Η Ρωσία αρνήθηκε εμπλοκή της στη Λιβύη- απάντηση σε Αμερικανό αξιωματούχο



Ιούνιος 13, 2020. 08:15

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντέιβιντ Σένκερ (David Schenker), με τις παρατηρήσεις του για τη Μέση Ανατολή, «δηλητηρίασε» τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον, ανέφερε η ρωσική πρεσβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες.



Συγκεκριμένα, ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για θέματα της Μέσης Ανατολής Ντέιβιντ Σένκερ κατηγόρησε τη Μόσχα για παρέμβαση στη Λιβύη , η οποία, είπε, «προκάλεσε παρέμβαση της Τουρκίας», χωρίς να δώσει αποδεικτικά στοιχεία.


 Ως δικαιολογία για τις εικασίες του, ανέφερε ισχυρισμούς που έχουν ήδη απορριφθεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.


Σύμφωνα με ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον «ο αναπληρωτής βοηθός αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή, Ντέιβιντ Σένκερ ισχυρίστηκε ότι η χώρα μας φέρεται να βοηθά τη Δαμασκό να διαπράττει γενοκτονία του συριακού πληθυσμού και επίσης σκοπεύει να ανοίξει μια στρατιωτική βάση στη Λιβύη».


Η διπλωματική αποστολή της Ρωσίας εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι «υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της διοίκησης διαδίδουν πλαστές ειδήσεις, δηλητηριάζοντας έτσι τις σχέσεις Ρωσίας-Αμερικής».


Η Ρωσία απορρίπτει τις κατηγορίες των ΗΠΑ για ανάμιξη στη Λιβύη και δηλώνει το ενδιαφέρον της για επίλυση της σύγκρουσης. 


Μάλιστα, ο Μιχαήλ Μπογκντάνοφ έχει ήδη αντικρούσει τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, σχετικά με την παρουσία στη Λιβύη της στρατιωτικής εταιρείας "Wagner" και τη συμμετοχή της σε μάχες στο πλευρό του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.


Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι αυτές οι πληροφορίες βασίζονται σε παραποιημένα δεδομένα από πηγές συχνά αμφίβολης ποιότητας που έχουν άμεσο ενδιαφέρον να υποστηρίξουν τους αντιπάλους του Χαφτάρ.


Μετά την ανατροπή και τη δολοφονία του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη σταμάτησε ουσιαστικά να λειτουργεί ως ενιαίο κράτος.


Δύο κέντρα εξουσίας λειτουργούν τώρα στη χώρα. 


Το κοινοβούλιο που εκλέγεται από τον λαό βρίσκεται στα ανατολικά, ενώ στα δυτικά, στην πρωτεύουσα Τρίπολη, η κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας, με επικεφαλής τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ , σχηματίστηκε με την υποστήριξη του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Το Κοινοβούλιο της Λιβύης στο ανατολικό τμήμα της χώρας λειτουργεί ανεξάρτητα από την Τρίπολη και συνεργάζονται με τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος δεν έχει σταματήσει τις προσπάθειες να ελέγξει την Τρίπολη από τον Απρίλιο του 2019.




--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr