Σκόπια για μειονότητα: Δεν παρεμβαίνουμε στο Σύνταγμα και στην εθνική οργάνωση της Βουλγαρίας


Δεκέμβριος 19, 2021. Ελλάδα.

Σκόπια.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι τόνισε ότι αφού η Βουλγαρία έχει πλέον πολιτική κυβέρνηση, το γεγονός αυτό ανοίγει τον δρόμο για την εξεύρεση λύσης στη διαφορά και την απεμπλοκή της πορείας της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι μπορεί να βρεθεί λύση τον επόμενο μήνα.

«Το γεγονός ότι υπάρχει τώρα πολιτική εξουσία στη Βουλγαρία μας δίνει ελπίδα ότι οι δύο νόμιμες κυβερνήσεις μπορούν να καθίσουν και να συζητήσουν όλα τα θέματα και τα πρώτα μηνύματα δίνουν αισιοδοξία, γιατί αυτό ακριβώς είπαμε.

 Πρέπει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. 

Ναι, η ιστορία είναι σημαντική, αλλά γράφουμε ιστορία κάθε μέρα, δημιουργούμε ιστορία. 

Δέχομαι μόνο ένα επιχείρημα γιατί δεν έχει βρεθεί λύση μέχρι στιγμής, γιατί δεν υπήρχε πολιτικό υπουργικό συμβούλιο.

 Τώρα πραγματικά δεν υπάρχει λόγος να δίνονται μεγάλες προθεσμίες, όταν υπάρχει πολιτικό υπουργικό συμβούλιο. 

Υπάρχει σταθερή πλειοψηφία στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας και στη Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και μπορούμε να καθίσουμε από αύριο, να συνεχίσουμε τις συνομιλίες και να έχουμε λύση τον Ιανουάριο», δήλωσε ο Οσμάνι στο βουλγαρικό Nova TV,  όπως αναφέρει το BGNES.

 

Η σλαβική γλώσσα που ονομάστηκε «μακεδονική»

 

Σχετικά με το αίτημα της Βουλγαρίας να ονομαστεί η γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας ως « επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», ο Οσμάνι τόνισε ότι η θέση των Σκοπίων είναι να ονομαστεί η γλώσσα, όπως προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – δηλαδή «Μακεδονική γλώσσα».

«Η γλώσσα πηγάζει από το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης κάθε κράτους. Αναγνωρίζονται τα κράτη, όχι τα χαρακτηριστικά που έχουν αυτά τα κράτη. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι αυτό δεν είναι ένα αίτημα, το οποίο θα έπρεπε να αποτελεί διαμάχη ή εμπόδιο στην πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ. 

Θεωρούμε αυτήν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Προεδρίας και οι δύο χώρες να έχουν τις μονομερείς θέσεις τους στην ΕΕ ως προς τη γλώσσα, και η ίδια η ΕΕ να δεχτεί και τις δύο θέσεις, για εμάς είναι λύση στο θέμα, είπε ο Οσμάνι.

Για όλα τα άλλα θέματα, που εντάσσονται στο πακέτο πέντε συν ένα, λέει ότι η μακεδονική πλευρά έχει δώσει συμβιβαστικές λύσεις. 

Ο Οσμάνι επεσήμανε ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν θα ανακατευτεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Βουλγαρίας όσον αφορά τον τρόπο οργάνωσης των πολιτών της.

Denesen.mk

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr