Η Ρωσία θα εξετάσει τις εξαγωγές λιπασμάτων ποτάσας στην ΕΕ και τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών


Μάιος 18, 2022. Ελλάδα.

  Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Πάνκιν δήλωσε ότι η χώρα εξετάζει την προμήθεια λιπασμάτων ποτάσας στην Ευρώπη, καθώς και την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια του Ευξείνου Πόντου. Αυτό ανέφερε το Ria Novosti.

«Πολύπλοκο ζήτημα. Ξέρετε, η ποτάσα και τα ορυκτά λιπάσματα, τα σιτηρά, η δυνατότητα εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών είναι ένα περίπλοκο κουβάρι θεμάτων που εξετάζονται επί του παρόντος», δήλωσε.

Σχολιάζοντας τα σχετικά δημοσιεύματα στα ΜΜΕ, τόνισε ότι η κατάσταση συζητείται με τη Ρωσία αλλά όχι σε επίπεδο ΟΗΕ.

Στις 16 Μαΐου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πρότεινε τη χαλάρωση των περιορισμών στις εξαγωγές λιπασμάτων ποτάσας από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία με αντάλλαγμα τη διέλευση πλοίων με σιτηρά από την Ουκρανία. Η Τουρκία συμμετέχει επίσης στις διαπραγματεύσεις για αυτό το θέμα: είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εκκαθάριση των λιμανιών και στη διασφάλιση της θαλάσσιας ναυσιπλοΐας.

Ο γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε την πρωτοβουλία του διεθνούς οργανισμού επισημαίνοντας ότι το κύριο πρόβλημα είναι η εκκαθάριση των ουκρανικών λιμανιών και ολόκληρης της υδάτινης περιοχής, γιατί όπως είπε η κατάσταση που επικρατεί καθιστά τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή εξαιρετικά επικίνδυνη.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, είπε ότι ο Γκουτέρες συζήτησε με την Ουάσιγκτον μια πρωτοβουλία για την επιστροφή ρωσικών και λευκορωσικών λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές με αντάλλαγμα την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

«Όσον αφορά τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα, υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για την εξεύρεση μηχανισμών για την επιστροφή των ουκρανικών σιτηρών στην αγορά. Ο Γενικός Γραμματέας έλυσε ορισμένα από αυτά τα ζητήματα. Μας μίλησε για τα σχέδιά του και τις συζητήσεις του με Ουκρανούς και Ρώσους για αυτό το θέμα».

Ο ΟΗΕ, επίσης, εξέφρασε φόβους ότι η αύξηση των τιμών των σιτηρών και οι ελλείψεις τροφίμων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συγκρούσεις σε φτωχές χώρες που εξαρτώνται από την προμήθεια ουκρανικού σιταριού. 

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής σιταριού στον κόσμο, η Ουκρανία κατατάσσεται στην πέμπτη θέση. Οι δύο χώρες παρέχουν το 19% του κριθαριού, το 14% του σιταριού και το 4% του καλαμποκιού.

Απόλυτο ρεκόρ έσπασε η τιμή του σιταριού τη Δευτέρα 16 Μαΐου στην ευρωπαϊκή αγορά. Οι συναλλαγές έκλεισαν στα 438,25 ευρώ ανά τόνο μετά το εξαγγελθέν εμπάργκο της Ινδίας στις εξαγωγές σιτηρών.

Οι εξαγωγές της Ουκρανίας

Η Ουκρανία εξάγει σιτάρι από αποθήκες στο λιμάνι της Οδησσού υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), παρά τον κίνδυνο έλλειψης σιτηρών στη χώρα. Αυτό ανακοίνωσε ένας πρώην αξιωματούχος του λιμανιού, αναφέρει το RIA Novosti . 

Η περιορισμένη λειτουργία του λιμανιού της Οδησσού δεν επιτρέπει την εξαγωγή των περισσότερων όγκων των καλλιεργειών σιτηρών δια θαλάσσης. Υπό την πίεση της ΕΕ, έχει αναπτυχθεί μια εναλλακτική διαδρομή μέσω των λιμανιών Ρένι και Ιζμαήλ, από όπου προχωρούν περαιτέρω κατά μήκος του Δούναβη. Αυτό γίνεται παρά την πραγματική απειλή έλλειψης σιταριού εντός της ίδιας της Ουκρανίας.

Ο πρώην αξιωματούχος είπε ότι ιδιοκτήτες φορτίων και εγκληματικά στοιχεία εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση, κάποια από τα εμπορεύματα άρχισαν να διακινούνται για προσωπικά συμφέροντα και προς αναζήτηση κέρδους.

lenta.ru

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr