«Ανθελληνική ομπρέλα γύρω από την Ελλάδα με τουρκικά όπλα»


Δεκέμβριος 18, 2021. Ελλάδα.

Μέχρι προσφάτως, οι περισσότεροι Ρώσοι συνέδεαν την Τουρκία με θέρετρα και ξενοδοχεία, αλλά όχι με την τεχνολογία. 

Η υποβόσκουσα εξωτερική πολιτική της Τουρκίας «κέρδιζε έδαφος» μόνο όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση του drone Bayraktar TB2, το 2014. 

Και την ίδια χρονιά οι Τούρκοι το δοκίμασαν αμέσως στα ανατολικά της χώρας εναντίον Κούρδων ανταρτών, που θεωρούνται «τρομοκράτες», γράφει η ρωσική Взгляд  (vzglyad).

 

Το πρώτο τους «βάπτισμα», ή επιτυχημένη πολεμική χρήση σε διεθνές επίπεδο, τα drones αυτά έλαβαν στη Συρία, τη Λιβύη, το Αζερμπαϊτζάν και μόνο μετά στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, για να είμαστε δίκαιοι, σημειώνουμε ότι ο ενθουσιασμός παρατηρείται κυρίως στις τουρκικές χώρες.

 Τώρα οι αγοραστές του Μπαϊρακτάρ, εκτός από το Μπακού, είναι η Ασγκαμπάτ και, πιο πρόσφατα, το Μπισκέκ. Επιπλέον, οι Κιργίζοι ανέπτυξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αγορά τουρκικών drones τον Μάιο του 2021, εν μέσω συγκρούσεων με το μη τουρκικό Τατζικιστάν. Το Καζακστάν πρέπει να διακρίνεται από τους πιθανούς «Τούρκους αγοραστές».

 

και Ανθελληνικό μπλόκ

 

Στα τέλη Οκτωβρίου, η τουρκική εταιρεία TUSAS (γνωστή και ως TAI) ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τη Νουρ-Σουλτάν για την προμήθεια βαρέων επιθετικών UAV ANKA-S. 

Παρεμπιπτόντως, η ανησυχία TAI, καθώς και το πνευματικό της τέκνο ANKA, μπορούν δικαίως να θεωρηθούν πρωτοπόροι στον τομέα των τουρκικών drones.

 Εξάλλου, οι εργασίες για τη δημιουργία της συσκευής, όπως και οι δοκιμές, πραγματοποιήθηκαν πολύ πριν από την εμφάνιση του Bayraktar - από το 2004.

Εν τω μεταξύ, ενδιαφέρον για αγορές εκδηλώνεται στην Αλβανία και ακόμη και στη Βουλγαρία. 

Δεν θα είναι περιττό να ληφθεί υπόψη ότι αυτά τα κράτη περιβάλλουν την Ελλάδα από τον Βορρά, με την οποία η Τουρκία έχει πολύ τεταμένες σχέσεις λόγω των διαφορών στα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου. Μπορεί να υποτεθεί ότι μιλάμε για δημιουργία των προϋποθέσεων για τη συγκρότηση ενός ανθελληνικού μπλοκ.

 Ένα είδος που θα μπορούσε να βρει εφαρμογή στο μέλλον. 


Και αυτό για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι η Τουρκία προμηθεύει όπλα και στη Βόρεια Μακεδονία, που συνορεύει με την Ελλάδα. Αλλά, όχι drones. Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη τουρκική κοινότητα στη χώρα αυτή.

Τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη βρίσκονται σε υπηρεσία και σε επιφυλακή από τον δορυφόρο της Άγκυρας, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου,  της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». 

Πιθανότατα, στην πράξη, ο τουρκικός στρατός ελέγχει αυτά τα drones. Είναι προφανές ότι η παρουσία ενός UAV έχει γίνει σχεδόν βασικό στοιχείο τόσο για την προστασία της κυριαρχίας της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας, όσο και για την προώθηση των τουρκικών εθνικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρεμπιπτόντως, από την ακτή της Κύπρου μέχρι το συριακό έδαφος είναι περίπου 163 χιλιόμετρα.

 

Οι τουρκικές εξαγωγές Drones  στον μετασοβιετικό χώρο

 

 Η εξαγωγή τουρκικών UAV σε τουρκικές χώρες θα παίξει ρόλο στην ανάπτυξη της στρατιωτικής-γεωπολιτικής συνεργασίας στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας. Φυσικά, η Άγκυρα γνωρίζει ότι εν μία νυκτί οι χώρες του μετασοβιετικού χώρου δεν θα κάνουν επιλογή υπέρ των τουρκικών όπλων, συνδεδεμένες με ανάλογη συνεργασία με τη Ρωσία. 

Ταυτόχρονα όμως, η πώληση drones στο Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν και το Αζερμπαϊτζάν θα αποτελέσει σοβαρό απόθεμα για το μέλλον. 

Στον σύγχρονο κόσμο, τα αεροσκάφη έχουν γίνει όχι τόσο φορείς εναέριων βομβών όσο φορείς ιδεολογίας. Και σε έναν τέτοιο πόλεμο, ο παίκτης που ξέρει πώς να μετατρέπει έγκαιρα σημεία μάχης σε πολιτικούς είναι πιο πιθανό να κερδίσει.


Ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών


Έτσι, το Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκόφωνων Κρατών (διεθνής οργανισμός που ενώνει τουρκικά κράτη υπό την αιγίδα της Τουρκίας) στις 12 Νοεμβρίου στην επόμενη σύνοδο κορυφής με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς μετονομάστηκε σε Οργανισμός Τουρκικών Κρατών. Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η απόφαση οφείλεται στο γεγονός ότι το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, η Τουρκία και το Ουζμπεκιστάν φτάνουν σε ένα ποιοτικά νέο επίπεδο αλληλεπίδρασης. Επιπλέον, στην Κοινή Δήλωση των ηγετών των χωρών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών της 12ης Νοεμβρίου 2021, αναφέρθηκε επίσημα για πρώτη φορά η λέξη Turan - η μυθική χώρα των Τούρκων. Τη θυμούνται συχνά Τούρκοι εθνικιστές που είναι μέρος της φιλοπροεδρικής Λαϊκής Συμμαχίας που υποστηρίζει τον Ερντογάν.

Η πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Τουρκία σε τουρκικές χώρες θα είναι σοβαρό «πλεονέκτημα».


Τα τουρκικά drones μετατρέπονται σε προπαγάνδα


Τα UAV μετατρέπονται σε «zeitgeist», σύμφωνα με μια τουρκική πηγή προπαγάνδας που μεταδίδει σε μετασοβιετικές χώρες. Τέτοιες αναφορές δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι τα drones χρησιμοποιούνται σκόπιμα από τους Τούρκους για να εδραιώσουν τις θέσεις τους στα τουρκικά κράτη που συνορεύουν με τη Ρωσία στο νότο. Αν και τα τουρκικά σχέδια είναι ευρύτερα. 

Η Τουρκία έχει πουλήσει δεκάδες drones της στην Ουκρανία από το 2019, σύμφωνα με το Bloomberg. Την ίδια στιγμή, η σουηδική ιστοσελίδα Nordic Monitor ανέφερε ένα μυστικό σημείωμα στον αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Χουλουσί Ακάρ από το 2016, από το οποίο ακολούθησε ότι οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις είχαν διορίσει συμβούλους για να συνεργαστούν με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Το φθινόπωρο του 2021, η ομάδα χάκερ Beregini κυκλοφόρησε ένα άλλο έγγραφο, υπογεγραμμένο από τον ουκρανικό στρατό, το οποίο ανέφερε για κοινές ασκήσεις στην Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας στις κατηγορίες για υποστήριξη της ουκρανικής πλευράς στη σύγκρουση στο Ντονμπάς, τόνισε ότι για τους Τούρκους η προμήθεια drones στην Ουκρανία είναι δική της υπόθεση. 

Υψηλόβαθμοι Τούρκοι εταίροι υπενθυμίζουν περιοδικά στη Ρωσία ότι προμηθεύει όπλα σε αυτούς με τους οποίους η Άγκυρα ανταγωνίζεται. Την ίδια στιγμή, στις αρχές Δεκεμβρίου σε διεθνές επίπεδο, η Τουρκία αντιτάχθηκε στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, οι περιορισμοί δεν βοήθησαν ποτέ στην επίλυση προβλημάτων και η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να ενεργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τα drones για την Τουρκία είναι μόνο ένα από τα όργανα της διεθνούς πολιτικής. Θα συνεχίσουν να συνδυάζουν την ήπια δύναμη με τη σκληρή δύναμη. 


The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr