Σήμερα γιορτάζει η Σερβία τον Άγιο Δημήτριο- ποιος ήταν για τους Σέρβους


Νοέμβριος 8, 2021. Ελλάδα.

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει σήμερα την Ημέρα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, ευρέως γνωστή ως Μιτροβντάν (Mitrovdan = ημέρα του Μιτρόβ- Δημητρίου). Αυτή η ημερομηνία χαρακτηρίζεται επίσης στην παράδοση ως αποχωρισμός χαϊντουκ και  είναι η ημέρα του χρόνου που αρχίζει ο χειμώνας. Στο σερβικό λαό, η Μιτροβντάν είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές.

 

Ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Δημήτριος ο Θεσσαλονικεύς  [Dimitrije Solunski], τον οποίο οι Παλαιοημερολογίτες Ορθόδοξες Εκκλησίες γιορτάζουν στις 8 Νοεμβρίου, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον 3ο αιώνα μ.Χ., όπου και διορίστηκε στη θέση του πατέρα του ως δούκας.

 Είχε ως αποστολή τη δίωξη των Χριστιανών. Ωστόσο, τους προστάτευσε και ως εκ τούτου καταδικάστηκε σε θάνατο. Ρωμαίοι στρατιώτες τον σκότωσαν με δόρατα στις αρχές του 4ου αιώνα.

Οι ιστορικοί της εκκλησίας δεν συμφωνούν για το αν ο βίος αυτού του Αγίου θα έπρεπε να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ή στη σερβική πόλη Σρέμσκα Μιτρόβιτσα [Sremska Mitrovica], στο ρωμαϊκό Σίρμιο, επειδή τα παλαιότερα διατηρημένα έγγραφα χρονολογούνται από τον 8ο αιώνα, γράφει το Σερβική Ραδιοτηλεόραση - RTS.


Σύμφωνα με μια ερμηνεία, ο μάρτυρας εκτελέστηκε στο Σίρμιο και τα λείψανα μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη, μετά την κατάκτηση της Σρέμσκα από βαρβάρους. 

Ήδη από το 413 οι Έλληνες έχτισαν μια βασιλική στη Θεσσαλονίκη όπου φυλάσσονταν τα λείψανα του Αγίου Δημητρίου. Η πόλη σώζεται, σύμφωνα με την παράδοση, από σεισμούς, ασθένειες, πολιορκίες.

 Ο Άγιος Σάβα ο Σέρβος, όπως σημειώνει ο μοναχός Domentian [Domentijan Hilandarian], «ήλθε στην πόλη της Θεσσαλονίκης και προσκύνησε τον άγιο μεγάλο θαυματουργό Δημήτριο και φίλησε το τίμιο χέρι του».

Ο Άγιος Δημήτριος εορτάζεται ιδιαίτερα, εκτός από Έλληνες, Ρώσους και Σέρβους. Μεταξύ των Ρώσων, η λατρεία του άρχισε να εξαπλώνεται τον 12ο αιώνα. Το 1581 τον εξέλεξαν προστάτη της Σιβηρίας. Οι γιορτές του είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές στη Ρωσική Εκκλησία.

Περισσότεροι από 120 ναοί του είναι αφιερωμένοι στη Σερβική Εκκλησία. Η Σέρμσκα Μιτρόβιτσα τον γιορτάζει ιδιαίτερα, και βρίσκεται στο οικόσημό της από το 1388.


Οι Θεσσαλονικείς Χριστιανοί έθαψαν κρυφά τον Δημήτριο. Στη θέση του τάφου του χτίστηκε αργότερα εκκλησία και ανακηρύχθηκε προστάτης της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο τάφος του Δημητρίου απέπνεε βασιλικό και μύρο, γι' αυτό και ονομαζόταν Μυροβλήτης- Mirotočivi.

Ακόμη και σήμερα πιστεύεται στις θεραπευτικές ιδιότητες των λειψάνων του. Τα εκκλησιαστικά γραπτά αναφέρουν ότι ο Άγιος Δημήτριος τότε «φύλαγε την πόλη του και την έσωσε από σεισμούς και άλλες καταστροφές».

Στην Μιτροβντάν, το διάσημο αποχαιρετιστήριο χαϊντουκ από τα λαϊκά τραγούδια, συνηθίζεται να απολύονται υπηρέτες των οποίων η σύμβαση έχει λήξει και να νοικιάζονται νέοι. Πολλές σερβικές οικογένειες γιορτάζουν σήμερα τη βάπτισή τους.

Αν χιονίσει, λέγεται ότι ήρθε ο Άγιος Δημήτριος με άσπρο άλογο, αν έχει συννεφιά, μας περιμένει ζεστός χειμώνας. Αν έχει ξαστεριά, σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία, ο χειμώνας μπροστά μας θα είναι σκληρός.


informer.rs

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr