σέρβους και στους Κοσοβάρους τι πρέπει να συμφωνήσουν και τι δεν πρέπει. Ο ρόλος μας θα είναι να διευκολύνουμε τον διάλογο. Όμως, όπως είπα, δεν πρέπει πλέον να είμαστε καθολικότεροι από τον Πάπα. Εάν συμφωνήσουν σε κάτι, πρέπει να μελετήσουμε έτσι τη συμφωνία ούτως ή άλλως, διότι κάθε συμφωνία μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου έχει αντίκτυπο στην περιοχή», δήλωσε ο Μπορέλ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ιδέα ανταλλαγής εδαφών, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.



--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr