Αλλάζει η ενεργειακή γεωπολιτική στη Μεσόγειο- ιταλικό δημοσίευμα


Δεκέμβριος 21, 2022. Ελλάδα.

 

Από την ανακάλυψη του πεδίου Zohr και μετά, η μεσογειακή γεωπολιτική της ενέργειας έχει αλλάξει: αλλά σήμερα, μετά τον εντοπισμό του Ζευς 1 από την Eni στην αποκλειστική οικονομική ζώνη που βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο, η επίγνωση ενός νέου eldorado του φυσικού αερίου γίνεται σίγουρη, γράφει η ιταλική Formiche.

 Πέρα από τις επιμέρους ογκομετρικές χωρητικότητες, αφενός ξεχωρίζει το αποτέλεσμα που πέτυχε ο Ιταλός παίκτης, με ευρήματα μεγάλης έκτασης, αφετέρου, η γεωπολιτική επίδραση στον ενεργειακό φάκελο (με, πάντα στο τραπέζι, την πιθανή είσοδο της Κύπρου στο ΝΑΤΟ).

«Ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης»

Ένα άλλο σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, το «Ζευς 1», εντοπίστηκε από το γεωτρύπανο Eni - TotalEnergies στο αμφισβητούμενο από την Τουρκία οικόπεδο 6: είναι μεγαλύτερο από αυτό του «Κρόνος 1» που ανακάλυψε η ιταλο-γαλλική κοινοπραξία στο ίδιο τετράγωνο τον περασμένο Αύγουστο, με δυνητικό κοίτασμα 3,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών, που όταν προστεθούν στο πεδίο «Γλαύκος» (5-8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια), «Cronos 1» (2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια) και «Αφροδίτη» (4,2 τρισ. κυβικά πόδια) ανεβάζει τη δυνητική χωρητικότητα της Κύπρου στα 15,2-18,2 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. 

Στα 6-8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια υπολογίζονται αποθέματα φυσικού αερίου στο κοίτασμα Καλυψώ, αλλά η δραστηριότητα μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιώσει έναν στόχο.

Η νέα ανακάλυψη ενισχύει συνολικά τις προοπτικές της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ως νέας πηγής εφοδιασμού με φυσικό αέριο για την Ευρώπη, με γνωστές γεωπολιτικές συνέπειες , που θα συμβάλουν στην ενεργειακή της ανεξαρτησία. 

Στην ίδια γεωλογική λεκάνη υπάρχουν πιθανά κοιτάσματα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου η ExxonMobil διενεργεί σεισμικές έρευνες.

Πόσο αέριο υπάρχει

Σύμφωνα με το Κυπριακό Υπουργείο Ενέργειας, η εξερευνητική γεώτρηση «Ζευς-1» εντός του οικοπέδου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε από το γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» σε απόσταση 162 χιλιομέτρων από την ακτή της Κύπρου και σε βάθος νερού 2.300 μέτρα. 

Από τις έρευνες προέκυψε η ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 105 μέτρων, με ποσότητες που, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, ανέρχονται συνολικά σε 2-3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Αυτή είναι η πέμπτη συνεχόμενη ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ από το 2011 όταν το γεωτρύπανο της Noble Energy εντόπισε το κοίτασμα «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12.

Επιτυχία

Σύμφωνα με την Eni, το Ζευς-1 είναι η τρίτη διαδοχική ανακάλυψη που γίνεται στο Block 6 μετά το Κρόνος-1 και το Καλυψω-1, επιβεβαιώνοντας τις ελπιδοφόρες προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής και τα αποτελέσματα της δοκιμής θα συμπεριληφθούν στην αξιολόγηση του συμπλέγματος ανακαλύψεων, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της βάσης για μετέπειτα μελέτες και για ενέργειες που στοχεύουν στην ταχεία ανάπτυξη του Block 6.

Η Eni είναι παρούσα στην Κύπρο από το 2013. Η εταιρεία διαχειρίζεται τα τμήματα 2,3,6,8 και 9 και κατέχει μερίδια στα τμήματα 7 και 11, που λειτουργεί από την Total Energies.

«Αυτή η επιτυχία ενισχύει περαιτέρω τις δυνατότητες του Block 6, μόλις τέσσερις μήνες μετά την ανακάλυψη του Κρόνος-1», δήλωσε ο Kevin McLachlan , ανώτερος αντιπρόεδρος,   της TotalEnergies. 

«Τα νέα δεδομένα που συλλέγονται από το πηγάδι θα βοηθήσουν στη συνεχή αξιολόγηση των επιλογών ταχείας ανάπτυξης για τους πόρους που ανακαλύφθηκαν».

 

Υπάρχει η απειλή της Τουρκίας

 

Εκτός από την κόντρα με την Τουρκία, η οποία διεκδικεί ιδιοκτησία στις επίμαχες με την Κύπρο περιοχές, παράλληλα με τις νέες ανακαλύψεις υπάρχει και το θέμα που σχετίζεται με την ασφάλεια τόσο των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη όσο και των συνδεδεμένων λεκανών εργασίας.

 Πριν από λίγες μέρες, ο τεχνικός διευθυντής τεχνολογίας της Baykar, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο αυτού του έργου ξεκίνησαν νέες δοκιμές στο Bayraktar TB2.

 Πρόκειται για πύραυλους αέρος-αέρος τοποθετημένους σε τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και νέα συστήματα ραντάρ για τη διεξαγωγή αεροπορικών περιπολιών μεγάλης εμβέλειας έναντι απειλών χαμηλών πτήσεων.

Η απάντηση της Αθήνας βρίσκεται στο πράσινο φως από τις αμερικανικές αρχές για νέους πυραύλους στα 83 F-16 Vipers που προμηθεύτηκαν στην Πολεμική Αεροπορία, χωρίς να ξεχνάμε το νέο σύστημα American Cyclops στην Κύπρο. 

--

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr