Ο διεθνής Τύπος αμφιβάλλει για την «αξιοπιστία» της Ουκρανίας σχετικά με τον πόλεμο


Ιανουάριος 18, 2023. Ελλάδα.

Έγκριτες διεθνείς εφημερίδες που κυκλοφόρησαν σήμερα Τετάρτη, ασχολήθηκαν με τις τελευταίες εξελίξεις στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, εν μέσω αναφορών για νέα ρωσικά σχέδια ενίσχυσης των πολεμικών προσπαθειών της στα πεδία των μαχών, τη στιγμή που το Κίεβο καλεί τους δυτικούς συμμάχους του να επισπεύσουν να την αναβαθμίσουν με τη διαδικασία προμήθειας όπλων.

 

Αυτό ακολουθεί καθώς οι εφημερίδες αναφέρουν άλλες αναφορές που αποκαλύπτουν σύγχυση στην Ουκρανία που εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την «αξιοπιστία» των απολογισμών της για τον πόλεμο, μετά την παραίτηση ενός εξέχοντος αξιωματούχου- συμβούλου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που δήλωσε ότι το επεισόδιο στο Ντνίπρο «δεν έγινε από τη Ρωσία, αλλά από την ουκρανική αεράμυνα».

 

Νέο ρωσικό σχέδιο...και «θλιβερά» ουκρανικά σενάρια

 

Οι Ρώσοι μπορεί να προσπαθήσουν να αρχίσουν να προετοιμάζονται για την επόμενη στρατιωτική εκστρατεία σε 6-12 μήνες για να πετύχουν τον στόχο τους να εξαλείψουν τη χώρα μας και να προσαρτήσουν την Ουκρανία, ανέφερε ο Ουκρανός βουλευτής Γιέχορ Τσερνέφ.

Σε συνέχεια των αναφορών, που καλύφθηκαν πρόσφατα από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, σχετικά με νέα ρωσικά μέτρα για την ενίσχυση της πολεμικής της προσπάθειας στην Ουκρανία, η αμερικανική εφημερίδα "The Wall Street Journal" ανέφερε ότι η Μόσχα αποκάλυψε λεπτομέρειες για τα νέα της σχέδια για αύξηση του μεγέθους του στρατού της, σε μια εποχή που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους του να επιταχύνουν τον εφοδιασμό της χώρας του με όπλα.

Εν μέσω φόβων για νέα ρωσική επίθεση τις επόμενες ημέρες, η εφημερίδα ανέφερε ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου παρουσίασε χθες Τρίτη ένα χρονοδιάγραμμα για την αύξηση των δυνάμεων που έθεσε το Κρεμλίνο τον Δεκέμβριο μετά από μια σειρά οπισθοχωρήσεων στο πεδίο της μάχης, το οποίο προκάλεσε κριτική από τα ρωσικά γεράκια.

Αύξηση του ρωσικού στρατού και νέες στρατιωτικές περιοχές

Η εφημερίδα επικαλείται το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Tass» που ανέφερε ότι ο Σόιγκου επιβεβαίωσε ότι ο στρατός θα αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτών του σε 1,5 εκατομμύριο στρατιωτικό προσωπικό μεταξύ 2023 και 2026, από 1,15 εκατ.  που είναι σήμερα.

 

Είπε ότι η Ρωσία θα δημιουργήσει νέες στρατιωτικές περιοχές στις περιοχές γύρω από τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, καθώς και ένα «στρατιωτικό σώμα» στην Καρελία στα σύνορα με τη Φινλανδία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σόιγκου είπε ότι το Κρεμλίνο θα δημιουργήσει επίσης «αυτάρκεις» μονάδες σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Το Tass επικαλέστηκε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να είπε χθες ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί προμηθευτές συνεχίζουν να αυξάνουν τις δυνατότητές τους για να εξυπηρετήσουν τα νέα σχέδια.

Η συνάντηση της Ομάδας Επαφής στο Ramstein

Αυτό έρχεται καθώς εκπρόσωποι περίπου 50 χωρών που υποστηρίζουν την Ουκρανία ετοιμάζονται να συναντηθούν στο Ramstein της Γερμανίας την Παρασκευή, για να συζητήσουν τις προμήθειες όπλων στο Κίεβο.

Η ομάδα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, γνωστή ως Ομάδα Επαφής, περιλαμβάνει όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και άλλους μεγάλους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας.

Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό περιοδικό «Newsweek» ανέφερε «ζοφερά» σενάρια που σκιαγράφησε Ουκρανός πολιτικός, στα οποία προειδοποιεί ότι ο Πούτιν έχει δύο δρόμους προς τη «νίκη» μπροστά του, παρά τα κέρδη που έκανε η χώρα του το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Περισσότεροι από 45 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων
πέντε παιδιά, σκοτώθηκαν στην πόλη Ντνίπρο 

Τα ρωσικά σενάρια

Ο Ουκρανός βουλευτής Ιχόρ Τσέρνιεφ είπε ότι η πρώτη επιλογή του Πούτιν «θα είναι να επιτύχει μια γρήγορη και συνολική νίκη, ακολουθούμενη από την παράδοση της Ουκρανίας, ξεκινώντας μια νέα επίθεση στο Κίεβο τις επόμενες ημέρες».

 Ο Τσέρνιεφ προειδοποίησε ότι «η Ρωσία μπορεί να χτυπήσει ορισμένους στόχους στα δυτικά της χώρας για να αποκόψει τις οδούς μεταφοράς που συνδέουν την Ουκρανία με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, κάτι που απειλεί τις στρατιωτικές και ανθρωπιστικές προμήθειες».

 

Από την άλλη, ο Σεθ Τζόουνς, ανώτερος αναλυτής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, δήλωσε χθες στο «Newsweek» ότι αυτό το σενάριο είναι απίθανο να είναι βιώσιμο για τον Πούτιν. Είπε «αυτή ήταν η ρωσική στρατηγική από την αρχή της εισβολής, αλλά δεν μπόρεσε να το κάνει με επιτυχία... Δεν είχε τη συνδυασμένη ικανότητα οπλισμού, ηθικού, διοίκησης και ελέγχου και επιμελητείας».

 

Όσον αφορά το δεύτερο σενάριο, ο Τσέρνιεφ έδειξε ότι η Ρωσία μπορεί να καταφύγει σε μια «μακρύτερο επιλογή», ​​λέγοντας ότι ο Πούτιν μπορεί να ακολουθήσει έναν «μακρύτερο» δρόμο προς τη νίκη που περιλαμβάνει τον στρατιωτικό του έλεγχο περιοχών στην ανατολική Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του Ντονμπάς.

 

Ο Πούτιν είχε ανακοινώσει την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια. Με αυτά τα εδάφη υπό ρωσικό έλεγχο, προειδοποίησε ο Τσέρνιεφ, το Κρεμλίνο θα προετοιμαστεί για την επόμενη επίθεσή του.

 

«Ταυτόχρονα, αυτοί (οι Ρώσοι) μπορεί να προσπαθήσουν να αρχίσουν να προετοιμάζονται για την επόμενη στρατιωτική εκστρατεία σε 6-12 μήνες για να πετύχουν τον στόχο τους να εξαλείψουν το κράτος μας και να προσαρτήσουν την Ουκρανία», είπε ο Τσέρνιεφ.

 

Μιλώντας στο περιοδικό, ο Τζόουνς ενέκρινε αυτή τη θεωρία, λέγοντας: «Οι Ρώσοι μπορεί να επιχειρήσουν να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις σε βασικές ανατολικές περιοχές τους επόμενους μήνες». Ο Τζόουνς περιέγραψε δύο άλλες στρατηγικές που θα μπορούσε να ακολουθήσει η Ρωσία. Ο πρώτος στόχος είναι να σταματήσει την ουκρανική προέλαση και ο άλλος είναι να καταφύγει στη χρήση πυρηνικών όπλων.

Το Κίεβο είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι η Ρωσία έριξε σκόπιμα έναν πύραυλο σε μια πολωνική πόλη. Αυτό δημιούργησε φόβους για πόλεμο μεταξύ Μόσχας και ΝΑΤΟ, αλλά η κατάσταση διορθώθηκε σύντομα και η ουκρανική εκδοχή διαψεύστηκε.

Ερωτήσεις για την «αξιοπιστία» του Κιέβου

Η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» ασχολήθηκε με τις επιπτώσεις της παραίτησης ενός διακεκριμένου Ουκρανού αξιωματούχου λόγω των δηλώσεών του για ρωσικό πύραυλο που σκότωσε δεκάδες στο Ντνίπρο, αφού είπε ότι ο πύραυλος που έπληξε την πολυκατοικία στην πόλη προέρχονταν από τις ουκρανικές αντιαεροπορικές δυνάμεις.


Η παραίτηση του  Ολέξιι Αρίστοβιτς, συμβούλου του Ουκρανού προέδρου, ρίχνει φως στην «αξιοπιστία» του Κιέβου σχετικά με τους λογαριασμούς του για τον πόλεμο.

Αποκαλύπτει επίσης την έκταση της σύγχυσης, τις αντικρουόμενες θέσεις και την έλλειψη συντονισμού μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων, δεδομένου ότι η ουκρανική ηγεσία κατηγόρησε τη Μόσχα για σκόπιμη πραγματοποίηση της επίθεσης στο Ντνίπρο.

 

Η βρετανική εφημερίδα ανέφερε ότι παρόλο που οι δηλώσεις του Αρίστοβιτς είχαν πυροδοτήσει εκτεταμένη οργή στο ουκρανικό περιβάλλον, ορισμένες εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες κατηγόρησαν τους ηγέτες ότι αποδέχθηκαν γρήγορα την παραίτηση και δεν «ερμήνευσαν ούτε καν αρνήθηκαν επίσημα τις δηλώσεις του Αρίστοβιτς».

 

Περισσότεροι από 45 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά, σκοτώθηκαν στην πόλη Ντνίπρο στο νότιο κέντρο και 39 εξακολουθούν να αγνοούνται όταν ρωσικός βαλλιστικός πύραυλος Kh-22 έπληξε κτίριο κατοικιών το Σάββατο. Η Ρωσία αρνήθηκε τους ισχυρισμούς για ανάμειξη στο περιστατικό.

 

Σύμφωνα με την έκθεση Guardian, εκατοντάδες μέλη της ουκρανικής κοινωνίας των πολιτών και αρκετές εξέχουσες προσωπικότητες κάλεσαν την κυβέρνηση του Ζελένσκι να απολύσει τον Αριστόβιτς για μη επαληθευμένες δηλώσεις, σημειώνοντας ότι τα σχόλια βοήθησαν τη ρωσική προπαγάνδα «η οποία συχνά απεικονίζει τις επιθέσεις ως υπαιτιότητα των ουκρανών ένοπλων δυνάμεις».

 

Ο Guardian πρότεινε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του Αρίστοβιτς σχετικά με το περιστατικό της Ντνίπρο ήταν σωστές και είπε ότι ο Ουκρανός αξιωματούχος είναι μια από τις πιο «ακολουθούμενες» φιγούρες στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και έχει «αξιοπιστία», δεδομένου ότι συνήθιζε να παρέχει «πιο αισιόδοξο» περιεχόμενο να ηρεμήσει την εξουθενωμένη ουκρανική κοινωνία. Τι ώθησε τους οπαδούς του να τον περιγράψουν ως «ο πιπίλας της Ουκρανίας».

 

Οι δηλώσεις του Αρίστοβιτς δεν ήταν οι πρώτες του είδους που αποκάλυψαν την ασυνέπεια της ουκρανικής θέσης.

Τον περασμένο Νοέμβριο, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι η Ρωσία έριξε σκόπιμα έναν πύραυλο σε πολωνική πόλη κοντά στα ουκρανικά σύνορα, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους.

Αυτό προκάλεσε ανησυχίες για το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ της Μόσχας και του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ), αλλά η κατάσταση διορθώθηκε σύντομα και η ουκρανική εκδοχή ήταν «απίστευτη».

 

Διεθνής Επικαιρότητα

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr