Αίγυπτος: Κύριο πρόβλημα με τον Ερντογάν, η Μουσουλμανική Αδελφότητα


Μάρτιος 15, 2021. 20:15. Ελλάδα.

Κάιρο.

Μέσα στα διαδοχικά κύματα πολιτικής περιστροφής από όλους τους Τούρκους αξιωματούχους στις σχέσεις με την Αίγυπτο τις τελευταίες ημέρες, πολλοί από αυτούς έχουν ξεχάσει να θέσουν το πιο σημαντικό ζήτημα στο θέμα, το οποίο είναι:

«Θα εγκαταλείψει η Τουρκία την κάρτα  της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και τις υπόλοιπες ομάδες  στις οποίες έχει επενδύσει από το 2011 ;!

Imad al-Din Hussein

Τους τελευταίους μήνες, ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι μίλησαν για τη σημασία της Αιγύπτου, τη γεωγραφία της, τον ρόλο, την ιστορία και τον πολιτισμό της για την ανάγκη καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών προς όφελος των δύο λαών, αλλά η Τουρκία δεν ανέπτυξε το τίμημα που πρέπει να πληρώσει στην Αίγυπτο για να διορθώσει τα λάθη, κάνοντας τις σχέσεις προσιτές σε ενδεχόμενη βελτίωση.

Το καθεστώς του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επενδύσει πολλά σε ομάδες βίας, εξτρεμισμού και τρομοκρατίας σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, από τις επαναστάσεις της Αραβικής Άνοιξης.

Προσπάθησε να κάνει αυτές τις ομάδες τον κύριο βραχίονά του για να δημιουργήσει το περιφερειακό του σχέδιο για τη διακυβέρνηση της περιοχής, και αυτό το έργο θα είχε πετύχει, αν δεν υπήρχε η επανάσταση στις 30 Ιουνίου 2013 στην Αίγυπτο, η οποία ματαίωσε τα σχέδιά του.

Ήταν φυσικό για τον Ερντογάν να τρελαθεί λόγω αυτής της αιγυπτιακής επανάστασης που διασκόρπισε όλες τις πολιτικές του ελπίδες. 

Επομένως, δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι η προκατάληψή του προς τη Μουσουλμανική  Αδελφότητα ήταν πιο ακραία από τους ίδιους τους ηγέτες της ομάδας. Τους συγκέντρωσε από όλη την περιοχή και τους άνοιξε τις πόρτες και τα ξενοδοχεία της χώρας του.

Τους παρείχε κάθε είδους υποστήριξη, και περιπλανήθηκε στην Ευρώπη και σε πολλές χώρες του κόσμου για την υπεράσπιση του σκοπού τους, και τον είδαμε να σχηματίζει το σημάδι της Αδελφότητας  θεατρικά όπου πήγαινε ξεκινώντας επίθεση κατά του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αλλά ο Σίσι τον αγνόησε και αρνήθηκε να διακόψει τις οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία. Η οποία επενδύει περίπου 5 δισεκατομμύρια στην αιγυπτιακή αγορά.

Ο Ερντογάν παρείχε στην Αδελφότητα και στις υπόλοιπες άλλες εξτρεμιστικές ομάδες κάθε είδους υποστήριξη.

 Άνοιξε δορυφορικούς σταθμούς, προσλαμβάνοντας Αιγύπτιους  της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που ξεκίνησαν μια μόνιμη και συνεχή επιθετική προπαγάνδα εναντίον της χώρας τους, του στρατού, της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος, ακόμη και αυτοί οι σταθμοί συμμετείχαν στην υποκίνηση πράξεων βίας και την τρομοκρατία, και απόπειρες δολοφονίας δικαστών, πολιτικών και δημόσιων προσώπων στην Αίγυπτο. 

Υπάρχουν εκατοντάδες αποφάσεις που εκδόθηκαν από το αιγυπτιακό δικαστικό σώμα εναντίον τους.

Η Τουρκία θέλει να εμφανιστεί σε πολιτικό και διπλωματικό διάλογο με την Αίγυπτο και το Κάιρο, και απάντησε ξεκάθαρα πριν από λίγες μέρες ότι ο όρος πολιτικός και διπλωματικός διάλογος δεν μπορεί να υπάρξει όταν η Τουρκία αποδεικνύεται ότι παρεμβαίνει στις αιγυπτιακές εσωτερικές υποθέσεις ή στην αραβική εθνική ασφάλεια.


Αργά ή γρήγορα, θα αποκαλυφθεί η αλήθεια των προθέσεων της, είναι πραγματικά σοβαρή και θέλει προσέγγιση με την Αίγυπτο, και ως εκ τούτου πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις, ή επιδιώκει μόνο μέσω προσέγγισης με την Αίγυπτο, να ασκήσει πίεση στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρώπη;

Γενικά, το ζήτημα είναι ανοιχτό σε πολλές δυνατότητες, όχι μόνο όσον αφορά την Αίγυπτο, αλλά και ολόκληρη την περιοχή.


 

Shorouk News

-

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr