Οι Αλβανοί πολιτικοί αγνόησαν την ομιλία του Έντι Ράμα στο Στρασβούργο υπέρ του UCK


Οκτώβριος 13, 2022. Ελλάδα.

Τίρανα.

 Η επίσημη θέση του Πρωθυπουργού της Αλβανίας στο Στρασβούργο υπέρ του UCK και κατά της έκθεσης του Ντίκ Μάρτι (Dick Marty), έχει προκαλέσει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες πολιτικές εξελίξεις. 

Προφανώς περισσότερο έντονες στο Κοσσυφοπέδιο παρά στα Τίρανα. 

Αλλά και εδώ δεν πέρασε ανώδυνα.

 Στο Κοσσυφοπέδιο, η «Αυτοδιάθεση» -Vetëvendosje, και η ισχυρή δομή εξουσίας που προέκυψε από τη μεγάλη πλειοψηφία της 14ης Φεβρουαρίου 2021 έχει σχεδόν εξαφανιστεί εντελώς.

Όπως η πρόεδρος Βιόσα Οσμάνι, όπως και ο πρόεδρος της Βουλής του Κοσσυφοπεδίου, Γκλάουκ Κουνιόβτσα, αλλά και ο ίδιος ο Αλμπίν Κούρτι, που είναι το αφεντικό των τριών, δεν έδειξαν καμία πολιτική στάση, ούτε καν σχολίασαν.

 Και αυτό είναι εντελώς ανώμαλο. Πρέπει να πουν ότι τους αρέσει ή δεν τους αρέσει η ομιλία του Έντι Ράμα.

 Ή ήταν σωστή ή δεν ήταν. 

Δεν έχει νόημα να αγνοούμε μια τέτοια πολιτική εξέλιξη. Πέρα όμως από την προσωπική ζήλια ή την πτυχή του πρωταγωνισμού και του εγωισμού, το θέμα είναι πολιτικό.

Ο Έντι Ράμα, κατά κάποιο τρόπο, έχει γίνει ένας πολιτικός παράγοντας που ενώνει την αντιπολίτευση στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ μέχρι τώρα κανείς δεν το είχε κάνει.

 Δεν έχει συμβεί ποτέ τόσο σημαντικές προσωπικότητες του Δημοκρατικού Συνδέσμου του Κοσσυφοπεδίου, όπως ο Ίσα Μουσταφά, ο Αβντουλάχ Χότι, και οι δύο πρωθυπουργοί, και ο Σκεντέρ Χουσεΐνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός, να μιλήσουν θετικά για στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος. 

Για να μην αναφέρουμε το PDK, που προφανώς από τη σχέση που έχουν με τον ιστορικό ηγέτη Χασίμ Θάτσι καθώς και τους πρώην βουλευτές: Καντρί Βεσέλι και Γιακούμπ Κρανίκι, το θέμα γίνεται ακόμα πιο συναισθηματικό.

Είναι όμως ο Έντι Ράμα ο «πατέρας» της αντιπολίτευσης του Κοσσυφοπεδίου σήμερα; 

Γεγονός είναι ότι η προσπάθεια του Ράμα να προστατεύσει τους ηγέτες του UCK έχει αφυπνίσει πολλές ταραγμένες ψυχές μετά τις δραματικές συλλήψεις του φθινοπώρου του 2020.

Ποιος θυμάται την εκστρατεία του 2019 και του 2020 στο Κοσσυφοπέδιο, όλα έγιναν με «ρίσκο» ότι ο Έντι Ράμα ήταν έτοιμος να διχάσει το Κόσοβο με μαχαίρια, μαζί με τις ΗΠΑ και τον Χασίμ Θάτσι.

Σήμερα, ο Αλμπίν Κούρτι ήρθε στην εξουσία, έστω και απόλυτος, και τα μαχαίρια αποδείχτηκαν ότι δεν ήταν αληθινά, έτσι ώστε το όπλο με το οποίο η Αυτοδιάθεση και η Βιόσα Οσμάνι ανέτρεψαν τους ηγέτες του UCK, θα τους επιστραφεί. 

Και αυτή η ανατροπή έρχεται με μια σημαντική πολιτική δύναμη: μπροστά στον Κούρτι δεν υπάρχουν μόνο πολιτικοί από τον UCK, αλλά και το LDK του Μουσταφά και του Χότι, δηλαδή ένα ευρύ φάσμα, που πέτυχε στις τοπικές εκλογές πριν από ένα χρόνο στο Κοσσυφοπέδιο. 

Ο Κούρτι έχασε τις εκλογές στην Πρίστινα, την Πρίζρεν, τη Μιτρόβιτσα κ.λπ., δηλαδή τις κύριες πόλεις, μόνο ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης των PDK, LDK και AAK ως πολιτικό μέτωπο που θα προκαλέσει σύντομα τον Αλμπίν Κούρτι, ειδικά μετά την αναμενόμενη συνάντηση με τον Βούτσιτς.

Αυτό είναι το πολιτικό αποτέλεσμα στο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο είναι τελικά θετικό, αφού έχουμε να κάνουμε με αυξημένη ισχύ της δημοκρατικής άσκησης. 

Εν τω μεταξύ, στην Αλβανία, η ομιλία του Ράμα είχε μια έντονη επίθεση ή μηδενισμό από τον Σαλί Μπερίσα, ο οποίος την χαρακτήρισε σκανδαλώδη, μια σιωπή από τον Ιλίρ Μέτα και μια πιο ορθολογική στάση από την άλλη αντιπολίτευση.

Την ακραία στάση του Μπερίσα προς τον Ράμα άντλησαν σήμερα τα σερβικά ΜΜΕ, τα οποία την πούλησαν ως δήλωση του «πρώην Προέδρου της Αλβανίας», πράγμα που ισχύει. 

Από την άλλη, ο Μπερίσα μισεί περισσότερο τη στάση εναντίον του Ντικ Μάρτι. Από τότε που ήταν πρωθυπουργός, η έκθεση εγκρίθηκε και φυσικά ο UCK βυθίστηκε. 

Και το χειρότερο από όλα ήταν ότι οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος - PD υπερψήφισαν το ψήφισμα του Ντικ Μάρτι.

Γι' αυτό ο Μπερίσα αποφάσισε να το αμφισβητήσει σκληρά, ως τρόπο να σώσει την πολιτική του κληρονομιά, την οποία δεν υπερασπίζεται κανένας παρά μόνο ο ίδιος.

Shqiptarja

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr