Δύο Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συνοριακές συγκρούσεις με το Αζερμπαϊτζάν


Αύγουστος 17, 2021. Ελλάδα.

Ερεβάν.

 

Το θάνατο δύο στρατιωτών σε συγκρούσεις που έλαβαν χώρα τη Δευτέρα με τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας.

Ο πόλεμος των έξι εβδομάδων το περασμένο φθινόπωρο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ που  είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 6.500 ανθρώπους, έληξε τον Νοέμβριο με κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, κατά την οποία η Αρμενία εγκατέλειψε τα εδάφη στην περιοχή που είχε υπό τον έλεγχό της για δεκαετίες.

Τους τελευταίους μήνες, τόσο το Αζερμπαϊτζάν όσο και η Αρμενία ανέφεραν σποραδικούς πυροβολισμούς στα σύνορα, εξελίξεις που κάθε φορά δημιουργούν φόβους για μια νέα σύγκρουση.

Τη Δευτέρα, το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανέφερε σε δήλωσή του ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν στο Ναχιτσεβάν, τον θύλακα του Αζερμπαϊτζάν στη νοτιοδυτική Αρμενία, άνοιξαν πυρ εναντίον των αρμενικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα έναν Αρμένιο στρατιώτη να τραυματισθεί  θανάσιμα στο στομάχι.

Η ανακοίνωση πρόσθεσε ότι το Αζερμπαϊτζάν «επιχείρησε άλλη μια πρόκληση» το βράδυ της Δευτέρας όταν σκοτώθηκε ένας ακόμη Αρμένιος στρατιώτης.

«Αυτός ήταν ο δεύτερος Αρμένιος στρατιώτης που πέθανε κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας», ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι η αζερμπαϊτζάνικη πλευρά υπέστη επίσης απώλειες.

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε την αρμενική πλευρά ότι ξεκίνησε τον πυροβολισμό, αρνούμενο ότι τραυματίστηκε κάποιος στρατιώτης του.



 Οι εντάσεις μεταξύ Μπακού και Ερεβάν έχουν αυξηθεί από τον Μάιο, όταν η Αρμενία κατηγόρησε τον Αζερμπαϊτζάνικο στρατό ότι διέσχισε τα νότια σύνορά του για να επιβάλει «πολιορκία» σε μια λίμνη που μοιράζονται οι δύο χώρες.

Η διεθνής κοινότητα θεωρεί το Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο είναι κυρίως Αρμένικο, ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν.

Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποσχίστηκαν από το Αζερμπαϊτζάν με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και η σύγκρουση μετά την απόσχιση στοίχισε περίπου 30.000 ζωές.

Μετά τον πόλεμο του περασμένου φθινοπώρου, η Ρωσία, η οποία έχει στρατιωτική βάση στην Αρμενία, ανέπτυξε περίπου 2.000 ειρηνευτές εντός και γύρω από το Καραμπάχ για να επιβλέψει την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός για την οποία μεσολάβησε.

Η Ρωσία προσφέρθηκε επίσης να βοηθήσει στην επίλυση των διαφορών στα σύνορα, συνεργαζόμενη και με τις δύο πλευρές για την ακριβή οριοθέτηση των συνόρων.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr