Η ανησυχία της Τουρκίας από την αεροπορική υπεροχή της Ελλάδας συζητείται στις ΗΠΑ


Ιανουάριος 19, 2023. Ελλάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να πιέσουν την Τουρκία να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ μέσω της συμφωνημένης πώλησης νέων αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα, γράφει η Jutarnji list. 

Η πώληση των αεροσκαφών είναι πιθανό να μπλοκαριστεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ εάν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίσει να εμποδίζει την επέκταση του ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έφτασε στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, και να προσπαθήσει να εξομαλύνει τα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.

Η Ουάσιγκτον έδιωξε την Τουρκία από το πρόγραμμα παραγωγής και αγοράς των υπερσύγχρονων αεροσκαφών F-35 αφού ο Ερντογάν αρνήθηκε να παραιτηθεί από την αγορά ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400.

 Το Πεντάγωνο ισχυρίστηκε τότε ότι τα ρωσικά συστήματα ήταν «ασύμβατα» με τα F-35, ένας διπλωματικός τρόπος να πει ότι ο αμερικανικός στρατός φοβόταν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στα μυστικά των πιο προηγμένων αμερικανικών αεροσκαφών.

 

Ανησυχία για την ενίσχυση της ελληνικής αεροπορίας

 

Με τις εντάσεις να αυξάνονται μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας για τη θαλάσσια οριοθέτηση, ο Ερντογάν ανησυχεί όλο και περισσότερο για την ενίσχυση της ελληνικής αεροπορίας. 

Η Ελλάδα παρήγγειλε νέα αεροσκάφη Dassault Rafale F3R από τη Γαλλία και βρίσκεται στη διαδικασία αναβάθμισης του μεγαλύτερου μέρους του στόλου μαχητικών F-16 της στο πιο πρόσφατο πρότυπο Block 72 Viper. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να αγοράσει τουλάχιστον μία μοίρα αεροσκαφών F-35, τα οποία θα έδιναν στην Ελλάδα ένα σημαντικό τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας σε περίπτωση σύγκρουσης.

Μέχρι στιγμής, 28 από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, οι οποίες μετά από μια δεκαετία ουδετερότητας έσπευσαν να ενταχθούν στη συμμαχία λόγω της Ουκρανίας. 

Η Ουγγαρία, η οποία έχει καθυστερήσει μέχρι στιγμής την επικύρωση, υποσχέθηκε να το πράξει τον Φεβρουάριο, και έτσι η Τουρκία θα ήταν το τελευταίο εμπόδιο για την επέκταση της συμμαχίας.


Δεν είναι μόνο η Σουηδία και η Φινλανδία…

 

Ο Ερντογάν έχει ζητήσει πολλές παραχωρήσεις από τη Σουηδία και τη Φινλανδία για να εγκρίνουν την ένταξή τους, οι περισσότερες από τις οποίες σχετίζονται με το ζήτημα των Κούρδων στη Σουηδία, ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι οι δύο χώρες χρησιμεύουν ως καταφύγια για τους Κούρδους μαχητές που συνδέονται με το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν. 

Το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη έχουν ικανοποιήσει ορισμένα από τα αιτήματα της Άγκυρας, αλλά ο Ερντογάν ζητά τώρα από τη Σουηδία να εκδώσει έως και 130 «τρομοκράτες», κυρίως Κούρδους Τούρκους υπηκόους που ο Ερντογάν κατηγορεί ότι συνδέονται με το PKK ή το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του.

Το θέμα της επέκτασης του ΝΑΤΟ δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ αρνούνταν στην Τουρκία νέα αεροπλάνα.

 Οποιαδήποτε πώληση του οπλικού συστήματος πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο, όπου αρκετοί νομοθέτες έχουν εκφράσει ανησυχία όχι μόνο για τον ρόλο της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, όπου οι τουρκικές δυνάμεις επιτίθενται τακτικά σε Κούρδους συμμάχους των ΗΠΑ, αλλά και για την κατάρρευση των πολιτικών ελευθεριών στην Τουρκία.

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι αντιτίθεται σθεναρά στην αποστολή της Τουρκίας λόγω «ανησυχητικής και αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς στην Τουρκία και εναντίον γειτονικών συμμάχων του ΝΑΤΟ», αναφερόμενος στις εντάσεις με την Ελλάδα.

«Μέχρι ο Ερντογάν να σταματήσει τις απειλές του και να αρχίσει να συμπεριφέρεται σωστά ως έμπιστος σύμμαχος, δεν θα εγκρίνω αυτή την πώληση», είπε ο Μενέντεζ, ο οποίος υποστήριξε επίσης την αποστολή F-35 στην Ελλάδα «σε έναν σύμμαχο που μπορεί να έχει εμπιστοσύνη».

b92

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr