Σκόπια: «Η Ελλάδα θα μας σώσει και θα μας παραδώσει αέριο- αν το επιτρέψει η Ρωσία»



Απρίλιος 28, 2022. Ελλάδα.

Η Βόρεια Μακεδονία εξαρτάται πλήρως από το ρωσικό αέριο, γι’ αυτό πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία και να αρχίσει να πληρώνει το φυσικό αέριο σε ρούβλια, λένε οι ειδικοί.

 Μέχρι τότε, όπως λένε, θα πρέπει να ελπίζουμε στο έλεος των γειτόνων μας, ιδιαίτερα της Ελλάδας που έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία και μπορεί να μας προμηθεύει με φυσικό αέριο μέσω της Βουλγαρίας.

Η Ελλάδα θα πληρώσει το φυσικό αέριο σε ρούβλια και θα βοηθήσει τη Βουλγαρία και την Βόρεια Μακεδονία εφ’ όσον δεν το απαγορεύσει η Ρωσία.

 Η ρωσική Gazprom αποφάσισε να διακόψει το φυσικό αέριο στη Βουλγαρία πριν από δύο ημέρες επειδή το κράτος αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια.

 Οι αρχές καθησυχάζουν και διαβεβαιώνουν ότι προς το παρόν υπάρχει φυσικό αέριο και υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις εάν η Ρωσία αποφασίσει να απαγορεύσει την εξαγωγή φυσικού αερίου στη χώρα. 

Οι ειδικοί σχολιάζουν επίσης ότι προς το παρόν υπάρχει αέριο, αλλά αν υπάρξει διακοπή πρέπει να ελπίζουμε σε βοήθεια από τους γείτονες. 

Όμως, όπως λένε, ανησυχεί το γεγονός ότι η Βουλγαρία δεν εγγυάται αξιόπιστη προμήθεια φυσικού αερίου στην Βόρεια Μακεδονία.

«Δεν θα έχουμε πρόβλημα με το φυσικό αέριο, γιατί η Ελλάδα διατηρεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στη ρωσική «μαύρη λίστα» και μπορεί να προμηθεύει αέριο σε Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία. 

Εάν η Ρωσία δεν το απαγορεύσει, η Ελλάδα μπορεί να προμηθευτεί και να παραδώσει φυσικό αέριο στη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία.

 Ωστόσο, η συμφωνία μπορεί να ορίζει ότι δεν πρέπει να προμηθεύει αέριο σε «εχθρικές χώρες», οπότε δεν θα μπορούμε να λάβουμε ρωσικό αέριο.

 Αλλά η Ελλάδα μπορεί, αν θέλει, να αγοράσει φυσικό αέριο από την Κύπρο ή το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο είναι πιο ακριβό και θα κοστίσει περισσότερο στους Βούλγαρους, και έμμεσα σε πολίτες και εταιρείες της Βόρειας Μακεδονίας», δήλωσε ο ειδικός στον τομέα της ενέργειας Γκιόργκι Μανάσκοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους βελτίωσης των σχέσεων με τη Ρωσία για να εξασφαλίσουμε μακροπρόθεσμη παροχή φυσικού αερίου.

«Η χώρα, αυτή τη στιγμή εξαρτάται πλήρως από το ρωσικό αέριο, επειδή υπάρχει μόνο μία διασύνδεση,  αφού το σύστημα αγωγών φυσικού αερίου μας συνδέεται με τον βουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου μέσω του οποίου μεταφέρεται επί του παρόντος μόνο αέριο από τη Ρωσία». 

Όμως η κατάσταση είναι πολύπλοκη και δεν είναι γνωστό τι απόφαση μπορεί να ληφθεί τις επόμενες μέρες. Οι αρχές λένε ότι είναι έτοιμες και έχουν κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις σε κάθε απόφαση που θα μπορούσε να ληφθεί.

Ο υπουργός Οικονομίας Κρέσνικ Μπεκτέσι διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα με την παράδοση του φυσικού αερίου και ότι από την πλευρά μας έχουν τακτοποιηθεί όλες οι υποχρεώσεις.

«Δεν πρέπει να το κάνει αυτό, σύμφωνα με τη σύμβαση και την ανάγκη του αγωγού. Έχουμε ποσότητες που προσδιορίζονται για τις ανάγκες της χώρας και πρέπει να λειτουργήσει το δίκτυο μεταφοράς. Αυτό σημαίνει ότι εάν η Ρωσική Ομοσπονδία δεν αποφασίσει να αναστείλει την παράδοση φυσικού αερίου στη Βόρεια Μακεδονία, η παράδοση θα πρέπει να γίνεται συνεχώς και τακτικά», είπε ο Μπεκτέσι.

Τόνισε ότι οι διασυνοριακές ποσότητες στη διασύνδεση με τη Βουλγαρία δεσμεύονται έως το 2030 από την «Gazprom».

vecer.press

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr