Τα πλοκάμια του Ερντογάν στη Γαλλία, πως μεταδίδουν τον εξτρεμισμό…

 

Ο Αχμέτ Τσετίν σε αντι-αρμενική πορεία των Γκρίζων Λύκων στη Γαλλία-φωτό Le Monde


Δεκέμβριος 13, 2020. 08:53

Αποκαλυπτική έρευνα που μεταδόθηκε από εθνικό κανάλι της Γαλλίας έφερε στο φως το ρόλο της Τουρκίας  και του προέδρου της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διείσδυση της χώρας μέσω δικτύων και προσωπικοτήτων για να επηρεάσει τη γαλλική κοινωνία, να εξαπλώσει τον εξτρεμισμό και το χάος και να σπείρει τον ‘αυτονομισμό’ με τρόπο που «δεν συμμορφώνεται με τις αξίες της δημοκρατίας».

 

Το γαλλικό Κανάλι 2 δημοσίευσε ένα ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο ενός διάσημου ερευνητικού προγράμματος βαθιάς έρευνας,  στο οποίο αποκάλυψε αυτό που ονόμασε «χρήση της τουρκικής κοινωνίας στη Γαλλία  από τον Ερντογάν για τη διάδοση των ιδεών του που συνδυάζουν τον εθνικό και θρησκευτικό εξτρεμισμό».

Η έρευνα έδειξε ότι ο Ερντογάν  «προσπαθεί να ασκήσει την επιρροή του στην τουρκική διασπορά στην Ευρώπη μέσω ισχυρών πολιτικών, εκπαιδευτικών και θρησκευτικών δικτύων», ειδικά αφού η Γαλλία διατηρεί στην επικράτειά της περίπου 700.000 Τούρκους ή Γάλλους κατοίκους τουρκικής καταγωγής.

 

Αντιμετωπίζοντας την τουρκική επέκταση

 

Τον Φεβρουάριο του 2020, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν δήλωσε, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην περιοχή της Αλσατίας στη βορειοανατολική Γαλλία, όπου οι τουρκικές κοινότητες είναι σχεδόν απομονωμένες, ότι η χώρα του «δεν θα επιτρέψει την εφαρμογή τουρκικών νόμων στο γαλλικό έδαφος».

Η γαλλική έρευνα έδειξε ότι ο λεκτικός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Μακρόν και Ερντογάν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία τον περασμένο Οκτώβριο, έκανε την Άγκυρα να κινηθεί στο γαλλικό έδαφος μέσω της εξτρεμιστικής ομάδας «Γκρίζοι λύκοι».

Αποκάλυψε ότι οι βίαιες διαδηλώσεις από τα μέλη της ομάδας κατά των αρμενικών κοινοτήτων συνέπεσαν με τον πόλεμο των δηλώσεων μεταξύ των δύο προέδρων και με την κινητοποίηση γαλλικών δυνάμεων ασφαλείας για τον περιορισμό τρομοκρατικών περιστατικών.

 

Οι Γκρίζοι Λύκοι

 


Στις 5 Νοεμβρίου, το Παρίσι αποφάσισε να διαλύσει το κίνημα «Γκρίζοι λύκοι», λόγω της προώθησης του μίσους και της διάπραξης βίας στο γαλλικό έδαφος.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταταρμάν  δημοσίευσε το κείμενο της απόφασης διάλυσης στον λογαριασμό του στο Twitter, σημειώνοντας ότι η απόφαση «ελήφθη από το Συμβούλιο Υπουργών μετά από οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς το κίνημα υποκινεί διακρίσεις και μίσος και έχει εμπλακεί σε πράξεις βίας».

Η απόφαση λαμβάνεται λίγες μέρες μετά, όταν περίπου 250 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία πιστεύεται ότι ανήκουν στο κίνημα των γκρίζων λύκων στην πόλη Ντεσίν-Σαρπιέ, κοντά στη Λυών, στα ανατολικά της χώρας, βγήκαν στους δρόμους, όπου επιτέθηκαν σε πολίτες που πίστευαν ότι ήταν Αρμενικής καταγωγής, λόγω της σύγκρουσης στην περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν με την υποστήριξη της Άγκυρας. Τραυματίστηκαν 4 άτομα, ένας εκ των οποίων ήταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Η φράση «Γκρίζοι Λύκοι»  γράφτηκε επίσης σε ένα μνημείο που τιμούσε τα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων και το Εθνικό Κέντρο Αρμενικής Μνήμης.

 

Άνθρωπος του Ερντογάν στη Γαλλία

 

Το γαλλικό ντοκιμαντέρ αποκάλυψε μια μυστηριώδη φιγούρα πίσω από την ηγεσία της τουρκικής εξτρεμιστικής ομάδας που ονομάζεται «Αχμέτ Τσετίν»,  ένας 23χρονος Γάλλος τουρκικής καταγωγής, που μετατράπηκε σε σύμβολο των «Γκρίζων λύκων» και ένθερμου υποστηρικτή του Ερντογάν στη Γαλλία.

Η έρευνα έδειξε ότι ο Τσετίν είχε προηγουμένως καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης σε αναστολή σε υπόθεση που αφορούσε τη διάδοση μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου δήλωσε ότι ζητά από την τουρκική κυβέρνηση «μισθό και όπλο για να κάνει ό, τι πρέπει να γίνει στη Γαλλία».

Αναφέρθηκε ότι ο Αχμέτ Τσετίν είχε θέσει υποψηφιότητα για τις βουλευτικές εκλογές το 2017 και για τις δημοτικές εκλογές το 2020 ζητώντας ξεκάθαρα να τον ψηφίσουν με βάση τη φυλή και τη θρησκεία, καλώντας τους Τούρκους και τους Μουσουλμάνους να τον εκλέξουν.

 

Τουρκικό κόμμα διείσδυσε στη Γαλλία

 

Οι συντάκτες της έρευνας δήλωσαν ότι ο Αχμέτ Τσετίν είχε προταθεί στον κατάλογο ενός μικρού κόμματος που ονομάζεται «Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη», το οποίο θεωρείται βραχίονας του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν στη Γαλλία, και απευθύνεται κυρίως στις τουρκικές και μουσουλμανικές κοινότητες, και στο πλαίσιο του πολιτικού του προγράμματος, απαιτεί την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποτελεί σαφώς μια πολιτική φιλοδοξία στην Τουρκία.

 

Τζαμιά και σχολεία

 

Η έρευνα του Καναλιού 2  ανέφερε τον τουρκικό έλεγχο σε εκατοντάδες τζαμιά στη Γαλλία, ειδικά μέσω των μισθών που πληρώνει η Άγκυρα για τους ιμάμηδες σε 150 τζαμιά, καθώς τους εκπαιδεύει στην επικράτειά της, σημειώνοντας ότι «ο σκοπός δεν είναι μόνο να επηρεάσει το  εσωτερικό της Γαλλίας, αλλά και να ελέγξει τη διασπορά».

 

Οι Τούρκοι δάσκαλοι και το Ισλάμ

 

Η έρευνα ανέφερε ότι η Άγκυρα στέλνει επίσης Τούρκους δασκάλους σε γαλλικά δημόσια σχολεία, ως μέρος ενός συστήματος που ονομάζεται "ALICO" σε συμφωνία με το Παρίσι, το οποίο της επιτρέπει να διδάσκει την τουρκική γλώσσα σε δημόσια σχολεία, στοχεύοντας σε περίπου 14.000 μαθητές δημοτικού σχολείου, αλλά η Γαλλία εξέφρασε πρόσφατα την ενόχλησή της με τα μαθήματα τουρκικής γλώσσας, τα οποία εκμεταλλεύθηκε η Άγκυρα, μετατρέποντάς την σε θρησκευτικά μαθήματα σύμφωνα με μια συγκεκριμένη κατανόηση του Ισλάμ που εξυπηρετεί τα συμφέροντά της.

Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν επιταχύνει τον ρυθμό της εσωτερικής γαλλικής συζήτησης σχετικά με τις εξωτερικές επιρροές στις οποίες εκτίθενται οι μουσουλμάνοι στη Γαλλία, ιδίως οι ξένοι ιμάμηδες και η ξένη χρηματοδότηση τζαμιών και θρησκευτικών κοινωνιών.

Ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών είχε προηγουμένως μιλήσει για ένα σχέδιο για να σπάσει αυτήν την επιρροή, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Αμυντικού Συμβουλίου στις 30 Οκτωβρίου, και το σχέδιο εφαρμόζουν οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών με όλα τα όπλα τους, στοχεύοντας στην αποτροπή της επιρροής της ξένης προπαγάνδας σε μετριοπαθείς μουσουλμάνους που έχουν απειληθεί με ολίσθηση προς τον εξτρεμισμό μετά την εκστρατεία.

Sky News Arabia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr