Εμπειρογνώμονας: Τέσσερις λόγοι για τους οποίους η Τουρκία αρνείται την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ


Μάιος 15, 2022. Ελλάδα.

Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί «απειλή» για τη Ρωσία

Σε αντίθεση με την ευρεία δυτική συναίνεση για την έγκριση του αιτήματος της Φινλανδίας και τις προσπάθειες της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η τουρκική απάντηση ήταν εντελώς διαφορετική, καθώς η Άγκυρα ανακοίνωσε την επιφύλαξη της, την οποία οι αναλυτές απέδωσαν σε διάφορους λόγους, κυρίως «φόβους επανάληψης της εμπειρίας με την Ελλάδα» (όσον αφορά το κουρδικό έθνος)

καθώς και από την εκμετάλλευση της ουκρανικής κρίσης για να επιτύχει κέρδη και να επιλύσει ακανθώδη θέματα με τη Δύση», γράφει το Sky News Arabia.

 

Oι δύο χώρες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στη συμμαχία, άμεση ήταν η απάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις που σχετίζονται με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά οι απόψεις μας δεν είναι θετικές... Το ΝΑΤΟ έκανε ένα λάθος στο παρελθόν αποδεχόμενος την Ελλάδα ως μέλος... Και καθώς δεν θέλουμε να επαναλάβουμε παρόμοια λάθη, οι χώρες οι Σκανδιναβικές χώρες είναι ‘ξενώνας’ τρομοκρατικών οργανώσεων».

Οι σχέσεις μεταξύ Σουηδίας και Τουρκίας είναι τεταμένες από πέρυσι, όταν ο πρεσβευτής της Σουηδίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε για να διαμαρτυρηθεί για τη συμμετοχή του υπουργού Άμυνας της, Peter Holtqvist, σε τηλεδιάσκεψη με τις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις».

 Η Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Άννα Λιντ, επικρίθηκε από την Άγκυρα για τις συναντήσεις της με Κούρδους, ως «συνάντηση με τρομοκρατικά στοιχεία», μετά την επίσκεψη κουρδικής αντιπροσωπείας από τη Συρία στη Σουηδία.

Η πρόθεση της Φινλανδίας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, την οποία ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη, και το επόμενο αναμενόμενο αίτημα της Σουηδίας, θα οδηγήσουν στην επέκταση της συμμαχίας, την οποία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε στόχο να αποτρέψει επιτιθέμενος στην Ουκρανία.


 4 λόγοι και 2 σενάρια


Σχολιάζοντας αυτό, ο  Καράμ Σαΐντ, ειδικός στις τουρκικές υποθέσεις στο «Al-Ahram Center for Political and Strategic Studies», είπε:

«Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΝΑΤΟ, κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην ένταξη οποιασδήποτε χώρας στη συμμαχία, και ως εκ τούτου η Άγκυρα έχει το δικαίωμα να διατηρήσει στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας και σε περίπτωση που συμβεί οι δύο χώρες δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ».

Ο Σαΐντ σε συνέντευξή του στο «Sky News Arabia»,  ανέφερε ότι υπάρχουν 4 λόγοι πίσω από αυτή την τουρκική επιφύλαξη και δύο πιθανά σενάρια για την τρέχουσα κρίση.

Η τουρκο-ρωσική συμμαχία

Εξήγησε ότι ο πρώτος λόγος είναι οι επιπτώσεις της τουρκο-ρωσικής συμμαχίας, επισημαίνοντας ότι η συμμαχία μεταξύ των δύο πλευρών επιβάλλει περιορισμένες επιλογές στην Άγκυρα , ακολουθούμενη από την άρνηση επέκτασης του ΝΑΤΟ στα σύνορα κοντά στη Μόσχα και ως εκ τούτου η Τουρκία πιστεύει ότι η είσοδος των δύο χωρών μπορεί να οδηγήσει σε ένταση με τη Μόσχα, ιδιαίτερα υπό το φως των απειλών της Ρωσίας και ως εκ τούτου τυχόν ανισορροπίες θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην Τουρκία.

 

Θα αυξηθεί η ένταση εντός του ΝΑΤΟ – θα επαναληφθεί το σκηνικό με την Ελλάδα

 

Όσο για το δεύτερο θέμα, σύμφωνα με τον Σαΐντ, σχετίζεται με την ιδέα της «σύγχυσης λογαριασμών», καθώς η είσοδος των δύο χωρών στη συμμαχία θα οδηγήσει σε σύγχυση των λογαριασμών της Τουρκίας και των περιφερειακών συμφερόντων, ειδικά στις περιοχές του Καυκάσου. Αν και η Φινλανδία και η Σουηδία φαινομενικά υιοθετούν μια πολιτική ουδετερότητας, πάντα επέκριναν την Άγκυρα, ειδικά στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το πιο πρόσφατο από τα οποία ήταν τον Οκτώβριο του 2021, και την κρίση απέλασης των δέκα πρεσβευτών, μετά την καταδίκη για τη φυλάκιση του Τούρκου ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά.

Και συνέχισε, «Ως εκ τούτου, η Τουρκία φοβάται ότι η στάση των δύο χωρών απέναντί ​​της θα αυξηθεί μετά την ένταξη και την επανάληψη αυτού που συνέβη με την Ελλάδα, όπου η Αθήνα εργάστηκε για να κινητοποιήσει τη συμμαχία ενάντια στα τουρκικά συμφέροντα».


«Φιλοξενούν  Κούρδους του PKK και οπαδούς του Γκιουλέν»

 

 Εξήγησε ότι ο τρίτος λόγος είναι οι αντιτιθέμενες θέσεις των δύο χωρών, ειδικά στη «φροντίδα των αντιπάλων», τις οποίες ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ευθέως ότι έχουν γίνει ξενώνες τρομοκρατικών οργανώσεων, σε σχέση με τη φιλοξενία στοιχείων του Κουρδιστάν . Εργατικό Κόμμα (PKK) και την Οργάνωση Γκιουλέν , την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις.

 

Θα τα διαπραγματευθεί με το  ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400

 

Επεσήμανε ότι το τέταρτο θέμα οφείλεται στη «χρήση της κρίσης για την επίτευξη κερδών και την επίλυση ακανθωδών ζητημάτων», καθώς η Άγκυρα θα πιέσει τις δύο χώρες, τη Δύση και τις εχθρικές προς τα συμφέροντα της Τουρκίας χώρες να τις αναγκάσουν να επιλύσουν επίμαχα ζητήματα, είτε για την απόκτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με την Αμερική, για παράδειγμα, επίλυση της κρίσης του ρωσικού πυραυλικού συστήματος " S400 ". Και των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και F-35 , και άλλων, και η διακοπή της δυτικής δραστηριότητας στην ανατολική Μεσόγειο .

Αναφορικά με το μέλλον της κρίσης, ο Σαΐντ είπε ότι αντιμετωπίζουμε δύο σενάρια, το πρώτο είναι ότι η τουρκική κλιμάκωση που θα συνεχισθεί την επόμενη περίοδο ή η Άγκυρα θα υποχωρήσει με υποσχέσεις και εγγυήσεις που ενισχύουν τα κέρδη της, κάτι που είναι το πιο κοντινό στην πραγματικότητα, ειδικά από τη στιγμή που η Τουρκία έχει φόβους ότι οι αντιδράσεις της, ίσως,  την καταδείξουν ως φιλορωσική χώρα εντός του ΝΑΤΟ.

skynewsarabia.com

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr