Γιατί ο Τουρκικός Στρατός χτίζει στρατιωτικές βάσεις στο Αφρίν της Συρίας;


Ιανουάριος 21, 2023. Ελλάδα.

Μετά την κατάληψη του Αφρίν το 2018, η Τουρκία έχει κατασκευάσει δεκάδες στρατιωτικά κέντρα και βάσεις στην περιοχή.

Πηγές από την περιοχή ανακοίνωσαν ότι ο τουρκικός στρατός θέλει να χτίσει μια νέα στρατιωτική βάση στην περιοχή Ρέκο.

Σχετικά με το θέμα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός έστειλε στρατιώτες να καταδιώξουν ορισμένους Κούρδους κατοίκους στην περιοχή Ρέκο και τους ζήτησε να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους, με στόχο να χτίσουν μια στρατιωτική βάση σε αυτά τα εδάφη.

Το Κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης στη Συρία, στην εβδομαδιαία έκθεσή του, ανακοίνωσε ότι τα εδάφη στα οποία ο τουρκικός στρατός θέλει να χτίσει μια βάση καλλιεργούνται με 300 ελαιόδεντρα και ανήκουν στους Ιζέτ Ντιουίκο και Όμερ Νέσαν από το χωριό Ετμάνα.

Σύμφωνα με πηγές της «Voice of America», η Τουρκία έχει χτίσει μια βάση σε κάθε ύψος βουνών στο Αφρίν, όπως το όρος  Γκιρ στο Μπιμπίλ, το όρος  Παρσά στο Κεστέλ Τζίντο, το Ράντιο  στο Σίγιε  και το βουνό Τζιντίρες.

Επιπλέον, ορισμένα χωριά άδειασαν εντελώς από τους κατοίκους τους και μετατράπηκαν σε στρατιωτικές βάσεις, όπως το χωριό Τσε /Çê στο όρος  Χάουαρ  στο Ρέκο και το χωριό Τζιλμπιρέ/Cilbirê στο όρος Λελούν στη Şêrewa.

 Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι περιοχές όπου είναι χτισμένες αυτές οι βάσεις είναι στρατηγικές, ότι η θέση τους είναι υψηλή και ότι υπάρχει κυριαρχία γύρω τους, και δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες μένουν σε κάθε βάση και έχουν εγκατασταθεί βαριά όπλα όπως τανκ και πυροβολικό καθώς έχουν γίνει οχυρωματικές θέσεις.

Ο Κούρδος πολιτικός και συγγραφέας  Σελάχ Ελεμντάρι είπε σχετικά με τον στόχο της Τουρκίας να χτίσει στρατιωτικές βάσεις στο Αφρίν:

«Η Τουρκία θέλει να κάνει διαπραγματεύσεις με αυτά τα κέντρα και στρατιωτικές βάσεις στο Αφρίν, είτε με τη Ρωσία, το Ιράν ή το συριακό καθεστώς.

Ο Ελεμντάρι εξέφρασε την πεποίθησή του ως εξής:

 «Εάν ζητηθεί από την Τουρκία να αποσυρθεί από τη Συρία, θα θέλει να πάρει άλλα πράγματα σε αντάλλαγμα, επομένως θα χρησιμοποιήσει αυτά τα στρατιωτικά κέντρα και βάσεις ως de facto σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση ή συμφωνία με τη Δαμασκό, όπως η Συμφωνία της Εδέμ».

 Ο Ελεμντάρι είναι αμφίβολος για το μέλλον αυτών των βάσεων, ότι η Τουρκία θα επαναλάβει αυτό που κάνει στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ  και στο Αφρίν και τη Συρία, όπου ο τουρκικός στρατός πέρασε πολλές φορές στην περιοχή του Κουρδιστάν και αποσύρθηκε, αλλά οι στρατιωτικές του βάσεις παρέμειναν.

Ο Ελεμντάρι προειδοποίησε για αυτό το σχέδιο της Τουρκίας, το οποίο δεν πρέπει να ακολουθηθεί:

«Η παρουσία τουρκικών στρατιωτικών κέντρων και βάσεων στο Αφρίν αποτελεί μεγάλη απειλή για το μέλλον της περιοχής και δημιουργεί αστάθεια. Δεν υπάρχει παρουσία Τούρκων ανάμεσά στις τουρκικές βάσεις και τον στρατό της Συρίας, αλλά μόνο Κούρδοι που ζούνε στην περιοχή».

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι εκτός από τις στρατιωτικές βάσεις του τουρκικού στρατού, υπάρχουν πολλά κέντρα αστυνομίας και ασφάλειας στην περιοχή του Αφρίν, τα περισσότερα από τα οποία λειτουργούσαν ως  σχολικά κτίρια ή ιδιωτικά ιδρύματα, πριν έρθει ο κατοχικός τουρκικός στρατός.

Κούρδοι ακτιβιστές ισχυρίζονται ότι η Τουρκία κατευθύνει κάθε κίνηση ένοπλων ομάδων σε αυτές τις βάσεις και τα κέντρα, άρα η Τουρκία κυριαρχεί στην περιοχή και είναι υπεύθυνη για κάθε ενέργεια που συμβαίνει στο έδαφος.

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr