Λιβύη: Μάχες ξέσπασαν στους δρόμους της Τρίπολης


Μάιος 17, 2022. Ελλάδα.

 

«Οι ελπίδες για ειρήνη στη Λιβύη ήταν μάταιες: στην πρωτεύουσα, την Τρίπολη, ξέσπασαν μάχες μεταξύ των δύο στρατοπέδων που διεκδικούν την εξουσία στη χώρα που πλήττεται από την κρίση», γράφει η γερμανική "Spiegel".

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, υποστηρικτές των αντίπαλων στρατοπέδων μάχονται από το πρωί στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη. 

Λέγεται ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί, αλλά και βίντεο κλιπ  που μεταδόθηκαν στην τηλεόραση, που δείχνουν μάχες στο κέντρο της πόλης και στο λιμάνι. Τα σχολεία έκλεισαν.

Ο πρωθυπουργός Φατχί Μπασάγκα, που διορίστηκε από το κοινοβούλιο, είχε αναχωρήσει προηγουμένως για την Τρίπολη κατά τη διάρκεια της νύχτας επειδή ήθελε να αναλάβει τις κυβερνητικές δραστηριότητες στην πρωτεύουσα. 

Τους τελευταίους μήνες, οι φόβοι για αναζωπύρωση του εμφυλίου πολέμου που σταμάτησε με την κατάπαυση του πυρός το 2020 είχαν αυξηθεί στη Λιβύη.

 Ο διορισμός του πρώην υπουργού Εσωτερικών Μπασάγκα από το λιβυκό κοινοβούλιο εμπόδισε τις ειρηνευτικές προσπάθειες σε μια χώρα χωρισμένη σε ανατολικές και δυτικές φατρίες. Ο Μπασάγκα υποστηρίζεται από τον ισχυρό στρατηγό  Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος προσπάθησε ανεπιτυχώς να καταλάβει την Τρίπολη το 2019.

Από την άλλη ο πρωθυπουργός Abdulhamid al-Dbeibah, ο οποίος καθαιρέθηκε από το κοινοβούλιο, δεν θέλει να αφήσει τη θέση του, λέγοντας ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μετά από εκλογές και όχι μετά από κοινοβουλευτική ψηφοφορία. 

Ο Μπασάγκα είχε προσπαθήσει πολλές φορές να φτάσει στην πρωτεύουσα, αλλά τον σταμάτησαν. Την περασμένη εβδομάδα είπε ότι ήθελε να δουλέψει από τη Σύρτη.

Οι εκλογές στην πραγματικότητα είχαν προγραμματιστεί για τον περασμένο Δεκέμβριο ως μέρος της ειρηνευτικής διαδικασίας υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ. Ωστόσο, οι αντίπαλες παρατάξεις έπεσαν σε αντίθεση για τους εκλογικούς κανόνες, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ψηφοφορία.

Χάος επικρατεί στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα της Βόρειας Αφρικής από την πτώση του μακροχρόνιου ηγέτη Μουαμάρ αλ Καντάφι το 2011. Το 2014 χωρίστηκε σε εμπόλεμες παρατάξεις, της δυτικής και της ανατολικής Λιβύης.

spiegel.de

--

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr