Cumhuriyet: Ο Πομπέο μετά τη Θεσσαλονίκη θα επισκεφθεί τη βάση στην Κρήτη


Σεπτέμβριος 26, 2020. 21:01

Καθώς η κινητοποίηση της διπλωματίας επιταχύνεται για επιρροή στην κρίση του ενεργειακού αγώνα στην ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας, ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, θα πραγματοποιήσει συνομιλίες στην Ελλάδα.


Μετά την επίσκεψη στην Ελλάδα, που θα κρατήσει μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, ο Πομπέο θα πάει στην Ιταλία, το Βατικανό και την Κροατία.

Ο Πομπέο  που κάνει τη δεύτερη επίσκεψή του στην Ελλάδα σε λιγότερο από ένα χρόνο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, «ο Πομπέο θα επαναλάβει την κοινή δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την προώθηση της ευημερίας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν φθάσει σε ένα ισχυρότερο επίπεδο και αυτό θα επισημανθεί από τους ηγέτες».

 

Θα μιλήσει για την ενέργεια

 

Ο Πομπέο θα υπογράψει πρώτα μια συμφωνία για την επιστήμη και τεχνολογία στην πόλη της Θεσσαλονίκης και θα συζητήσει την ενεργειακή πολυμορφία και τα έργα υποδομής στην Ελλάδα με εκπροσώπους του ενεργειακού τομέα.

Στη συνέχεια θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της ναυτικής υποστήριξης στην Κρήτη, στο κόλπο της Σούδας, όπου είναι οι στρατιωτική βάση «για να υπογραμμίσει την ισχυρή εταιρική σχέση ασφάλειας της χώρας του με τον σύμμαχο του ΝΑΤΟ, Ελλάδα.

Επισημαίνεται ότι ο Πομπέο, επισκέφθηκε την Κυπριακή Δημοκρατία πριν από δύο εβδομάδες. Σε αυτήν την επίσκεψη αντέδρασε η Τουρκία και το Ψευδοκράτος. Εκεί ανακοίνωσε την άρση του εμπάργκο όπλων μετά από 33 χρόνια.

Ωστόσο, ο Ρον Τζόνσον, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Παραρτήματος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ και γερουσιαστής από το Ουισκόνσιν δήλωσε στον αμερικανικό Τύπο ότι η αμερικανική βάση Ιντσιρλίκ θα μετακινηθεί στην Κρήτη. Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ διέψευσε αυτήν την πληροφορία.

Ο Ντέιβιντ Χέιλ υφυπουργός πολιτικών υποθέσεων των ΗΠΑ, χαρακτήρισε ως «πρόβλημα» τις ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και αναφέρθηκε στις προσπάθειες για την εξάλειψη των εντάσεων στην περιοχή.

 

 

Το Σύστημα Ευρωπαϊκής Άμυνας  τέθηκε στον Μακρόν από τον Ερντογάν

 

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν  ζήτησε από τη Γαλλία να αποσύρει την αντίθεσή της στην κοινή παραγωγή των συστημάτων SAMP / T, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε στις αρχές της εβδομάδας με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με το Bloomberg ο πρόεδρος Μακρόν «πριν από την όποια απόφαση για την παραγωγή αυτών των συστημάτων στην Τουρκία, ζήτησε να εξηγήσει με σαφήνεια η τουρκική πλευρά τους στόχους που έχει στη Συρία».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr