Λιβύη: Επιστολή Ακίλα Σάλεχ στον Γ.Γ. του ΟΗΕ για τα παράνομα μνημόνια με την Τουρκία


Οκτώβριος 5, 2022. Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σύμβουλος Ακίλα Σάλεχ, έστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, σχετικά με την ακυρότητα οποιωνδήποτε μνημονίων συνεννόησης που συνήψε η Προσωρινή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με επικεφαλής τον Αμπντέλ Χαμίντ αλ Ντμπέιμπα, σημειώνοντας ότι «δεν έχουν νομική ισχύ και δεν υποχρεώνουν το λιβυκό κράτος, είναι ανύπαρκτα».

 

Ο Ακίλα ανέφερε, σύμφωνα με το κείμενο της επιστολής, ότι «η κυβέρνηση Ντμπέιμπα έχει συνταγματικά τερμάτισε την εντολή της σύμφωνα με τους όρους της πολιτικής συμφωνίας και δεν έχει εκπληρώσει τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά της που καθορίζονται στον οδικό χάρτη που εκδόθηκε από την Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2020».

Σύμφωνα με την επιστολή του Ακίλα προς τον Γκουτέρες, η κυβέρνηση Ντμπέιμπα «συμμετείχε στη σύναψη μνημονίων συνεννόησης και συμφωνιών για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα οικονομικά ύδατα της ανατολικής Μεσογείου με την Τουρκία, κατά παράβαση του κειμένου του άρθρου VI, δέκατη παράγραφος της πολιτική συμφωνία».

Το έκτο άρθρο της δέκατης παραγράφου της πολιτικής συμφωνίας ορίζει ότι «η εκτελεστική αρχή δεν εξετάζει, κατά το προκαταρκτικό στάδιο, νέες ή προηγούμενες συμφωνίες ή αποφάσεις που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή επιβάλλουν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις. πάνω του.»

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είπε ότι «η διάπραξη αυτής της εσκεμμένης παραβίασης θα αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και με τις γειτονικές χώρες Αίγυπτο, Ελλάδα και Κύπρο».

 Το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης Ντμπέιμπα και της Τουρκίας

Τη Δευτέρα, οι Υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομίας και Εμπορίου της Προσωρινής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας,  Νάιλα αλ Μανγκούς και Μουχάμαντ αλ Χαουίτζ, υπέγραψαν δύο μνημόνια συμφωνίας για την ενέργεια και το φυσικό αέριο με τους Τούρκους ομόλογους τους, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Φατίχ Ντονμέζ.

Η αλ Μανγκούς δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών και συμβάλλει στην επίλυση της παγκόσμιας κρίσης όσον αφορά την ενέργεια και το φυσικό αέριο».

Αναφορικά με τη θαλάσσια συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, πρόσθεσε, «πρέπει να εγγραφεί στα Ηνωμένα Έθνη και όταν ενεργοποιηθεί, θα βρεθεί χώρος για εφαρμογή» και ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε στη συνάντηση της Δευτέρας, «γιατί υπάρχει μια τεχνική πτυχή».

alwasat.ly

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr