Η έντονη στρατιωτική παρουσία της Αιγύπτου στο Σινά ανησυχεί το Ισραήλ


Ιούνιος 7, 2022. Ελλάδα.

Μετά την επανάσταση του Ιανουαρίου του 2011, η χερσόνησος του Σινά γνώρισε αυξημένη δραστηριότητα από τρομοκρατικές ομάδες, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων Αιγυπτίων αξιωματικών και στρατιωτών την τελευταία δεκαετία.

Με την άφιξη του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην εξουσία στην Αίγυπτο, μετά την ανατροπή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο αιγυπτιακός στρατός ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία εναντίον τρομοκρατικών ομάδων στο Σινά χρησιμοποιώντας δεκάδες βαριά στρατιωτικά εργαλεία.

Στην 55η επέτειο του πολέμου της 5ης Ιουνίου 1967, μετά τον οποίο το Ισραήλ κατέλαβε όλο το Σινά έως ότου η Αίγυπτος ανακατέλαβε μετά τον πόλεμο του Οκτωβρίου 1973 και την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, ένα αναλυτικό άρθρο το Σάββατο του πρώην Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντέιβιντ Σενκάρ για το Foreign Affairs, ότι η μεταφορά ολοένα και περισσότερων αιγυπτιακών στρατιωτικών δυνάμεων και μαζί τους πολύς στρατιωτικός εξοπλισμός μετατρέπει το Σινά σε «φλεγόμενο βαρέλι σκόνης στα σύνορα μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ» είναι αντίθετη με την Ειρηνευτική Συμφωνία Αιγύπτου-Ισραήλ του 1978.

Ο Σενκάρ δήλωσε ότι η αιγυπτιακή-ισραηλινή συνεργασία που οδήγησε σε «σοβαρές παραβιάσεις» του παραρτήματος ασφαλείας της ειρηνευτικής συμφωνίας που περιόριζε τη στρατιωτικοποίηση του Σινά έπαιξε βασικό ρόλο στην επιτυχία του Καΐρου να νικήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη χερσόνησο.

Ο Σενκάρ ήταν πρώην Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για Υποθέσεις Μέσης Ανατολής κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, και προηγουμένως εργάστηκε στο Γραφείο του Υπουργού Άμυνας ως Διευθυντής του ‘Levant’ και ανώτερος βοηθός στην πολιτική του Πενταγώνου για τις αραβικές χώρες.

Υπό αυτή την ιδιότητα ήταν υπεύθυνος για την παροχή συμβουλών στον Υπουργό Άμυνας και σε ανώτερους διοικητές του Πενταγώνου για τα πολιτικά και στρατιωτικά ζητήματα της περιοχής. Υπηρετεί ως διευθυντής του Προγράμματος για την Αραβική Πολιτική στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον και έχει γράψει πολλά βιβλία και άρθρα για την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των «Χορεύοντας με τον Σαντάμ» και «Παλαιστινιακή Δημοκρατία και Κυβέρνηση».



Ο Σενκάρ σημείωσε ότι το Ισραήλ επέτρεψε στο Κάιρο να πλημμυρίσει το Σινά με στρατιώτες και βαρύ εξοπλισμό που υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που είχε συμφωνηθεί στην ειρηνευτική συμφωνία και η Αίγυπτος επέτρεψε επίσης στην ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία να πετάξει πάνω από τη χερσόνησο.

«Ενώ αυτές οι αναπτύξεις ήταν απαραίτητες για την αιγυπτιακή εκστρατεία κατά του ISIS, άλλαξαν επίσης -ίσως αμετάκλητα- το status quo στο Σινά», είπε ο Σενκάρ, ο οποίος υπηρετεί ως συνεργάτης στο Ινστιτούτο Εγγύς Ανατολής της Ουάσιγκτον.

Ο Σενκάρ δήλωσε ότι «παρόλο που «η ενίσχυση της αιγυπτιακής στρατιωτικής παρουσίας στο Σινά έρχεται σε μια εποχή που οι σχέσεις Αιγύπτου-Ισραήλ ανθίζουν, η ιστορία λέει ότι αυτό μπορεί να αλλάξει γρήγορα, ειδικά επειδή μόλις πριν από λιγότερο από μια δεκαετία η αιγυπτιακή επανάσταση έφερε έναν αντι-ισραηλινό ισλαμιστή πρόεδρο στην εξουσία».

Τόνισε ότι οι μόνιμοι περιορισμοί στην ειρηνευτική συμφωνία για τη στρατιωτική ανάπτυξη στο Σινά ήταν αυτοί που ενίσχυσαν την ειρήνη, προσθέτοντας ότι με την πάροδο του χρόνου αυτές οι αιγυπτιακές παραβιάσεις θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα της συμφωνίας.

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, ταξίαρχος Σαμίρ Ρατζάμπ, σημείωσε ότι κάθε είσοδος αιγυπτιακών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σινά βασίστηκε σε συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ και σε τροποποίηση του παραρτήματος ασφαλείας της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ.

Απορρίπτει, μάλιστα, την άποψη για κινδύνους στο Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι η Αίγυπτος έχει υπογράψει τη συμφωνία ως κράτος, ανεξάρτητα από τα κυβερνώντα καθεστώτα.

 Ο Σαμίρ Ρατζάμπ τόνισε, επίσης, ότι οι δύο χώρες δεν ζουν στον Μεσοπόλεμο, αλλά ζουν σε κατάσταση ειρήνης και καμία πλευρά δεν σκοπεύει να εισέλθει σε κάποια νέα στρατιωτική σύγκρουση και τόνισε ότι η ιδέα της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης έχει τελειώσει και οι περισσότεροι από τους γείτονες του Ισραήλ ζουν σε μια κατάσταση ειρήνης.

Επεσήμανε την ύπαρξη μεγάλων οικονομικών και εμπορικών συμφωνιών και την ευημερία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

 

Nziv.net

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr