Σέρβος διπλωμάτης: Το Κυπριακό εμποδίζει την Ελλάδα να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο


Αύγουστος 13, 2021. Ελλάδα.

Βελιγράδι.

Το Κυπριακό είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την Ελλάδα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, λέει ο έμπειρος στα ανατολικά ζητήματα και πρώην Πρέσβης της Σερβίας στην Τουρκία Ντάρκο Τανάσκοβιτς, εκφράζοντας αμφιβολίες ότι η χώρα θα μπορούσε σύντομα να λάβει απόφαση για την αναγνώριση και ότι η ενοποίηση της Κύπρου θα μπορούσε να αποζημιωθεί για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από την Ελλάδα, γράφει η Politika του Βελιγραδίου.

 

Ο Τανάσκοβιτς είπε στο πρακτορείο Tanjug ότι η Ελλάδα δέχεται ισχυρή πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο και ότι από τις πέντε χώρες της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ο «πιο αδύναμος κρίκος», αν και, όπως λέει, μαζί με την Ισπανία, έχει τους ισχυρότερους λόγους να μην αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, αλλά νομίζω ότι είναι ακόμα πιο κοντά για να μην κάνει αυτό το τελευταίο βήμα», δήλωσε ο Τανάσκοβιτς, επισημαίνοντας την τελευταία δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα δεν αλλάζει θέση για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Ωστόσο, όπως σημειώνει, τα τελευταία χρόνια, εικασίες, αλλά και συγκεκριμένες κινήσεις των ελληνικών αρχών υποδεικνύουν μια ορισμένη προσέγγιση μεταξύ της Αθήνας και των προσωρινών αρχών στην Πρίστινα, και δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην πρόσφατη αναβάθμιση του καθεστώτος του Γραφείου του Κοσσυφοπεδίου της Αθήνας από οικονομικό σε πολιτικό αξίωμα.

Υπενθυμίζει επίσης ότι ο πρώην Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ήταν υπέρμαχος υπέρ της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου και ότι πήγαινε συχνά στην Πρίστινα, αλλά ότι άλλα μέλη της κυβέρνησης, μερικά από αυτά υπό την απειλή ανατροπής της κυβέρνησης , αντιτάχθηκε σε αυτές τις ιδέες.

 

Οι σχέσεις Ελλήνων και Αλβανών είναι ισχυρές

 

Ο Τανάσκοβιτς δηλώνει ότι δεν είναι αρκετά γνωστά στη Σερβία για ορισμένους στενούς, ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και του αλβανικού λαού, για τους οποίους δεν είναι αρκετά γνωστοί στη χώρα μας. Μάλιστα, ο νυν πρέσβης της Σερβίας στην Ελλάδα, Ντούσαν Σπασόγεβιτς, γράφει γι 'αυτό στο βιβλίο του.

«Μεταξύ του αλβανικού και του ελληνικού στοιχείου, σε όλη την πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας, υπάρχει μια ορισμένη, πολύ ενδιαφέρουσα σύνδεση που είναι αμφιλεγόμενη, ταυτόχρονα αντικρουόμενη, αλλά όχι πάντα. Όσον αφορά ακόμη και τον εθνικό προσανατολισμό σημαντικών προσωπικοτήτων από την ελληνική ιστορία, ορισμένοι ορθόδοξοι Αλβανοί έπαιξαν σημαντικό ρόλο», λέει ο Τάνσκοβιτς.


Η ευπάθεια της Αθήνας

 

Σύμφωνα με τον Τανάσκοβιτς, η Ελλάδα δέχεται ισχυρή πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως λόγω της κακής οικονομικής της κατάστασης, αλλά και λόγω της δυσπιστίας της Ελλάδας προς την Τουρκία, παρόλο που και οι δύο είναι στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

«Η Ελλάδα δεν εμπιστεύεται την Τουρκία και ολόκληρο το αμυντικό σύστημα της Ελλάδας προσανατολίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να αναμένεται επίθεση από τα ανατολικά, από την Τουρκία, η οποία, από την άλλη πλευρά, συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην εξαλείψει εντελώς τέτοιους φόβους». 

Και οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονται εδώ ως ο κύριος εγγυητής και προστάτης της ασφάλειας της Ελλάδας », δηλώνει ο πρώην διπλωμάτης και προσθέτει ότι όλα αυτά συμβάλλουν στην «ευπάθεια» της Αθήνας και στην ετοιμότητα να κάνουν τελικά ένα βήμα προς την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

 

Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την αυξημένη δέσμευση της χώρας στην άσκηση πίεσης για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Τανάσκοβιτς είπε ότι ακολούθησε "υποχώρηση" από την ελληνική πλευρά, προσθέτοντας ότι η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου θα σήμαινε την προσέγγιση την ιδέα της ίδρυσης δύο ανεξάρτητων κρατών στη  διαιρεμένη Κύπρο, μια θέση, προσθέτει,  που υποστηρίζει ανοιχτά ο Ερντογάν.

«Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο για την Ελλάδα και το Κυπριακό είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την Ελλάδα».

 «Αμφιβάλλω ότι η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία εξακολουθεί να είναι ισχυρός παράγοντας στη ζωή της Ελλάδας, θα το ενέκρινε, αλλά και ο ελληνικός λαός σίγουρα δεν θα το δεχόταν με ευχαρίστηση», πιστεύει ο Τανάσκοβιτς.

Πιστεύει επίσης ότι η ενοποίηση της Κύπρου, την οποία σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές η Ελλάδα θα μπορούσε να ζητήσει ως αποζημίωση για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, αποκλείεται και ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός, και ως έναν από τους βασικούς λόγους αναφέρει ότι η Τουρκία δεν θα συμφωνούσε με την αποστρατικοποίηση του βόρειου τμήματος της Κύπρου.

--

 

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr