Τζον Μπόλτον: Η ανταλλαγή εδαφών δεν ήταν ιδέα μου, το ζήτησαν οι ηγέτες Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας


Ιούλιος 5, 2020. 09:40

Ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον, αναφέρθηκε στο ζήτημα της εκ νέου διευθέτησης των συνόρων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας και ποιοι ήταν οι πρώτοι που υπέβαλαν αυτήν την πρόταση, μιλώντας στο αμερικανικό Focus.


 Ο Μπόλτον αναγνωρίζει με κάποιον τρόπο ότι γνώριζε το ζήτημα, το οποίο όπως είπε ήταν η ιδέα των προέδρων του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, συγκεκριμένα του Χασίμ Θάτσι και του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, παρά το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκε σε ονόματα.


Ο Μπόλτον εξέφρασε επίσης φόβους ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ θα αποδεχόντουσαν τη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου, επικαλούμενος την επιρροή της Ρωσίας και απόπειρες επιρροής στα Βαλκάνια. 


Σύμφωνα με αλβανικά δημοσιεύματα, ο πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου θεώρησε ως αποτυχία την ακύρωση της συνάντησης υψηλού επιπέδου στην Ουάσινγκτον στις 27 Ιουνίου, αλλά γι 'αυτόν, τα μέρη έχουν χάσει μόνο μία φωτογραφία καθώς, όπως είπε δεν θα είχε αποτέλεσμα.


«Η ιδέα μου δεν ήταν η ανταλλαγή εδαφών, ήταν οι ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας που το ζήτησαν.


 Νομίζω ότι με επηρέασε να σκεφτώ ότι έπρεπε να γίνουν κάποια βήματα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.


Με πρώτο να μειωθεί η  ρωσική συμμετοχή και επιρροή που προσπαθούσε να αναδείξει το άρωμα του Ψυχρού Πολέμου».


«Στα Βαλκάνια είπα ότι ο κίνδυνος παρέμεινε, με τις ανεπίλυτες διαμάχες, εύφορο έδαφος για κάποιον που θα μπορούσε να δημιουργήσει συγκρούσεις. Η συμφωνία για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας ήταν μεγάλο επίτευγμα. Σκέφθηκα ότι θα κοιτάξουμε να σημειώσουμε πρόοδο στο Κοσσυφοπέδιο. Η συνάντηση στην Ουάσιγκτον μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου δεν κατέληξε σε συμφωνία. Στάθηκα εκτός. Με ανησυχεί ότι από αυτές τις συναντήσεις δίνεται μόνο ευκαιρία για μία φωτογραφία και τίποτε περισσότερο. Η συνάντηση απέτυχε και για αυτήν την φωτογραφία.


Όντας προσεκτικός στις ρωσικές παρεμβάσεις, τόσο για την Αμερική, όσο και στους Ευρωπαίους χρειάζονταν περισσότερη προσοχή.


 Από το 2018, άρχισαν να συζητούν στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο. Οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου ήθελαν να επιλύσουν αυτά τα ζητήματα μεταξύ τους, επειδή δεν θα μπορούσε να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη με διαφωνίες. Ένα θέμα αμφιλεγόμενο στο εσωτερικό των δύο χωρών».


Ο Μπόλτον θα σημειώσει ότι η ιδέα της ανταλλαγής εδαφών στα Βαλκάνια και την Ευρώπη αντιμετωπίστηκε επικριτικά γιατί υπήρχε ο φόβος ότι θα μπορούσε να γίνει αρχή για ανταλλαγή εδαφών αλλού στην Ευρώπη.


--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr