Το δεύτερο μέτωπο αντιπαράθεσης της Αιγύπτου



Ιούλιος 17, 2020. 07:37


Εκτός από την απειλή από τη Λιβύη με την υποστήριξη της ισλαμικής κυβέρνησης της Τρίπολης από την Τουρκία, υπάρχει και η διαμάχη της Αιγύπτου με την Αιθιοπία για τη χρήση του νερού του ποταμού Νείλου, σημειώνει ρωσικό δημοσίευμα.



Ο υπουργός Υδάτων της Αιθιοπίας  Σελέσι Μπέκελε είπε ότι η δεξαμενή του υδροηλεκτρικού σταθμού  « Χιντάσε» (Μεγάλο Αναγεννησιακό Φράγμα), χτισμένο στον ποταμό Γαλάζιο Νείλο, παραπόταμος του Νείλου, έχει αρχίσει να γεμίζει. 


Διευκρίνισε ότι αυτό οφείλεται στην περίοδο των βροχών. Ωστόσο, στην Αίγυπτο υποπτεύονται ότι η Αιθιοπία άρχισε απλώς τη μη εξουσιοδοτημένη μείωση νερού του Νείλου, παραβιάζοντας κατάφωρα τους όρους των διμερών διαπραγματεύσεων. 


Εάν αυτή η είδηση είναι πραγματική, τότε οι χώρες ενδέχεται να βρίσκονται στα πρόθυρα μιας στρατιωτικής σύγκρουσης.


Επί πολλά χρόνια, η Αίγυπτος, το Σουδάν και η Αιθιοπία δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για την κατανομή των πόρων του Γαλάζιου Νείλου. 


Το γιγάντιο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο μπορεί να προσφέρει ευημερία στην Αιθιοπία, αλλά στερεί το νερό από τους βόρειους γείτονές του. Τα ανταγωνιστικά συμφέροντα καθιστούν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών χωρών ιδιαίτερα δύσκολες, κάτι που δεν αποκλείει το σενάριο στρατιωτικής επίλυσης της σύγκρουσης.


 Στα τέλη Ιουνίου, ο Μπέκελε υποσχέθηκε ότι θα καταφέρει να συμφωνήσει με τους Αιγύπτιους και τους Σουδανούς στη διανομή των υδάτινων πόρων, αλλά οι συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα ήταν ανεπιτυχείς.


Σύμφωνα με τη Διακήρυξη του 2015, οι αιθιοπικές αρχές δεν έχουν το δικαίωμα να γεμίσουν τη δεξαμενή του υδροηλεκτρικού σταθμού Χιντάσε έως επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ των μερών.


Αν και υπάρχουν λόγοι για επαναδιαπραγμάτευση, και οι δύο πλευρές επιλέγουν προσεκτικά τις εκφράσεις. 


Η συμμετοχή σε μια στρατιωτική σύγκρουση δεν είναι ούτε κερδοφόρα για το Κάιρο ούτε την Αντίς Αμπέμπα. 


Η Αίγυπτος βρίσκεται στα πρόθυρα να εισέλθει στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη. Αποφάσισε να προσφέρει άμεση διπλωματική και στρατιωτική υποστήριξη στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χαλίφα Χαφτάρ.


Η Αιθιοπία διχάζεται από εθνικές αντιθέσεις. Η αναταραχή που προκαλείται από την Ορόμο, μιας από τις μεγαλύτερες εθνικότητες της χώρας, δεν σταματά εδώ.

Η κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού Χιντάσε  που κόστισε στην Αιθιοπία το τεράστιο ποσό  των 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι ικανό να στερήσει από την αιγυπτιακή και τη σουδανική γεωργία πολύτιμο νερό, αφού το 85-90% της απορροής του Νείλου προέρχεται από την Αιθιοπία.


Περίπλοκες οι σχέσεις των δύο χωρών



Το Κάιρο υποστήριξε τους μουσουλμάνους της Ερυθραίας κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Αιθιοπία. Τελικά πέτυχαν ανεξαρτησία. 


Η εφημερίδα Independent  πιστεύει ότι η σύγκρουση για το νερό μπορεί να συνεχιστεί με πόλεμο. 


Η Αίγυπτος έχει όλο και λιγότερο περιθώριο για διπλωματικούς ελιγμούς, καθώς οι προτάσεις της για χρήση των πόρων του Γαλάζιου Νείλου απορρίφθηκαν από την Αιθιοπία. 
Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι μιλά για την ικανότητα προστασίας των εθνικών συμφερόντων της χώρας.


 Αλλά αν δεν μπορεί να το κάνει αυτό, θα πλήξει τη φήμη του.

 Και η Αίγυπτος και το Σουδάν και η Αιθιοπία επιμένουν ότι οι πόροι του Νείλου θα χρησιμοποιηθούν μόνο με τους όρους τους.


Ο Λεονίντ Φιτούνι αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Αφρικανικών Μελετών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών θα επισημάνει: «η κατάσταση με το φράγμα είναι περίπλοκη γιατί το όφελος της μιας πλευράς οδηγεί αναπόφευκτα σε απώλειες της δεύτερης. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχισθούν και είναι απαραίτητο να καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό».


Θα τονίσει ωστόσο ότι  η κατάσταση που δημιουργείται μεταξύ της Αιθιοπίας και της Αιγύπτου είναι επωφελής για εξωτερικούς παίκτες, να διατηρούν την κατάσταση ως έχει και να δημιουργείται ένταση μεταξύ τους.





--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr