Η Λιβυκή Στρατιωτική Επιτροπή «5 + 5» συνεδριάζει ξανά στην Ελβετία


Οκτώβριος 1, 2021. Ελλάδα.

 

Τρίπολη.


Σχεδόν ένα χρόνο μετά την υπογραφή της κατάπαυσης του πυρός, η Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή της Λιβύης «5 + 5» θα συνεδριάσει ξανά στη  Γενεύη. 

Ο Διευθυντής του Γραφείου του Γενικού Διοικητή του Λιβυκού Στρατού και μέλος της επιτροπής, Υποστράτηγος  Χαΐρι αλ Ταμίμι, δήλωσε ότι η επιτροπή θα συνεδριάσει την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου στη Γενεύη. «Θα συζητήσουμε το ζήτημα της απομάκρυνσης από τη Λιβύη των μισθοφόρων και ξένων δυνάμεων.

Ο επικεφαλής του Ιδρύματος «Silvium for Studies and Research»,  Τζαμάλ Σαλούφ, δήλωσε ότι η «5 + 5» θα ενημερώσει την Ανώτατη Επιτροπή για την παρακολούθηση της υλοποίησης των αποτελεσμάτων της διαδικασίας του Βερολίνου, σχετικά με το σχέδιο απομάκρυνσης των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη , και το χρονοδιάγραμμα που έχει ορίσει για αυτό.

Ο Σαλούφ ανέφερε ότι το σχέδιο θα εφαρμοστεί εντός ενός χρονοδιαγράμματος που δεν θα υπερβαίνει τις 90 ημέρες.

 «Το χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των μισθοφόρων και ξένων δυνάμεων από το έδαφος της Λιβύης θα εγκριθεί στον ίδιο χώρο όπου ανακοινώθηκε η κατάπαυση του πυρός από τους (5 + 5 ) επιτροπή στις 23 Οκτωβρίου, ο οποίος είναι η έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη», διευκρίνισε.

Ο Λίβυος πολιτικός αναλυτής Τζαλάλ Ενεΐς πιστεύει ότι υπάρχουν δύο προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί η επιτροπή για να μπορέσει να υλοποιήσει το σχέδιό της για την απόσυρση των μισθοφόρων, λέγοντας ότι το πρόβλημα είναι να «τηρήσουμε» αυτό το βήμα και να γίνει στην πράξη.

Το δεύτερο σημείο, σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή, είναι ότι η επιτροπή θα πρέπει να έχει πολιτικό βάρος, σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, κάτι που θα της επέτρεπε να επιβάλλει τις συστάσεις της στο εσωτερικό, και στις χώρες που εμπλέκονται στο Λιβυκό Ζήτημα  και είχαν αυτές εκφράσει την υποστήριξή τους τις εργασίες της επιτροπής, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του πρώτου και του δεύτερου συνεδρίου του Βερολίνου.

Sky News Arabia

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr