Επτά χώρες της ΕΕ καλούν τους πολίτες τους να μην συμμετάσχουν στη σύγκρουση Κιέβου-Μόσχας


Φωτογραφία: BNR Novini

Μάρτιος 29, 2022. Ελλάδα.

Επτά ευρωπαϊκές χώρες κάλεσαν τους πολίτες τους να απόσχουν από την ουκρανική στρατιωτική αντίσταση, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Την έκκληση έκαναν οι υπουργοί Δικαιοσύνης της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου και του Βελγίου.

Σε δήλωση μετά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι «συμβούλευσαν ομόφωνα τους Ευρωπαίους να απόσχουν να ενωθούν με εθελοντές που φεύγουν για να λάβουν μέρος στον πόλεμο στην Ουκρανία».

Μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στις 24 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας  Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε ανοιχτά ξένους να έρθουν στη διάσωση ως μέρος μιας «διεθνούς λεγεώνας», υπενθυμίζει το AFP. 

Στις 6 Μαρτίου, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι περίπου 20.000 άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.


Η Ουκρανία ζητά πέντε χώρες του ΝΑΤΟ ως ‘εγγυήτριες δυνάμεις της ειρήνης’


Η Ουκρανία επιθυμεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Τουρκία, τη Γαλλία και τη Γερμανία να λειτουργούν ως εγγυητές σε περίπτωση συμφωνίας με τη Ρωσία, δήλωσε ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Μιχαΐλο Πόντολιάκ,  σύμφωνα με το Reuters.

«Συνθήκη για τις Εγγυήσεις Ασφαλείας με ενισχυμένο ανάλογο του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ. Χώρες εγγυητές (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία κ.λπ.), οι οποίες δραστηριοποιούνται νομικά στην υπεράσπιση της Ουκρανίας από οποιαδήποτε επίθεση», έγραψε. Πόντολιακ στο Twitter .

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό μπορεί να γίνει με δημοψήφισμα στην Ουκρανία και με επικύρωση από τα κοινοβούλια των προτεινόμενων εγγυητριών χωρών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία προτείνει επίσης διαπραγματεύσεις για 15 χρόνια για το καθεστώς της Κριμαίας, καθώς και το ζήτημα να μην επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα. «Μόνο πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες», είπε.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, είπε ότι οι προτάσεις του Κιέβου στη Μόσχα για συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη περιελάμβαναν ότι η Ρωσία δεν αντιτίθεται στην ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Media

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr