Τι προβλέπει το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Λιβύης- Τουρκίας


Απρίλιος 13, 2021. 07:46. Ελλάδα.

Τρίπολη.

Το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Λιβύης Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, Αμπντουλχαμίντ αλ Νταμπάιμπα και τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία αρκετών αρμόδιων υπουργών και των δύο πλευρών στοχεύει στη ενίσχυση σε 8 τομείς καθώς και στην άμυνα, αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του προέδρου της Εθνικής Ενότητας.

 

Παραμένει η συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επισημάνθηκε ότι  παραμένει ως έχει το μνημόνιο συμφωνίας για τις θαλάσσιες δυνάμεις που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της προηγούμενης κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας τον Νοέμβριο του 2019, τονίζοντας ότι «έχει τη σημασία του για τα κοινά συμφέροντα και των δύο χωρών, την περιφερειακή σταθερότητα και συνεργασία, και την εγκυρότητα των αρχών που περιέχονται σε αυτήν., και την έκφραση της βούλησης να προχωρήσουμε στη διαμόρφωσή της».

Η Λιβύη και η Τουρκία ζήτησαν «την ανάγκη διεξαγωγής περιφερειακής διάσκεψης για όλα τα μέρη να υποστηρίξουν τον διάλογο και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία καταλήγει να εγγυηθεί τα δικαιώματα όλων».

Οι δύο πλευρές τόνισαν ότι «καταδικάζοντας την τρομοκρατία ανεξάρτητα από τα κίνητρά της και σε όλες τις μορφές και τις εκδηλώσεις της», τονίζοντας τη σημασία της εργασίας «με πλήρη αλληλεγγύη» για την καταπολέμηση τρομοκρατικών ομάδων και εγκληματικών οργανώσεων που αποτελούν απειλή και για τις δύο χώρες.

 

Συμφωνία για ελεύθερο εμπόριο

 

Η ανακοίνωση σημειώνει ότι η επόμενη συνεδρίαση της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής Λιβύης-Τουρκίας «θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν, με την επανάληψη των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών, εκτός από τον πιθανό ρόλο των Τούρκων εργολάβων και του ιδιωτικού τομέα.

Για την ανοικοδόμηση

Για τη διαδικασία ανοικοδόμησης στη Λιβύη και δόθηκε έμφαση στη δέσμευση να αντιμετωπιστούν τα εκκρεμή ζητήματα των τουρκικών εταιρειών, σύμφωνα με τις σωστές συμβάσεις για αυτές τις εταιρείες και εντός το πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας στις δύο χώρες, κατά τρόπο που να εγγυάται τα συμφέροντα των συμβαλλομένων μερών. 

Τόνισαν τη σημασία της βελτίωσης και εμβάθυνσης της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας για το αμοιβαίο όφελος και των δύο χωρών, και εκφράζουν την ετοιμότητά τους να ξεκινήσουν εργασίες σε αυτό το θέμα.

 

Κατάρτιση Λιβύων διπλωματών από τους Τούρκους

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να οργανώσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους Λιβύους διπλωμάτες στην πρώτη φάση, σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Διπλωματικής Ακαδημίας του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεων και του Ινστιτούτου Διπλωματικών Σπουδών στο Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας στη Λιβύη που υπεγράφη στις 14 Μαρτίου 2012. Συμφωνήθηκε, επίσης,  να διεξάγονται περιοδικές πολιτικές συνομιλίες μεταξύ υπουργείων Εξωτερικών σε επίπεδο που καθορίζεται από τους ενδιαφερόμενους υπουργούς μέσω διπλωματικών καναλιών.

Συμφωνήθηκε, ακόμη, η συνεργασία Λιβύης Τουρκίας για ενότητα στα παγκόσμια περιφερειακά και εθνικά θέματα ασφάλειας, σύμφωνα με τα εθνικά τους συμφέροντα και θέματα ασφαλείας.

Al Wasat.ly

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr