Βουλγαρία: συλλήψεις μετά από κλοπές εργοστασίου αμυντικού εξοπλισμού


Οκτώβριος 8, 2021. Ελλάδα.

 

Δύο Λιθουανοί και ένας Ρώσος, που εργάζονταν στο μεγαλύτερο εργοστάσιο αμυντικού εξοπλισμού της Βουλγαρίας, το Άρσεναλ στην πόλη Καζανλίκ, συνελήφθησαν ως ύποπτοι για κλοπή μυστικών δεδομένων, όπλων και πυρομαχικών, ανακοίνωσε το βουλγαρικό υπουργείο Εσωτερικών την Πέμπτη.

Οι Λιθουανοί που συνελήφθησαν είναι 24 και 59 ετών, ο Ρώσος είναι 60 ετών. Και οι τρεις εργάστηκαν στο τμήμα εφαρμογής προηγμένων τεχνολογιών. Συνελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να φύγουν από τη Βουλγαρία για την Ελλάδα στο συνοριακό σημείο στο Κούλατα στα νοτιοδυτικά της χώρας.

Η βουλγαρική αστυνομία ξεκίνησε έρευνα μετά από καταγγελία από το εργοστάσιο του Καζανλίκ σχετικά με την εξαφάνιση διαβαθμισμένων εγγράφων πληροφοριών, όπλων και πυρομαχικών. 

«Τα χαμένα έγγραφα περιείχαν εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες για την εταιρεία και ενδιαφέρουσες για Βούλγαρους ανταγωνιστές και ξένες οντότητες», ανέφερε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η έρευνα έδειξε ότι οι ύποπτοι Λιθουανοί και Ρώσοι δεν επέστρεψαν στη δουλειά τους στις 17 Σεπτεμβρίου μετά την άδειά τους. 

Έμειναν στο εξωτερικό, αλλά εμφανίστηκαν στη Βουλγαρία και ήρθαν στο Καζανλάκ στις 2 Οκτωβρίου. Μερικά από τα αντικείμενα που λείπουν, εντοπίστηκαν στο αυτοκίνητό τους.

 Σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, το Arsenal είναι το μεγαλύτερο και παλαιότερο αμυντικό εργοστάσιο στη Βουλγαρία. Το 2011, το εργοστάσιο ιδιωτικοποιήθηκε και παράγει μια μεγάλη γκάμα από τουφέκια, πολυβόλα και βαριά όπλα.

svobodnaevropa.bg, defence 24

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr