Υπουργός Άμυνας Βουλγαρίας: Πρέπει να εγκαταλείψουμε επειγόντως τα σοβιετικά όπλα


Φωτό
btv Novinite

 

Μάιος 30, 2022. Ελλάδα.

Σόφια.

Η Βουλγαρία πρέπει να εγκαταλείψει τον παλιό σοβιετικό στρατιωτικό εξοπλισμό γιατί είναι ηθικά και φυσικά απαρχαιωμένος και δεν μπορεί να διατηρηθεί σε αυτή τη γεωπολιτική κατάσταση, δήλωσε στο bTV ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιόρνταν Μποζίλοφ.

 Ανέφερε συγκεκριμένα το κύριο άρμα μάχης Τ 72, τα συστήματα αεράμυνας, τα επιθετικά αεροσκάφη Su-25 και άλλα.

Ωστόσο, ο επανεξοπλισμός θα απαιτήσει σημαντικούς οικονομικούς πόρους και θα διαρκέσει πολλά χρόνια.

«Σίγουρα, το ΝΑΤΟ αναπτύσσει διάφορα σχέδια για το πώς να βοηθήσει τις χώρες της ανατολικής πλευράς, γιατί δεν είμαστε οι μόνοι σε αυτήν την κατάσταση με απαρχαιωμένο σοβιετικό εξοπλισμό. Όλες οι χώρες στην ανατολική πλευρά θα υποστηριχθούν», είπε ο Μποζίλοφ.

Αυτή τη στιγμή, το ερώτημα παραμένει πώς θα προστατεύσει η Βουλγαρία τον εναέριο χώρο της, δεδομένου ότι βασίζεται μόνο στα παλιά σοβιετικά μαχητικά MiG-29 και δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία για τη συντήρησή τους.

Ο Μποζίλοφ εξήγησε ότι η Βουλγαρία βασίζεται στην Πολωνία, με την οποία διαπραγματεύεται, αλλά δεν είναι σαφές ποιο θα είναι το μέλλον των MiG.

Παράλληλα, καθυστέρησε η παράδοση των οκτώ F-16 που αγοράστηκαν από τη Βουλγαρία για πάνω από 2 δισ. BGN λόγω της πανδημίας.

 Έτσι, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η Βουλγαρία να μείνει χωρίς δικά της μαχητικά μέχρι να χρησιμοποιηθούν τα F-16 που αγοράστηκαν από τις ΗΠΑ.

 Ο Μποζίλοφ είπε ότι στην αρχή θα γίνει προσπάθεια να εξασφαλιστεί η μέγιστη μακροπρόθεσμη υποστήριξη για το MiG 29.

 Εάν χρειαστεί, η επιλογή παραμένει να αναζητηθούν μεταχειρισμένα μαχητικά.

 Η Βουλγαρία θα βασιστεί επίσης στους εταίρους του ΝΑΤΟ για να συνεχίσουν να βοηθούν στην προστασία του βουλγαρικού εναέριου χώρου.

 Μέχρι το τέλος του μήνα, έχουμε τέσσερα μαχητικά F-35 από την Ολλανδία, μετά τα οποία ισπανικά μηχανήματα Eurofighter ήταν διαθέσιμα στη Βουλγαρία.

Ο Μποζίλοφ επιβεβαίωσε ότι η Ιταλία θα είναι το κράτος-πλαίσιο της ομάδας μάχης του ΝΑΤΟϊκού τάγματος, που συγκροτείται στη χώρα μας.

 «Εργαζόμαστε για την ενίσχυση αυτής της ομάδας μάχης (ΝΑΤΟ). Διαπραγματευόμαστε με την Ιταλία για να αναλάβουμε τον λεγόμενο ρόλο ενός κράτους-πλαισίου, δηλαδή να παρέχουμε βασικές απαραίτητες ικανότητες και προσωπικό. Η ομάδα μάχης θα ενισχυθεί σε περίπου 1000 1500 στρατιώτες, «όπως και οι ομάδες μάχης σε όλες τις άλλες χώρες στην ανατολική πλευρά. Αυτό είναι ένα στοιχείο της άμυνας του ΝΑΤΟ και πρέπει να συνεργαστούμε με άλλες χώρες εταίρους για να παρέχουμε τον εξοπλισμό που χρειαζόμαστε», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Στρατιωτικών.

Είπε ότι η Ουκρανία έχει ήδη εκφράσει σοβαρό ενδιαφέρον για επισκευή στρατιωτικού εξοπλισμού στη χώρα μας, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Για άλλη μια φορά είπε ότι η Βουλγαρία δεν εξάγει όπλα στην Ουκρανία και διέψευσε τις πληροφορίες της περασμένης εβδομάδας ότι βουλγαρικά Su-25 μεταφέρθηκαν εν μέρει στη χώρα.

Bgnes

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr