Ο Αλ Σίσι ζητά τη βοήθεια των ΗΠΑ για πιέσεις στην Αιθιοπία σχετικά με το Μεγάλο Φράγμα της Αναγέννησης


Δεκέμβριος 16, 2022. Ελλάδα.

Κάιρο.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να βοηθήσουν στην πίεση της Αιθιοπίας για να καταλήξει σε συμφωνία για το «Μεγάλο Αιθιοπικό Φράγμα της Αναγέννησης», ένα τεράστιο υδροηλεκτρικό έργο που το Κάιρο βλέπει ως «υπαρξιακή» απειλή.

 

Κατά την επίσκεψή του την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον, για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-Αφρικής, ο Σίσι έθεσε τον φάκελο του Μεγάλου Αιθιοπικού Φράγματος της  Αναγέννησης στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

 

«Αυτό είναι ένα πολύ ζωτικό και υπαρξιακό ζήτημα για εμάς. Ευχαριστούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την υποστήριξη και το ενδιαφέρον τους», είπε ο Σίσι στον Αμερικανό υπουργό.

 

Πρόσθεσε, «μια νομικά δεσμευτική συμφωνία μπορεί να επιτύχει κάτι καλό σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους και κανόνες. Δεν ζητάμε τίποτα άλλο. Χρειαζόμαστε την υποστήριξή σας σε αυτό το θέμα».

 

Ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι διαβεβαίωσε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι το Φράγμα της Αναγέννησης είναι ένα πολύ ζωτικό και υπαρξιακό ζήτημα για τους Αιγύπτιους.

Από την πλευρά του, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε δήλωση μετά τη συνάντηση ότι ο Μπλίνκεν «τόνισε τη σημασία της επίτευξης διπλωματικής διευθέτησης που προστατεύει τα συμφέροντα όλων των μερών».

 


Πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός υπουργός έθεσε με τον Σίσι το ζήτημα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο, τονίζοντας ότι «οι διμερείς σχέσεις θα γίνουν ισχυρότερες με απτή πρόοδο» στον τομέα αυτό.


Το φράγμα του Νείλου


Το φράγμα στον Νείλο, αξίας 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και θα είναι το μεγαλύτερο στην Αφρική, αποτελεί πηγή έντονης έντασης μεταξύ Αιθιοπίας και Αιγύπτου, καθώς και του Σουδάν.

 

Η Αίγυπτος, η οποία βασίζεται στον ποταμό για το 97% του αρδευτικού και πόσιμου νερού της, φοβάται ότι το φράγμα θα μειώσει τα ήδη σπάνια αποθέματά της σε νερό.

 

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Abiy Ahmed είχε υποσχεθεί να συνεχίσει τις συνομιλίες για το φράγμα, αλλά προχώρησε στο σχέδιο για την πλήρωση και τη λειτουργία των πρώτων στροβίλων.

Όπως σημειώνεται η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προσπάθησε να μεσολαβήσει και να καταλήξει σε λύση και να διακόψει τη βοήθεια προς την Αιθιοπία αφού κατηγόρησε την Αντίς Αμπέμπα ότι δεν ασχολήθηκε με καλή πίστη σε αυτόν τον φάκελο.

Όσον αφορά τη διοίκηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ακολουθεί μια προσέγγιση που επικεντρώνεται περισσότερο στη διπλωματία και δεν συνδέει τη βοήθεια με αυτό το θέμα.

Ωστόσο, οι σχέσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν με την Αιθιοπία έχουν ενταθεί λόγω ανησυχιών για παραβιάσεις δικαιωμάτων στον πόλεμο κατά των ανταρτών στην περιοχή Tigray, ο οποίος σταμάτησε μετά τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας τον περασμένο μήνα.


Erem News

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr