«Η Τουρκία βοήθησε κρυφά το Πακιστάν στη δημιουργία μιας ‘μαύρης μονάδας’ στον κυβερνοχώρο»

 

Σκοπός της μονάδας που αριθμεί χιλιάδες άτομα, είναι: εκστρατείες σπίλωσης των ΗΠΑ και άλλων χωρών που προσπαθούν να απονομιμοποιήσουν το Πακιστάν
 

 Νοέμβριος 1, 2022. Ελλάδα.


Η Τουρκία βοήθησε κρυφά το Πακιστάν να δημιουργήσει έναν «στρατό στον κυβερνοχώρο» για να διαμορφώσει την κοινή γνώμη, να επηρεάσει τις απόψεις των μουσουλμάνων στη Νοτιοανατολική Ασία, να επιτεθεί στις ΗΠΑ και την Ινδία και να υπονομεύσει την κριτική που ασκείται στους

Πακιστανούς ηγέτες, σύμφωνα με το Nordic Monitor.

 

Η πρόταση για τη δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας τέθηκε για πρώτη φορά στο τραπέζι κατά τη διάρκεια ιδιωτικών συνομιλιών μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και του οικοδεσπότη του, Σεχριάρ Χαν Αφρίντι [Shehryar Khan Afridi], τότε υπουργού Εσωτερικών, στις 17 Δεκεμβρίου 2018. Το θέμα συζητήθηκε σε ανώτερο επίπεδο και διατηρήθηκε εμπιστευτικό από το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του Υπουργείου Εσωτερικών του Ισλαμαμπάντ.

Το σχέδιο έλαβε το πράσινο φως από τον Ιμράν Χαν [ Imran Khan], τότε πρωθυπουργό που κατείχε ταυτόχρονα τη θέση του υπουργού Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Σοϊλού. Η πρώτη δημόσια παραδοχή αυτής της μυστικής επιχείρησης έγινε από τον Σοϊλού κατά τη διάρκεια συνέντευξης στις 13 Οκτωβρίου 2022 σε έναν τοπικό τηλεοπτικό σταθμό στο  Καχραμάνμαρας.

 Δεν κατονόμασε τη χώρα, αλλά διευκρίνισε ότι στην πραγματικότητα μιλούσε για το Πακιστάν όταν αναφέρθηκε σε μια χώρα που απέχει πέντε ή έξι ώρες με απευθείας πτήση από την Τουρκία.

 Αναφερόμενος στον πρόσφατα εγκεκριμένο νόμο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος προβλέπει ποινές φυλάκισης για κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία, ο Σοϊλού θυμήθηκε τις συνομιλίες του κατά την επίσκεψή του στο Ισλαμαμπάντ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας Πακιστανός υπουργός τον τράβηξε σε ένα ιδιωτικό δωμάτιο μετά από συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών και ζήτησε τη βοήθειά του για τη δημιουργία ενός συστήματος στον κυβερνοχώρο.

Το κόμμα του Ρ.Τ. Ερντογάν- AKP,  δημιούργησε ομάδες για να κυριαρχήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε επιχειρήσεις επιρροής και επιθέσεις σε επικριτές


Ο Αφρίντι είπε στον Τούρκο υπουργό ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να δημιουργήσουν μια αρνητική αντίληψη για το Πακιστάν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ότι χρειαζόταν επαγγελματίες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν έναν κυβερνοστρατό για να αντιμετωπίσουν τέτοιες προσπάθειες από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

 

Ο Σοϊλού είπε ότι παρατήρησε ότι ο Πακιστανός υπουργός απέφυγε σκόπιμα να εγείρει αυτό το αίτημα κατά τις διμερείς συνομιλίες ενώπιον της τουρκικής και πακιστανικής αντιπροσωπείας, αλλά προτίμησε να το μεταφέρει ιδιωτικά σε μια παρασκηνιακή συνάντηση.

 

Η Τουρκία ανταποκρίθηκε θετικά σε αυτό το αίτημα, αποκάλυψε ο Σοϊλού, στέλνοντας πέντε επικεφαλής ασφαλείας από διαφορετικά τμήματα της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας (Emniyet). Η ομάδα εργάστηκε για μήνες στο Πακιστάν για να ξεκινήσει το έργο και τελικά το ολοκλήρωσε.

 

 

Έκτοτε, η συνεργασία συνεχίστηκε υπό διαδοχικές κυβερνήσεις, με περίπου 6.000 Πακιστανούς αστυνομικούς να εκπαιδεύονται από την Τουρκία για αυτό και άλλα έργα.

Το μυστικό project καμουφλαρίστηκε στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας για τη συνεργασία κατά του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, ενώ στην πραγματικότητα ήταν ενάντια σε επιχειρήσεις υποτιθέμενης επιρροής που επιδιώκονται από τις ΗΠΑ, την Ινδία και άλλες ξένες δυνάμεις, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το project.

Ο Σοϊλού δεν είναι ένας συνηθισμένος Τούρκος υπουργός Εσωτερικών. Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο Σοϊλού κέρδισε τη φήμη για τη λειτουργία στρατών από trolls και bots στον κυβερνοχώρο για λογαριασμό του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εργαζόταν σε παρόμοιες μυστικές επιχειρήσεις ακόμη και πριν γίνει υπουργός Εσωτερικών τον Σεπτέμβριο του 2016.

 

Όταν ήταν αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν το 2014, με χαρτοφυλάκιο έρευνας και ανάπτυξης, ο Σοϊλού δημιούργησε κρυφά μια μεγάλη ομάδα Twitter για να προσβάλει και να στοχοποιεί με προσβλητική γλώσσα εξέχουσες κοινωνικές και πολιτικές προσωπικότητες που δεν παραδέχονταν το ΑΚΡ. Σύμφωνα με τα κοινοβουλευτικά αρχεία, Διοικούσε στρατό 6.000 τρολ εκείνη την εποχή.

 

Καθώς τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης ελέγχονται σχεδόν πλήρως από το κόμμα του Ερντογάν λόγω των παράνομων κατασχέσεων και του αυθαίρετου κλεισίματος σχεδόν 200 μέσων ενημέρωσης από την κυβέρνηση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά το YouTube και το Twitter, παραμένουν το μόνο μέσο για τους Τούρκους να λαμβάνουν αξιόπιστες ειδήσεις και πληροφορίες για την κυβέρνησή τους.

nordicmonitor.com, israeldefense.co.il, icisleri.gov.tr,

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr