Σκόπια: Συμπόσιο VMRO-DPMNE: Βολές κατά Βουλγαρίας και Ελλάδας

φωτό: makfax.com. mk


Οκτώβριος 23, 2022. Ελλάδα.

Σκόπια.

«Η επαναστατική ιδεολογία έχει πλέον καθήκον να ενισχύσει το 'μακεδονικό' κράτος.

Η Εσωτερική Μακεδονική (Επαναστατική) Οργάνωση – VMRO, καθόρισε το μέλλον του 'μακεδονικού' λαού, ως δημιουργό έθνους».

Αυτά ήταν το κύριο μέρος των μηνυμάτων που στάλθηκαν κατά τη διάρκεια του σημερινού επιστημονικού συμποσίου :129 χρόνια του VMRO «Ο συνεχιζόμενος αγώνας για τη Μακεδονία» που διοργάνωσε το VMRO-DPMNE.

Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE  Χρίστιγιαν Μίτσκοσκι κάλεσε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και τον πρωθυπουργό Κοβάτσεφσκι σε πανμακεδονική ενοποίηση και χάραξη κόκκινων γραμμών.

 Στον εορτασμό της Ημέρας του Μακεδονικού Επαναστατικού Αγώνα, είπε ότι είναι έτοιμος να συνομιλήσει με τον Πρωθυπουργό Κοβάτσεφσκι για όλα τα σημαντικά κρατικά ζητήματα. 

Μιλώντας για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας, ο Μίτσκοσκι λέει ότι είναι έτοιμος να συζητήσει τις συνταγματικές αλλαγές, ως μία από τις προϋποθέσεις, εάν υπάρχουν σαφείς εγγυήσεις από τις Βρυξέλλες και την ΕΕ ότι η Βόρεια Μακεδονία θα γίνει κράτος μέλος έως το 2030 με προστατευμένη γλώσσα και ταυτότητα.

 

Για την αλβανική γλώσσα

 

φωτό:kanal5.com.mk


Ο Μίτσκοσκι εξέφρασε την προθυμία του να συζητήσει το αίτημα κάποιων Αλβανών πολιτικών για άρση της ποσόστωσης του 20 τοις εκατό για την αλβανική γλώσσα, αλλά εάν η πρόθεση, όπως είπε, είναι η ίδρυση διεθνικού κράτους, το VMRO-DPMNE δεν θα το επιτρέψει.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για ενοποίηση και σύγχρονο πατριωτισμό ως δύο έννοιες στις οποίες θα αφοσιωθεί το κόμμα του το επόμενο διάστημα. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην οικονομία, την ενέργεια, την υγεία, την παιδεία που θεωρεί ότι βρίσκονται σε κακή κατάσταση.

Οι ιστορικοί κατέκριναν τις συμφωνίες με Ελλάδα και Βουλγαρία

Ορισμένοι από τους ιστορικούς που μίλησαν στο επιστημονικό συμπόσιο αξιολόγησαν την 23η Οκτωβρίου και τη δημιουργία της Εσωτερικής Μακεδονικής Οργάνωσης μαζί με την Εξέγερση του Ίλιντεν ως καθοριστικά σημεία για το μέλλον του μακεδονικού λαού στην οικοδόμηση του έθνους. 

Σχολιάζοντας την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα, ορισμένοι από αυτούς επέκριναν τις συμφωνίες με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα που, σύμφωνα με τους ίδιους, αλλάζουν την ταυτότητα του μακεδονικού λαού και επιτίθενται στη μακεδονική ιστορική επιστήμη.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr