BBC: Σκάνδαλο με τις κατηγορίες της Αμνηστίας κατά της Ουκρανίας για χρησιμοποίηση «ανθρώπινων ασπίδων»

BBC στη ρωσική



Αύγουστος 14, 2022. Ελλάδα.

Η διεθνής οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Διεθνής Αμνηστία»,  κατηγόρησε τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας για αδικαιολόγητη ανάπτυξη στρατιωτικών βάσεων σε σχολεία και νοσοκομεία, σημειώνει το BBC

Η έκθεση των ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα έλαβε την υποστήριξη της Μόσχας, αλλά στο Κίεβο αντέδρασαν σε αυτήν με αγανάκτηση. 

Στη συνέχεια, η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε τη λύπη της που η έκθεσή της πλήγωσε τους Ουκρανούς, αλλά δεν ανακάλεσε τις εκτιμήσεις της.

 Παραβιάζουν πράγματι τέτοιες τακτικές το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο; Και υπάρχει εναλλακτική λύση;

«Έτσι δουλεύουμε»

Κάθε πρωί, η  Αικατερίνα Αντρέεβνα (το όνομα άλλαξε για λόγους ασφαλείας), υπάλληλος ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος στο περιφερειακό κέντρο στη βόρεια Ουκρανία, έρχεται στη δουλειά της. Οι πρώτοι που συναντά δεν είναι οι συνάδελφοί της ή οι φρουροί ασφαλείας, αλλά το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Οι στρατιωτικοί δεν σχετίζονται με την εκπαίδευση του προσωπικού στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας και δεν αποτελεί σημαντική στρατηγική εγκατάσταση.

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών δεν διεξάγεται εκπαίδευση εκεί. Ελαχιστοποιήθηκε και η παραμονή των μαθητών στο ίδρυμα την άνοιξη λόγω καραντίνας.

Στην πραγματικότητα όμως, από την αρχή της πλήρους εισβολής στη Ρωσία, το διδακτικό προσωπικό βρέθηκε αντιμέτωπο με το γεγονός ότι μέρος του κτιρίου θα χρησιμοποιηθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. 

Απαγορεύεται η είσοδος εκεί, είναι επίσης αδύνατον να ρωτήσεις τον σκοπό και τη διάρκεια παραμονής των «επισκεπτών» στρατιωτικών. Οι έλεγχοι εισόδου έχουν ενισχυθεί.

«Εργαζόμαστε με αυτόν τον τρόπο τώρα. Ετοιμαζόμαστε για το νέο ακαδημαϊκό έτος, δεχόμαστε αιτούντες και ούτω καθεξής. Οι στρατιωτικοί δεν δίνουν σημασία σε αυτό, μένουν στο μέρος του κτιρίου τους, συναντιούνται μαζί μας μόνο κατά τη διάρκεια του γεύματος στην καντίνα», λέει η υπηρεσία Αικατερίνα Ουκραϊνσκαγια  στο BBC.

Το BBC γνωρίζει ότι αυτή η υπόθεση δεν είναι η μοναδική. Ο ουκρανικός στρατός, τόσο σε πόλεις της πρώτης γραμμής όσο και σε σχετικά ασφαλείς περιοχές, μερικές φορές αναπτύσσει τις μονάδες του σε πολιτικά ιδρύματα.

 Αυτό γίνεται για να διαλύσει το προσωπικό και να εξοπλίσει αμυντικές θέσεις σε στρατηγικές κατευθύνσεις.


Κριτική της Διεθνούς Αμνηστίας

 

«Οι ουκρανικές δυνάμεις έθεσαν σε κίνδυνο τον άμαχο πληθυσμό εγκαθιστώντας βάσεις και αναπτύσσοντας οπλικά συστήματα σε κατοικημένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και νοσοκομείων, καθώς αποκρούουν τη ρωσική εισβολή», ανέφερε το αρχηγείο της Διεθνούς Αμνηστίας, σύμφωνα με το BBC.

 

Για το θέμα σημειώνει και η ρωσική Vzglyad

 


«Η Διεθνής Αμνηστία αρνείται κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς. Δεν έχουν καμία βάση και είναι εντελώς ψευδείς», τόνισαν Αμερικανοί ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Είναι γεγονός ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας μετατρέπουν τον άμαχο πληθυσμό σε ανθρώπινη ασπίδα είπε στους ειδικούς της τεχνητής νοημοσύνης, ιδίως, ο Νικολάι, κάτοικος του Λισιτσάνσκ. Παραπονέθηκε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί ο στρατός μας πυροβολεί από πόλεις και όχι στο πεδίο της μάχης;». 

Την εποχή που επικοινωνούσε με τη Διεθνή Αμνηστία, ο Νικολάι ζούσε σε ένα πολυώροφο κτίριο, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ως κάλυμμα για τις θέσεις τους μάχης, με αποτέλεσμα το πολυώροφο κτίριο να γίνεται συχνά στόχος Ρωσικών επιθέσεων πυροβολικού, ανέφερε η έκθεση των ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η Διεθνής Αμνηστία αρνείται κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς. Δεν έχουν καμία βάση και είναι εντελώς ψευδείς», τόνισαν Αμερικανοί ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημειώνει η  vz.ru.

 

Γράφει και ο ρωσικός Reporter

 


«Συμπτωματικός είναι ο καταιγισμός της κριτικής που ασκείται σε αυτούς τους «πράκτορες του Πούτιν» (σημ. των μελών της Διεθνούς Αμνηστίας) από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. 

Οι σημερινές διοικήσεις δικαίως φοβούνται ότι μερικά ακόμη τέτοια ενημερωτικά «καλάμια» θα σπάσουν την πλάτη τουλάχιστον της συγκινητικής εικόνας μιας «μαχόμενης Ουκρανίας» – και ίσως των καθεστώτων που λειτουργούν στις ίδιες τις δυτικές χώρες. 

Το «πολεμικό πάρτι» φαίνεται να έχει νικήσει την τρέχουσα πληροφοριακή επίθεση: τουλάχιστον η ταινία του CBS –εκεί ήταν το πραγματικό σκάνδαλο– αφαιρέθηκε από τα επίσημα κανάλια του ειδησεογραφικού πρακτορείου και τα αντίγραφά της σε «καθρέφτες» τρίτων δεν έχει συλλέξει ακόμη πολλές προβολές.

Αλλά η υστερία της ουκρανικής προπαγάνδας και του Ζελένσκι προσωπικά είναι κατανοητή: η «στέγη» τους έχει ήδη διαρρεύσει, η συνέχιση της δυτικής υποστήριξης αμφισβητείται όλο και περισσότερο και η επίσημη (με την έννοια της «επίσημα εκφρασμένης») περικοπή της θα σημαίνει μια στιγμή κατάρρευση του καθεστώτος του Κιέβου.

Προφανώς, θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγει τέτοιες «σκανδαλώδεις προκλήσεις» στο μέλλον. 

Η Διεθνής Αμνηστία, παρά τις δημόσιες συγγνώμες, έχει ήδη στερηθεί τη διαπίστευση στην επικράτεια της Ουκρανίας και δεν θα κάνει άλλες αναφορές, γράφει o topcor.ru.

 

Γράφει η ρωσική Mirtesen

 

Στο θέμα αναφέρεται και η Gazeta.ru

«Eίναι πολύ χαρακτηριστικό ότι σχεδόν ταυτόχρονα με την έκθεση της Αμνηστίας, κυκλοφόρησε ένα ντοκιμαντέρ του φιλορεπουμπλικανικού καναλιού CBS «Arming Ukraine», το οποίο λέει ότι περισσότερα από τα μισά από τα δυτικά όπλα που παρέχονται στο καθεστώς Zelensky δεν φτάνουν στην πρώτη γραμμή, αλλά καταλήγουν στη μαύρη αγορά.

 Από την ίδια όπερα και μια συνέντευξη με τον μουσικό των Pink Floyd, Waters, ο οποίος αποκάλεσε τον Μπάιντεν εγκληματία πολέμου για την πολιτική του στην Ουκρανία. 

Συμπτωματικός είναι ο καταιγισμός της κριτικής που ασκείται σε αυτούς τους «πράκτορες του Πούτιν» από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. 

Οι σημερινές διοικήσεις δικαίως φοβούνται ότι μερικά ακόμη τέτοια ενημερωτικά «καλάμια» θα σπάσουν την πλάτη τουλάχιστον της συγκινητικής εικόνας μιας «μαχόμενης Ουκρανίας», γράφει η “zakon-poryadok.mirtesen.ru”.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr