Τρίπολη, Λιβύη.
Η απόφαση που δημοσιεύθηκε μετά το πέρας της διάσκεψης "Βερολίνο 2" με την έκκληση
προς την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης να διευκολύνει την αποχώρηση των μεταναστών σε
"εθελοντική" βάση και όχι βίαια, δημιούργησε αμφιβολίες σχετικά με τις παράνομες κινήσεις για την
εγκατάσταση μισθοφόρων και άλλων αλλοδαπών στη Λιβύη υπό την κάλυψη της έννοιας του 'Μετανάστη', όπως αναφέρει το Sky News Arabia.
Έτσι, ο κάθε αλλοδαπός, ανεξάρτητα το πως έφθασε στη Λιβύη, θα προστατεύεται από τους διεθνείς νόμους συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης πολιτογράφησής του (ως πολίτης της Λιβύης).
Το άρθρο 53 σχετικά με τους μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι παράνομοι,
ορίζει: «Καλούμε τις προσωρινές αρχές της Λιβύης να διευκολύνουν την ανθρωπιστική υποστήριξη,
τις πτήσεις εκκένωσης ανθρωπιστικής βοήθειας και τις αναχωρήσεις σε εθελοντική βάση χωρίς διακοπή».
Σε συνέντευξή τους στο Sky News Arabia, παρατηρητές ερμήνευσαν το άρθρο 53 ως έννοια
που επιτρέπει στους μετανάστες να παραμείνουν εάν αρνηθούν να φύγουν «εθελοντικά»,
παρά την ίδια δήλωση που επιβεβαιώνει το κλείσιμο κέντρων κράτησης για μετανάστες,
επιτρέποντάς τους να παραμείνουν στη Λιβύη ευνοώντας την επίτευξη των συμφερόντων της Τουρκίας για την εγκατάσταση μισθοφόρων και μαχητών, και την πολιτογράφησή τους με την ελπίδα για μελλοντικό ρόλο για αυτούς, σε αυτήν τη σημαντική χώρα.
Αναλυτές και εμπειρογνώμονες στις υποθέσεις της Λιβύης πιστεύουν ότι το σχέδιο μετατροπής των μισθοφόρων σε καθεστώς πρόσφυγα είναι η ιδανική λύση για την τουρκική κυβέρνηση και τις πιστές πολιτοφυλακές της, δίνοντας στους μισθοφόρους τη λιβυκή υπηκοότητα βάσει διεθνών συμφωνιών και νόμων που ενθαρρύνουν την πολιτογράφηση και την εγκατάσταση των προσφύγων, καθιστώντας την παρουσία τους νόμιμη στη Λιβύη.
Το σχέδιο θα τερματίσει τη διεθνή πίεση στην κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απομακρύνει τους μισθοφόρους από τη Λιβύη.
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι το σχέδιο επανεγκατάστασης θα είναι μια ευκαιρία για τη δημιουργία ζώνης «πολιτοφυλακής» στην πρωτεύουσα, την Τρίπολη, και θα υποστηρίξει τις πολιτοφυλακές της Μισράτα οι οποίες είναι πιστές στην Τουρκία.
Βρετανο- τουρκικό σχέδιο και ύποπτος ρόλος της Γερμανίας
Ο Λίβυος δημοσιογράφος Μαχμούντ Αλ Μισράτι είπε, σε συνέντευξή του στο "Sky News Arabia",
ότι το σχέδιο επανεγκατάστασης μεταναστών στη Λιβύη, ως χώρα προορισμού αντί της χώρας διέλευσης, είναι βρετανικό σχέδιο νόμου, το οποίο η Γερμανία επιδιώκει να υλοποιήσει, να εφαρμόσει.
Ο Αλ Μισράτι θεωρεί ότι η Γερμανία, ειδικότερα, διαδραματίζει ύποπτο ρόλο στη διαδικασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών και στην υπόθεση του διακανονισμού μετανάστευσης με το όνομα της επανεγκατάστασης σε τρίτη χώρα και την αλλαγή των νόμων της Λιβύης σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νέου αριστερόστροφου αντιεθνικού κράτους, βάσει των εκστρατειών που ηγείται η αριστερά στη Γερμανία και τον κόσμο για την επανεγκατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών αντί να τους ενθαρρύνει να επιστρέψουν στη χώρα τους.
Ο Αλ Μισράτι προειδοποιεί ότι το πρόβλημα είναι η υιοθέτηση αυτής της τεχνητής γλώσσας
ως συναινετικής γλώσσας στα λεξικά της διεθνούς κοινότητας και θα συμπεριλαμβάνεται συνεχώς στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας ξανά και ξανά μέχρι μια μέρα να γίνει δεσμευτικό ψήφισμα.
Ο ίδιος πιστεύει ότι αυτό θα ευνοήσει την Τουρκία, που οι μισθοφόροι της θα μπορούσαν να πολιτογραφηθούν ως Λίβυοι πολίτες και θα μπορούν να λάβουν μέρος στις εκλογές της Λιβύης υπέρ του κόμματος της (Μουσουλμανής)Αδελφότητας.
--
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr