Το Αζερμπαϊτζάν ταυτίζεται με την Τουρκία στις σχέσεις του με την Ελλάδα


Οκτώβριος 11, 2020. 22:53

 Υπήρξε μια διπλωματική σύγκρουση μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι αυτές οι χώρες είχαν μέχρι τώρα φιλικές σχέσεις. 

Πριν λίγες ημέρες, το Αζερμπαϊτζάν εναντιώθηκε με τη Γαλλία, από την οποία μέχρι πρόσφατα σχεδίαζε να αγοράσει όπλα.


Κατά σύμπτωση, τόσο η Ελλάδα όσο και η Γαλλία διαφωνούν από καιρό με την Τουρκία. Φαίνεται ότι το Αζερμπαϊτζάν μετατρέπεται σε  έναν κατώτερο εταίρο του Ερντογάν - και τώρα όλοι οι εχθροί του «Σουλτάνου» θα γίνουν εχθροί του Αλίγιεφ; γράφει η ρωσική Взгляд  (vzglyad).

 

Πρόβλημα στις διπλωματικές σχέσεις Αθήνας- Μπακού

 

Την Πέμπτη, το Αζερμπαϊτζάν ανακάλεσε τον πρέσβη του από την Ελλάδα. Ο επίσημος λόγος είναι η διαβούλευση. Ο λόγος προφανώς ήταν αναφορές για τη συμμετοχή Ελλήνων πολιτών στις μάχες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. 

Νωρίτερα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις του Μπακού ότι η Αθήνα ανέχεται την πρόσληψη μαχητών ελληνικής καταγωγής για συμμετοχή στη σύγκρουση του Καραμπάχ στο πλευρό της Αρμενίας.

Τις τελευταίες δεκαετίες, μέχρι τώρα, το Μπακού δεν έχει φιλονικίες με την Αθήνα, τουλάχιστον όχι δημόσια. 

Αντιθέτως, οι χώρες συνεργάστηκαν στενά στο έργο για την προμήθεια φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν μέσω του αγωγού Trans-Adriatic Gas (TAP) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Το περασμένο καλοκαίρι, η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που αποφάσισε επίσημα να αγοράσει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

 Σε γενικές γραμμές, από τότε που ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν  Ιλχάμ Αλίγιεφ επισκέφθηκε την Ελλάδα το 2009, οι σχέσεις έχουν αναπτυχθεί σε μια αυξητική βάση.  

 


Επιβάλλεται η Τουρκία στο Αζερμπαϊτζάν;

 

Η ξαφνική διαμάχη μοιάζει πολύ με αυτό που έλεγε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν «κατάληψη του κράτους του Αζερμπαϊτζάν από την Τουρκία». 

«Δεν είναι το Αζερμπαϊτζάν που λαμβάνει αποφάσεις για το δικό του πεπρωμένο, αλλά η Τουρκία», δήλωσε πρόσφατα ο Πασινιάν σε συνέντευξη στον Der Spiegel. 

Καθώς ενισχύεται ο δεσμός μεταξύ Μπακού και Άγκυρας, η πολιτική του Αζερμπαϊτζάν γίνεται μέρος της πολιτικής της Τουρκίας στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Αρμένιος ηγέτης. 

Φαίνεται ότι σε αυτή την περίπτωση είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς με Πασινιάν – όπως άλλωστε έχει σημειωθεί, « ο Σουλτάνος» της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θεωρεί ότι η εκστρατεία στο Καραμπάχ είναι  μέρος ενός αυτοκρατορικού σχεδίου του Νέο-Οθωμανισμού.

 

Η εχθρότητα Ελλάδας- Τουρκίας

 

Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κατά τη διάρκεια της εποχής του Ερντογάν επιδεινώθηκαν ραγδαία , και πρόσφατα γενικά έχουν φθάσει στο χείλος του πολέμου. 

Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία προσπαθεί να  «συμπιέσει» τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και ακόμη να καταπατήσει τα ίδια τα ελληνικά νησιά. 

Η σύγκρουση μεταξύ των δύο κρατών μελών του ΝΑΤΟ οδήγησε σε ρωγμές εντός της συμμαχίας. 

Η Ελλάδα υποστηρίχθηκε από τη Γαλλία , δείχνοντας την ετοιμότητά της να παρέχει πραγματική στρατιωτική βοήθεια στην Αθήνα. 

Επιπλέον, το Παρίσι παραδοσιακά διατηρεί ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τον Γερεβάν, λόγω της παρουσίας και επιρροής της Αρμενικής διασποράς.

Ωστόσο, η Γαλλία διατηρεί ακόμη στενές επαφές με το Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένης της τεχνο-στρατιωτικής γραμμής.

Το Μπακού έδειξε ενδιαφέρον να αγοράσει γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Dassault Rafale, και συζητήθηκε κοινή παραγωγή τεθωρακισμένων οχημάτων. 

Αλλά τώρα  οι τυχόν προσφορές θα τεθούν υπό αμφισβήτηση. 

Η Τουρκία φαίνεται να παίρνει τους νεότερους «Αζέρους» υπό την αυστηρή φροντίδα της.

Μάλιστα,  ο Αλίγιεφ ζήτησε από τον Μακρόν να ζητήσει συγνώμη- όταν  ο Γάλλος ηγέτης ανακοίνωσε τη μεταφορά μισθοφόρων των Τούρκων από τη Συρία στα μέτωπα του Καραμπάχ, για να βοηθήσει τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν.

 

Εξάρτηση του Αζερμπαϊτζάν από την Τουρκία

 

Αλλά, είναι η πρόσφατη ροή της αδελφικής βοήθειας από την Τουρκία στο Μπακού, μπορεί να αναγκάσει τον Αλίγιεφ να ακολουθήσει τη γραμμή του Ερντογάν από τώρα και στο εξής, δήλωσε ο Κωνσταντίν Ζατούλιν, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κρατικής Δούμας για τις υποθέσεις στρατηγικής ασφάλειας.

«Αυτή η αλληλεξάρτηση των δύο τουρκικών κρατών προέκυψε πολύ πριν».

«Το Αζερμπαϊτζάν έχει πέσει σε πολύ βαθιά εξάρτηση από την Τουρκία - από αυτό που «δανείστηκε» τώρα σε σχέση με τον τρέχοντα πόλεμο στο Καραμπάχ», δήλωσε ο βουλευτής.

 

Ωστόσο, ο Κύριλλος Σεμιόνοφ, εμπειρογνώμονας του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων σημείωσε ότι αυτή η προσέγγιση Τουρκίας- Αζερμπαϊτζάν δεν μπορεί παρά να ενοχλήσει τον Αλίγιεφ, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θεωρεί τον εαυτό του κατώτερο εταίρο της Τουρκίας.

«Ο Αλίγιεφ έχει τη δική του θέση και ενδιαφέροντα. Σε αυτήν την περίπτωση, οι φιλοδοξίες του Ερντογάν ως υπερασπιστή του ισλαμικού ή τουρκικού κόσμου συνέπεσαν με τη γραμμή του Αζερμπαϊτζάν για την επίλυση του προβλήματος του Καραμπάχ με τη βία, πιστεύει ο Σεμιόνοφ. 

«Η Τουρκία απλώς βοήθησε τον Αλίγιεφ, για τον οποίο ήρθε η ώρα για μια τέτοια επιχείρηση. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση ελήφθη στο Μπακού, όχι στην Άγκυρα», είπε ο εμπειρογνώμονας.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr