Ο Μπάιντεν δεν κάλεσε την Τουρκία στη 'γιορτή' της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ


Νοέμβριος 6, 2021. Ελλάδα.

Ο αμερικανικός δημοσιογραφικός οργανισμός POLITICO αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες των προετοιμασιών για τη «Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία», που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο. 

Σύμφωνα με τα έγγραφα που εξασφάλισε το POLITICO. Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, δεν προσκλήθηκε στη σύνοδο κορυφής με την αιτιολογία ότι «ο ηγέτης της υπονομεύει το δημοκρατικό σύστημα», σημειώνει η τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ.

Καθώς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη «Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία» που διοργανώνει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν, η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, που αναμένεται να διεξαχθεί στις 9-10 Δεκεμβρίου, τηρείται απόρρητη.

Εντούτοις, το POLITICO συγκέντρωσε λεπτομέρειες από πληροφορίες  που έχει λάβει σχετικά με τις μελέτες. Ο κατάλογος των κυβερνήσεων που προσκλήθηκαν στη σύνοδο κορυφής δεν έχει ακόμη « επισήμως » ανακοινωθεί στο κοινό.

Το Politico σημειώνει ότι ο Μπάιντεν και η ομάδα του θα εργαστούν σε ένα διεθνές πρόγραμμα που ονομάζεται «Συμμαχία για το Μέλλον του Διαδικτύου».

 

Χωρίς πρόσκληση η Τουρκία και η Ουγγαρία

 

 Αμερικανοί αξιωματούχοι έλαβαν επίσης μια λίστα με πιθανές δεσμεύσεις που θα μπορούσαν να αναλάβουν άλλες χώρες, όπως η συγκέντρωση κεφαλαίων για προγράμματα παιδείας στα μέσα επικοινωνίας και η επιβολή ελέγχων στις εξαγωγές σε ορισμένες τεχνολογίες.

Ενώ ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με τους προσκεκλημένους έχουν διαρρεύσει, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν δημοσίευσε επίσημα πλήρη λίστα. 

Το Politico γράφει χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία και η Ουγγαρία, δύο μέλη του ΝΑΤΟ, δεν προσκλήθηκαν με την αιτιολογία ότι «οι ηγέτες τους υπονομεύουν τα δημοκρατικά τους συστήματα εδώ και χρόνια». 

 

«Οι δικτατορίες ενώνονται»

 

«Είναι κρίμα που αυτή η πρώτη εκδήλωση τον Δεκέμβριο δεν είναι πιο περιεκτική», δήλωσε η Σάρα Ρεπούτσι, ανώτερη αξιωματούχος στο Freedom House , μια οργάνωση που παρακολουθεί την πρόοδο των δημοκρατιών σε όλο τον κόσμο.

Η Ρεπούτσι είπε ότι η διεξαγωγή της συνόδου κορυφής ήταν σημαντική, τουλάχιστον για να σταλεί ένα μήνυμα σε φαινομενικά τολμηρά αυταρχικά κράτη, ιδιαίτερα στην Κίνα και τη Ρωσία. 

«Αυτό που κάνουν οι δημοκρατίες είναι σημαντικό», είπε η Ρεπούτσι, «πρέπει να δώσουν ένα θετικό παράδειγμα και να ενωθούν γιατί οι δικτατορίες ενώνονται».

cumhuriyet.com.tr

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr