Regnum: Οι εισβολές σε Συρία, Λιβύη και βόρειο Ιράκ- το αδιέξοδο της τουρκικής πολιτικής



Ιούνιος 23, 2020. 21:06
χρόνος ανάγνωσης 3΄

Η Τουρκία ξεκίνησε συγχρόνως στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, τη Λιβύη και το Βόρειο Ιράκ. Η ανάπτυξή τους έχει πολλά πλεονεκτήματα για τον Ερντογάν, γράφει ρωσικό δημοσίευμα.


Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν μια νέα διασυνοριακή στρατιωτική επιχείρηση, για την οποία προετοιμάζονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα. 
Arif Asalyoglu




Την περασμένη εβδομάδα, τα τουρκικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε βάσεις που ανήκουν στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) στην επικράτεια Σενγκάλ και του Μαχμούρ και του Ιρακινού Κουρδιστάν. Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την έναρξη μιας επίγειας επιχείρησης στο Ιράκ στην περιοχή Χαφτανίν, που βρίσκεται απέναντι από την περιοχή Ουλούντερε στο Σιρνάκ.


Τι λένε οι Κούρδοι


Το επίσημο όνομα της επιχείρησης είναι «Νύχια Τίγρης».
Οι Κούρδοι ηγέτες σχολίασαν το τι συμβαίνει:

 «Τέτοιες προσπάθειες έχουν γίνει επανειλημμένα, αλλά δεν επιτεύχθηκε κανένα αποτέλεσμα. Είναι αδύνατο να έχουν κάποιο αποτέλεσμα.
 Η  ύπαρξη της συμμαχίας του κυβερνώντος Τουρκικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) με το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) επιδεινώνεται από κοινωνική, πολιτική, οικονομική, ψυχολογική και ηθική άποψη.


 Προσπαθούν απλά να επεκτείνουν την ύπαρξή τους.

 «Οι ηγεμονικές απόψεις των  AKP- MHP οδηγούν την Τουρκία σε μεγάλες ατυχίες. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να επεκτείνει την εξουσία του με μια «Νέα Οθωμανική Ιδέα» και ηγεμονικά όνειρα. Αλλά αυτό οδηγεί τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.


Ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στη Ροτζάβα, στο Αφρίν, την  Τελ Αμπιάντ, τη Σερακανίγιε, και τώρα επίσης στο έδαφος του Ιρακινού Κουρδιστάν. 



Τι προσπαθούν να κάνουν; Ποιος είναι ο σκοπός τους;


 Στην πραγματικότητα, η Άγκυρα δεν κάνει κάτι νέο.
 Συνεχίζει αυτό που έχει κάνει μέχρι τώρα. Δηλαδή, οι τουρκικές αρχές θέλουν να στερήσουν τους Κούρδους από τα δικαιώματα, το νόμο, την ελευθερία τους και να καταστρέψουν την πολιτική βούληση του λαού τους. 


Θέλουν να καταστρέψουν τις κουρδικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, τη Συρία και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Με αυτό δικαιολογούν τις επιθέσεις τους. 


Η σύγκρουση, η οποία ξεκίνησε το 1978, εξελίχθηκε σε ένοπλους αγώνες το 1984, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει αποφέρει αποτελέσματα. 30 χιλιάδες ή 40 χιλιάδες επιθέσεις έχουν πραγματοποιηθεί από το τουρκικό κράτος. Και τώρα συμβαίνει το ίδιο πράγμα. Και δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα από τις επιχειρήσεις αυτές.


Το κουρδικό πρόβλημα θα επιδεινωθεί - τι φοβάται η τουρκική ελίτ


Ωστόσο,  το κουρδικό πρόβλημα θα επιδεινωθεί σταδιακά. Θα κοστίσει την τουρκική κοινωνία πολύ περισσότερο από τώρα. Οι οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές απώλειες θα γίνουν ακόμη πιο ακριβές. 


Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβερνητική συμμαχία του AKP- MHP προσπαθεί να επεκτείνει την ύπαρξή της.


 Αλλά τώρα αυτό είναι αδύνατο, γιατί η τουρκική κοινωνία υπέστη τεράστια ζημιά. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο. Δεν μπορεί πλέον να κάνει τίποτα.


 Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να πάνε για δημοκρατικούς μετασχηματισμούς, να στραφούν στη δικαιοσύνη και να λύσουν το κουρδικό πρόβλημα σε αυτή τη βάση. Τότε θα οδηγήσει στον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας και στην ελευθερία της.


 Αλλά αφού η σημερινή ηγεσία δεν έχει αυτήν την πρόθεση, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να αυξήσουν την πίεση και τη βία για να επεκτείνουν τη δύναμή τους.


Διότι εάν δεν κάνουν πολέμους, τότε θα μπει το ζήτημα της εσωτερικής δημοκρατίας.  Επόμενο θα είναι το ξέσπασμα μιας πολιτικής κρίσης και διάσπασης του κύριου κόμματος , AKP.
Αυτό φοβούνται. Η κοινωνία θα μιλήσει περισσότερο για τα οικονομικά, τη φτώχεια, την ανεργία.
 Η οργή του κοινού θα αυξηθεί, η αντιπολίτευση θα ενταθεί.


 Για να αποφευχθεί αυτό, συνεχίζουν τον πόλεμο και διαδίδουν τη βία. 


Το πρόβλημα που διακήρυξε η Δημοκρατία της Τουρκίας μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δεν μπορεί ή δεν θέλει να λύσει εδώ και σχεδόν 100 χρόνια ...

Οι τρεις δρόμοι


Η χώρα είχε τρεις δρόμους να ακολουθήσει: Ισλαμικό κράτος, Οθωμανικό κράτος ή εθνικό κράτος
Επιλέχθηκε το Εθνικό Κράτος, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η διαδικασία «Τουρκοποίησης» στη χώρα - το τουρκικό κράτος, η τουρκική μεγάλη εθνική συνέλευση και ο τουρκικός λαός. 

Τότε ήταν που οι λέξεις «Τουρκία» και «τούρκικο» ήρθαν στο προσκήνιο για να δώσει μεγαλύτερη σημασία κατά την εμφάνιση του νέου τουρκικού έθνους.


Οι άλλοι λαοί


Έτσι, οι Κούρδοι, οι Αρμένιοι και άλλοι λαοί αφομοιώθηκαν. Οι γλώσσες τους απαγορεύτηκαν. Τα ονόματα των πόλεων και των χωριών στα οποία οι άνθρωποι έζησαν για πολλούς αιώνες, αναγκάστηκαν να σε μετονομασία. 


Ακόμη και τα ονόματα των ανθρώπων κλήθηκαν να αλλάξουν. 

Άλλα έθνη εκτός των Τούρκων ήταν υπό πίεση.

 Άρχισαν να αντιμετωπίζονται σαν κατώτερη τάξη. 

Φυσικά, αυτό είναι λάθος.

 Αλλά μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει παλιά λάθη.
 Όταν οι αρχές βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση λόγω οικονομικών ή άλλων εσωτερικών προβλημάτων, τα εθνικά συναισθήματα αρχίζουν να επιδεινώνονται μεταξύ του λαού και η εχθρότητα προς τους Κούρδους και τους Αρμένιους εντείνεται.

Αυτή η λανθασμένη πολιτική επηρέασε τελικά όλους.

 Αυτό επηρέασε αρνητικά τους Κούρδους και τους Τούρκους. 


Αλλά η κυβέρνηση συνέχισε να κάνει ό, τι έκανε. Η ίδια ερεθίζει την εχθρότητα. Δυστυχώς, αυτό οδήγησε σε προβλήματα στην κοινωνία. Ο Πρόεδρος Ερντογάν επιδιώκει διάφορα οφέλη από την στρατιωτική επιχείρηση στο Ιρακινό Κουρδιστάν. 


Χρησιμοποιεί διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις για να καθιερώσει τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεών του και να ενισχύσει την εγχώρια υποστήριξη για να εξαλείψει την πιθανότητα στρατιωτικής ανατροπής του.


 Ο αναλυτής  Αχμέτ Αμπουντούχ επισημαίνει ότι το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016 αύξησε τον φόβο της κυβέρνησης ότι ο στρατός θα την βγάλει από την εξουσία.


Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αντιτάχθηκε άμεσα στον στρατό κατά τη διάρκεια δύο μεγάλων δικών στις οποίες πολλοί ανώτεροι αξιωματούχοι του στρατού, συμπεριλαμβανομένων πρώην και συνταξιούχων ηγετών, κατηγορήθηκαν για συνωμοσία για ανατροπή της κυβέρνησης και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση, σημειώνει ο Αμπουντούχ. 


Οι εισβολές ενισχύουν το προφίλ του Ερντογάν


Το AKP ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τις εκκαθαρίσεις μετά το πραξικόπημα, προσθέτει ο συγγραφέας. 


Παρά την αναταραχή στον στρατιωτικό τομέα, η Τουρκία ξεκίνησε αρκετές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, τη Λιβύη και το Βόρειο Ιράκ.


Οι πόλεμοι αυτοί επιφυλάσσουν πολλά πλεονεκτήματα για τον Ερντογάν.
 Πρώτον, του επιτρέπει να ελέγχει την κατάσταση, η καταστολή ενός αισθήματος ανεξαρτησίας θα αναγκάσει όσους βρίσκονται στο στρατό να σκεφτούν δύο φορές πριν εναντιωθούν στον πρόεδρό τους.


 Δεύτερον, βοηθά τον Ερντογάν να ενισχύσει τη θέση του στη χώρα, ειδικά πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2023.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr