Ελληνική Εθνική Μειονότητα Αλβανίας: Μήνυμα για τα 30 χρόνια ΔΕΕΜ-ΟΜΟΝΟΙΑ



Ιανουάριος 9, 2021. 21:12.Ελλάδα

 

Ας ξαναβρούμε τον ενθουσιασμό μας για ενωτικό αγώνα!

 

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Θα θέλαμε υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες να τιμήσουμε την 30 Επέτειο απ’ την Ίδρυση της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας – ΟΜΟΝΟΙΑ.

Εν τούτοις με ιδιαίτερη συγκίνηση ο καθένας και καθεμία μας έχουμε την ευκαιρία, ειδικά οι νεότεροι, μέσα απ’ τη δυσκολία που προκαλεί η Πανδημία του Covid-19, την επιβεβλημένη απομόνωση, πιο εύκολα να θυμηθούμε υπό ποιες συνθήκες πραγματώθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1991, στη Δερβιτσάνη, η πράξη Ίδρυσης της Οργάνωση.

Μπορεί να υπήρξε αυθόρμητη κίνηση η συσπείρωση σε κοινή Οργάνωση δράσης για περισσότερα δικαιώματα και ελευθερίες για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στις κοσμοϊστορικές αλλαγές που συνέβησαν μετά την πτώση των κομουνιστικών καθεστώτων.

Αποδείχθηκε όμως στην πορεία μια πετυχημένη πολιτική κίνηση. Η ιστορικότητα της τριακονταετούς παρουσίας στα πολιτικά και κοινοτικά πεπραγμένα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού έγκειται συν τις άλλοις στο γεγονός ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ εκφράζει στην ουσία τον πόσο για αυτόνομη πολιτική παρουσία των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, σε ένα περιβάλλον ουκ ολίγες φορές φορτωμένο από ρητορική και πρακτική ανθελληνική.

Είναι κυματοθραύστης η ΟΜΟΝΟΙΑ και με την παρουσία της σε ταυτισμένη συνεργασία με το ΚΕΑΔ πολλές φορές όχι απλά κατήγγειλε αλλά απέτρεψε επικίνδυνους σχεδιασμούς εις βάρος της κοινότητας μας και των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

Στα τριάντα χρόνια παρουσίας της η ΟΜΟΝΟΙΑ ανταποκρίθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στην πρόκληση αφύπνισης του Ελληνισμού. Πολύ πιο πέρα απ’ τα στενά όρια των αυθαιρέτως προσδιορισμένων περιοχών. Σήμερα μπορούμε να μιλούμε για τη συγκροτημένη πολιτικά και κοινωνικά παρουσία των ελληνικών κοινοτήτων όχι μόνο στο Αργυρόκαστρο και τους Αγίους Σαράντα, αλλά και στην Κορυτσά, τη Χιμάρα, την Αυλώνα. Οι Ελληνόβλαχοι αποτελούν πλέον σταθερά μια συνιστώσα ουσιαστικά της ελληνικής παρουσίας στο γεωγραφικό χώρο της Αλβανίας.

Πολλά πράγματα δεν πήγαν όπως θα θέλαμε. Ειδικά η οικονομική δυσπραγία σε περιοχές της υπαίθρου όπως αυτές που ζει ο κύριος όγκος της ΕΕΜ έχουν οδηγήσει σε προσωρινή μετεγκατάσταση μεγάλο κομμάτι του δημογραφικού μας δυναμικού.

Ωστόσο όμως το δαιμόνιο του Έλληνα έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και σημαντική παρουσία στον επιχειρηματικό, τον ακαδημαϊκό τομέα, στην παιδεία κ.α.

Ανταποκριθήκαμε στις προκλήσεις και θα συνεχίσουμε με την ίδια αφοσίωση ώστε να στηρίξουμε την προοπτική διαιώνισης της ελληνικής παρουσίας στα πατρώα εδάφη και εστίες μας. Η Ελλάδα, η Ελλάδα μας, παρά τις δυσκολίες είναι ο ουσιαστικός μας αρωγός.

Ιδιαίτερα περήφανοι αισθανόμαστε που αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, προόδου και ευημερίας για την κοινωνία στην Αλβανία. Μέσα απ’ αυτό το δίκτυο σχέσεων και ζυμώσεων όχι απλά αντικρούονται ανθελληνικές λογικές και κινήσεις. Δημιουργείται περιβάλλον θετικό για την εξέλιξη του γηγενούς Ελληνισμού.

Ως ΟΜΟΝΟΙΑ, σε όλα τα επίπεδα ηγετικών δομών και τοπικών οργανώσεων είμαστε δεσμευμένοι στη συνέχιση του αγώνα. Διότι είναι ακόμη πολλές οι υποθέσεις που εκκρεμούν και χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση για την αποτροπή τετελεσμένων.

Στο άμεσο μέλλον με προοπτική το χρόνο που ξεκινήσαμε έχουμε μπροστά την πρόκληση των πολιτικών εκλογών. Είναι η ζωτικής σημασίας αναμενόμενη διαδικασία απογραφής πληθυσμού όπου αναμένουμε συμμετοχή των μελών της κοινότητας μας και εφαρμογή απ’ τους μηχανισμούς της πολιτείας της ελεύθερης κατά βούληση δήλωσης εθνικής καταγωγής, μητρικής γλώσσας, θρησκεύματος. Με την προσδοκία αλλαγής του πολιτικού κλίματος στην Αλβανία προωθούμε το αίτημα μας για επανεξέταση της διοικητικής οργάνωσης των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης. Και ταυτόχρονα κρατούμε ζωντανό το ενδιαφέρον του συνόλου της κοινότητας μας για ζητήματα σχετιζόμενα με την ακίνητη περιουσία και την αξιοποίηση της.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ δεσμεύεται αγώνα πάνω στα ζητήματα αυτά που κανείς δεν αμφιβάλει ότι αποτελούν και ουσιαστικές παραβιάσεις μέχρι σήμερα αλλά και κατοχυρωμένα ιστορικά και μέσα απ’ το ευρωπαϊκό κεκτημένο δικαιώματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Η προώθηση τους όμως εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την συσπείρωση και την συμμετοχή με ενωτικό πνεύμα όλο και περισσότερων. Ειδικά δεν των νέων μας.

Αυτή είναι και η καλύτερη ευχή για την 30η Επέτειο Ίδρυσης: ας ξαναβρούμε τον ενθουσιασμό μας κόντρα στις δυσμένειες της κατάστασης που διερχόμαστε!

Καλή κι ευλογημένη χρονιά! Με υγεία και γρήγορη λήξη της δοκιμασίας με την Πανδημία!

 

Ο Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ

Βασίλης Κάγιος

 

Άγιοι Σαράντα, στις 9 Ιανουαρίου 2021