Τουρκία: Περιμένοντας τη 'μαεστρία' του Ερντογάν...


Φεβρουάριος 3, 2023. Ελλάδα.

Η αναστολή των τριμερών συνομιλιών μεταξύ Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, τελικά έφερε την Τουρκία σε αντιπαράθεση με τη Δύση.

Από την άλλη, η δήλωση Αμερικανών και Γερμανών ηγετών να στείλουν κοινό τανκ στην Ουκρανία είναι ο πρώτος προάγγελος της πιο σκληρής και συντονισμένης στάσης που αποφάσισαν να υιοθετήσουν οι δυτικές χώρες στον πόλεμο της Ουκρανίας.

 

Η ‘πολιτική τέχνη’ του Ερντογάν θα μετατρέψει το αμφίβολο περιβάλλον σε εκλογικό κέρδος

 

Οι εξελίξεις αυτές φέρνουν την Τουρκία σε πιο ανοιχτή θέση να κάνει παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις της με τις ΗΠΑ για την πώληση των F-16. 

Η έμφαση στην «ενότητα της συμμαχίας» στην επιστολή που έστειλαν χθες 27 γερουσιαστές στον Μπάιντεν, με την οποία ζητούσαν «να μην εγκριθεί η πώληση των F16 στην Τουρκία έως ότου εγκριθούν οι εντάξεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας», δείχνει ότι οι δυτικές χώρες θα εφαρμόσουν αυστηρότερο branding στην Τουρκία τις επόμενες ημέρες.

Θα μπορέσει η Τουρκία, η οποία διαδραμάτισε μεσολαβητικό ρόλο με την ουδέτερη στάση της στον πόλεμο της Ουκρανίας, να διατηρήσει αυτή τη θέση ή θα πρέπει να υποκύψει στις πιέσεις των δυτικών χωρών να συμμετάσχουν στην κοινή σκληρή στάση και να αντιδράσουν πιο σκληρά στη Ρωσία αφού χάσει το ατού της ψήφου στο ΝΑΤΟ; 

Θα μπορούσε το κλείσιμο των πρεσβειών τους από τις τρεις χώρες λόγω «κίνδυνου τρομοκρατικής επίθεσης» να είναι ο προάγγελος πιθανών ισχυρότερων κυρώσεων που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες; 

Με λίγο χρόνο να απομένει για τις εκλογές, ποια θα είναι η κίνηση του Ερντογάν, του οποίου η τεχνογνωσία στο να μετατρέπει τις κρίσεις εξωτερικής πολιτικής σε εγχώρια κέρδη είναι αδιαμφισβήτητη;

Το διαπραγματευτικό χαρτί της ένταξης στο ΝΑΤΟ των βόρειων χωρών

Δίνοντας έμφαση στις εκλογές που θα διεξαχθούν στην Τουρκία τον Μάιο, τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία ανακοίνωσαν ότι ανέστειλαν τις συνομιλίες του ΝΑΤΟ «για λίγο» και ότι θα περιμένουν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο για να ψηφίσουν.

Η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις συνομιλίες του ΝΑΤΟ ως διαπραγματευτικό χαρτί κατά των δυτικών χωρών. 

Μετά τις δηλώσεις για διακοπή των συνομιλιών, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε:

«Δεν έχουμε λάβει καμία αίτηση για το διαχωρισμό της Σουηδίας και της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, οπότε δεν μπορώ να πω κάτι σαν «θα το εξετάσουμε κι εμείς».

 Δεν κλείνει η πόρτα σε μονομερείς συνομιλίες με τη Φινλανδία, μετά τις οποίες ο Ερντογάν είπε ανοιχτά:

 «Η άποψή μας για τη Φινλανδία είναι θετική, όχι όμως για τη Σουηδία. Η δήλωση ότι θέλει να συνεχίσει τις μονομερείς συνομιλίες με τη Φινλανδία δείχνει ότι η Τουρκία δεν θέλει να εγκαταλείψει αυτή τη ρήτρα διαπραγμάτευσης.

Ωστόσο, η Σουηδία και η Φινλανδία ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τις συνομιλίες από κοινού.

Μετά από αυτές τις δηλώσεις, φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας με την Τουρκία σχετικά με την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ παραμένουν μετά τις εκλογές.

 

Ο Ουκρανικός πόλεμος και η όψιμη κοινή στάση της Δύσης

 

Ανακοινώνοντας ότι ως βοήθεια θα παραχωρήσουν τανκς στην Ουκρανία με μια ξαφνική κοινή συνέντευξη Τύπου μετά από μια μακρά και εξαντλητική διαδικασία, οι Αμερικανοί και Γερμανοί ηγέτες σηματοδοτούν αλλαγή στάσης στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία ζητά εδώ και πολύ καιρό βοήθεια σε τανκς από τις δυτικές χώρες. Ωστόσο, δεν υπήρξε συναίνεση μεταξύ των δυτικών ηγετών για το πώς αυτή η βοήθεια θα ήταν κατάλληλη. 

Ενώ η γερμανική κυβέρνηση έθεσε την προϋπόθεση για τις ΗΠΑ να παράσχουν βοήθεια αρμάτων μάχης σε σχέση με τα άρματα μάχης Leopard 2 που θα σταλούν στην Ουκρανία,

Δεν αξιολόγησε θετικά την πώληση των Leopard 2, τα οποία πούλησε στην Πολωνία,  να πάνε στην Ουκρανία.

 

Η αμερικανική διοίκηση, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι δεν είναι σκόπιμο να σταλούν τα προτεινόμενα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία, καθώς είναι πολύ περίπλοκα στη χρήση και καίνε πολλά καύσιμα.

 Λόγω των εξελιγμένων και ευαίσθητων συστημάτων τους, τα άρματα μάχης Abrams απαιτούν μακρά εκπαίδευση τόσο για τη χρήση όσο και για τη συντήρησή τους και είναι πολύ δαπανηρή στη χρήση τους. 

Εκτιμάται ότι η προμήθεια εξαρτημάτων, η κατασκευή των αρμάτων μάχης και η εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού θα διαρκέσουν μήνες.

Ωστόσο, αυτή η κοινή απόφαση των δυτικών ηγετών, οι οποίοι επικρίθηκαν ότι δεν έδειξαν έντονη και κοινή αντίδραση κατά της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του πολέμου, που έγινε σχεδόν ενός έτους, αποφάσισαν να λειτουργήσουν ως «συμμαχία» επιδεικνύοντας μάλλον μια πιο σκληρή και ολιστική στάση παρά μια στρατηγική πολεμική κίνηση. Είναι σημάδι προσφοράς. Διότι σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται πιθανό η απόφαση αποστολής αρμάτων μάχης να προσφέρει στρατηγικό όφελος στην Ουκρανία στον πόλεμο.

Στο τραπέζι τα νέα μέλη του ΝΑΤΟ και η διεκδίκηση των F-16

Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι βασικό θέμα στις συνομιλίες της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά F-16. 

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε θετική γνώμη για την πώληση των F-16 στο Κογκρέσο τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά η επιστολή που έστειλαν χθες 27 γερουσιαστές στον Μπάιντεν δείχνει ότι αυτή η πώληση αντιμετωπίστηκε αρνητικά στο Κογκρέσο.

Στην επιστολή, ανέφερε ότι «δεν θα παράσχουν καμία υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης των F16, στην Τουρκία μέχρι την έγκριση των ενταξιακών πρωτοκόλλων» και «η αποτυχία έγκρισης της προσχώρησης σε αυτές τις ιστορικές μέρες που η αδικαιολόγητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται ή η αποτυχία καθορισμού προθεσμίας για έγκριση απειλεί την ενότητα της Συμμαχίας”

Η έμφαση στη συμμαχία στην επιστολή σηματοδοτεί ότι οι πιέσεις θα αυξηθούν τις επόμενες ημέρες για να ενταχθεί η Τουρκία στην κοινή στάση μετά την ανακοίνωση για τα άρματα μάχης.

Οι επόμενες μέρες θα δείξουν εάν η Τουρκία θα μπορέσει να διατηρήσει μετριοπαθείς σχέσεις με τη Ρωσία σε αυτή την καταστολή.

 

 Άλλη προβοκάτσια: Το κλείσιμο των πρεσβειών... 


Από την άλλη, μετά τις προκλητικές ενέργειες καψίματος/σκισίματος του Κορανίου που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές χώρες.

 Ενώ ορισμένες χώρες που επικαλούνται αυτές τις ενέργειες προειδοποίησαν τους πολίτες τους για έναν «τρομοκρατικό κίνδυνο» για την Τουρκία, η Ολλανδία, η Αγγλία και η Γερμανία έκλεισαν τις πρεσβείες τους. 

Ο υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού αξιολόγησε την κίνηση ως «νέο ψυχολογικό πόλεμο κατά της Τουρκίας» , ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους πρεσβευτές στο υπουργείο.

 Είναι πράγματι το κλείσιμο των πρεσβειών μια κίνηση ασφαλείας που έγινε λόγω της τρομοκρατικής απειλής; 

Ή μήπως η Δύση αρχίζει σιγά σιγά να σφίγγει τη λαβή στην οποία βρίσκεται η Τουρκία πριν από τις εκλογές;

Είναι θέμα περιέργειας τι είδους στρατηγική θα ακολουθήσει ο Ερντογάν, ο οποίος θέλει να μετατρέψει αυτή την επιτυχία σε πλεονέκτημα προμηθεύοντας F-16 πριν τις εκλογές. 

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Πρόεδρος, ο οποίος είναι γνωστός για τη μαεστρία του στη διαχείριση κρίσεων εξωτερικής πολιτικής, δεν έχει κάνει ακόμη δήλωση για το κλείσιμο των πρεσβειών.

Εκτός από την έγκριση των αιτήσεων ένταξης στο ΝΑΤΟ για την πώληση, ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στον Economist στις αρχές Ιανουαρίου έδωσε το σημάδι του τι είδους απαιτήσεις θα μπορούσε να κάνει ο Μπάιντεν από τον Πρόεδρο Ερντογάν. 

Θα συμμορφωθεί αθόρυβα ο Πρόεδρος Ερντογάν στις απαιτήσεις, όπως στην περίπτωση του αιδεσιμότατου Bronson, ή θα προσπαθήσει να κλιμακώσει τις εντάσεις αντί να υποχωρήσει σε αυτές τις απαιτήσεις;

 Ο ένας τρόπος μπορεί να οδηγήσει στην προεκλογική απελευθέρωση του Ντεμιρτάς και ο άλλος να επιδεινώσει τις αυταπάτες «ας αφήσουμε το ΝΑΤΟ». 

Με τις εκλογές να απέχουν λίγους μήνες, φαίνεται ότι η διπλωματική κίνηση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας θα επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο, καταλήγει το τούρκικο δημοσίευμα.


Haber Analiz- Yetkin Report

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr